O geri döndü

Stephen King’in büyük hayranı olan Andy Muschietti It’in (O) ikinci versiyonunu ilkinden tam 27 yıl sonra 2017’de gerçekleştirdi. It Chapter Two’yu (O Bölüm 2) 2019’da çeken yönetmen dans eden palyaço Pennywise’ı Amerikan başkanı Donald Trump’a benzetiyor.

Yayınlanma: 06.09.2019 - 11:55
Abone Ol google-news

“Korku kültürünün hükmettiği bir dünyada yaşıyoruz. Halkı bölmek, ötekileştirmek isteyen devlet başkanları var. Bizleri denetlemek ele geçirmek, kışkırtmak, birbirimize düşman etmek istiyorlar.

                                                                                                Andy Muschietti

1989, Amerika’da orta sınıfın yaşadığı Derry kasabasında dışarıdan herşey mükemmel, dingin görünmektedir. Altı çocuk ortadan yok olduktan sonra serif sokağa çıkma yasağı ilan eder. Yaz gelip okullar kapanınca Billy Denbrough, Ben Hanscom, Beverly Marsh, Richie Tozier, Eddie Kaspbrak, Stanley Uris, Mike Hanlon Ezikler Kulübü’nü kurup birlikte vakit geçirmeye başlarlar. Derry’nin geçmişi trajik olaylarla doludur. 1908’de çocuk ölümleri başlamıştır, her 27 yılda bir kasabada büyük bir felaket yaşanmıştır. Ezikler ayrı olduklarında her biri dans eden, çocuk eti yiyen palyaço Pennywise ile karşılaşır. Pennywise onların zihinlerini okuyup en çok korktukları varlığa dönüşür. Onların korkularından güç alıp şekilden şekle girer.

İçlerinden Billy büyük bir trajedi yaşar. Yağmurlu bir günde Dışarı çıkmak istemeyen Billy küçük kardeşi Georgie’yi kağıt kayığını yüzdürmesi için sokağa yalnız yollar. Pennywise, Georgie’yi kandırıp rogarın içine çekip kaçırır. Pennywise her birine değişik biçimde görününce bu canavar palyaçoyla savaşmaya karar verirler. Ezikler, Pennywise’la mücadele ederken çocukluktan ergenliğe, ergenlikten de yetişkinliğe adım atacaklardır. 1100 sayfalık romanı iki bölüm halinde çeken Andy Muschietti çocukluk dönemi korkularıyla yetişkin terörü arasında ince bir çizgi çizer.

It Chapter Two (O Bölüm 2) antikahramanları 27 yıl sonra yeniden biraraya getirir. Pennywise’ın Derry’ye geri döndüğünü anlayan Mike tüm çocukluk arkadaşlarına teker teker haber verir. “Romanın en sevdiğim yanı iki ayrı zaman diliminde geçmesi. Çocuklukla ilgili, çocukluk dönemine yazılmış bir aşk mektubu. Çocukları yiyen bir palyaçonun, cinsel tacizin, ensestin olduğu bir romanı büyük stüdyolara kabul ettirmek zordur. Stephen King öylesine güzel, unutulmaz bir kitap yazmış ki finans bulmada hiç zorluk çekmedim” diyor Andy Muschietti.

Uzun yıllardan sonra Derry’ye gelen Ezikler’in geçmişten kaynaklanan korkuları vardır. Billy, Georgie’nin ölümünden kendisini sorumlu tutar, suçluluk duyar. Mike yangında kendisini kurtarmak isteyen ebeveynlerini yitirmiştir. Tevratı doğru dürüst okuyamayan hahamın oğlu Stanley evdeki kadın portresinden çok korkar. Beverly babası tarafından sürekli taciz edilir. Şişman olduğu için Ben’in arkadaşı yoktur, yalnızlık çeker. Eddie, hastalık hastası annesi yüzünden alerji saplantılıdır. Richie ise palyaçolardan korkar. Derry halkıyla beslenen bu yaratık yeniden ortaya çıkmıştır. Kütüphanede çalışan Mike arkadaşlarına ancak birleşip birlikte hareket ederlerse Pennywise’dan kurtulacaklarını açıklar. Geçmişi gömmüşlerdir ama şimdi onu kazıp parça parça ortaya çıkarmak zorundadırlar. Hepsinin geride bırakmak istediği kabuslar, değiştirmek iistediği kötü anıları vardır. 27 yılda bir yinelenen döngünün içine girerek başka bir boyuttan gelen bu canavarı öldürmek zorundadırlar.

Stephen King romanı geriye dönüşlerle yazdığı için öykü geçmiş ve şimdiki zaman arasında geçer. O Bölüm 2, otuz yıl sonraki zaman diliminde (2019) geçer. Günümüzü irdelemek için yönetmen açılış sekansını homofobik yerel çetenin şiddet içeren saldırısına uğrayan eşcinselin öyküsüyle başlatır. O Bölüm 2, küçük Amerikan kentlerinin aile içi şiddet, taciz, ensest gibi karanlık gerçekliğini yansıtan bildiri gibidir. 1980’ler Amerika’nın saf, masum sanıldığı, mitolojik cennet olarak algılandığı zamanlardı. Oysa Stephen King ünlü Amerikan Rüyası’nın yavaşça sona erdiğini, yokolduğunu anlatır. İster çocuk, ister ergen, Ister yetişkin olalım sürekli kendi canavarlarımızla savaşırız. Çocukların algılama, inanma, görme yetenekleri daha fazladır, yetişkin olduklarında bakış açıları daralır, algıları zayıflar. O Bölüm 2, yaşamlarının bir sonraki evresine, yetişkinliğe geçen çocukların alegorisidir. Andy Muschietti, dostluk, dayanışma, cesaret, sevgi, güven, düş gücü, şiddet, korku, kabus, suçluluk temalarını gerilim-korku-mizah-dram içeren bir anlatımla, yetkin bir görsellikle anlatır.

Bugün gösterime giren It Chapter Two’da (O Bölüm 2) Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Isaiah Mustafa, Jay Ryan, James Ransone, Andy Bean, Bill Skarsgard,, Jaeden Martell, Wyatt Oleff, Jack Dylan Grazer, Finn Wolfhard, Sophia Lillis, Chosen Jacobs, Jeremy Ray Taylor, Xavier Dolan, Stephen King, Peter Bogdanovich oynuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler