Ödül ‘cesur insanlara’ gitti

Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde 5. kez düzenlenen, Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nde (BIFED), ödüller düzenlenen törenle sahiplerine verildi. 56 ülkeden 260’ın üzerinde filmin başvurduğu festivalde büyük ödül, Jordi Évole ve Ramon Lara’nın yönettiği İspanya yapımı ‘Astral’ın oldu.

Yayınlanma: 15.10.2018 - 23:02
Abone Ol google-news

Ekoloji temalı belgesellerin üretimi, gösterimi ve ödüllendirilmesine bağımsız bir alan açmak amacıyla Bozcaada’da doğan BIFED, dünyada yaşanan sorunlara belgeseller üzerinden bakıp çözüm aramayı önemseyerek yoluna devam ediyor. 5 gün süren ve pazar günü ödüllü filmlerin gösterimiyle sona eren festivalde, bu yıl finale kalan filmlerin konuları arasında çöp, tohum, mülteciler ve alternatif yaşam arayışları gibi başlıklar öne çıktı. Uluslararası yarışma ve Gaia öğrenci ödülü kategorileri için 18 film finale kalırken; panorama seçkisi bölümünde de 30 film yer aldı. 

Sinematografisi ve anlatımıyla öne çıkan, göçmenler ile ilgili bir çok film arasından öne çıkmayı başaran İspanyol yönetmenler Jordi E´vole ve Ramon Lara tarafından çekilen ve karşılık beklemeden başka insanların iyiliği için çalışan cesur insanları anlatan “Astral” filmi Fethi Kayaalp büyük ödülüne layık görüldü. Uluslararası yarışma ikincilik ödülünü, politika ve politikacılara inancımızı kaybettiğimiz bu zamanlarda, ulusu için dünya çapında mücadele eden bir politikacıyı anlatan Kanadalı yönetmen ve fotoğrafçı Matthieu Rytz’in “Anote’nin Gemisi” adlı belgeseline verildi. Üçüncülük ödülü ise özgün şarkıların ve doğa seslerinin mükemmel kullanımıyla, doğadan başka kaybedecek hiçbir şeyleri olmayan insanların gözünden doğanın yok edilişine bakan Fransız yönetmenler Caroline Parietti ve Cyprien Ponson’un “Be’ jam be - Hiç Bitmeyen Şarkı” filmine gitti.

Gaia Öğrenci Ödülü

Gaia Öğrenci Ödülü ise denize bağlı yaşayan insanların hayatları üzerinden denizi ana karakter olarak sunan Brezilyalı yönetmen Lucas Bonetti’nin “Denizi Olmayan Balıkçılar” adlı filmine verildi. Festival yönetmeni Petra Holzer yaptığı konuşmada “Umuyoruz ki daha birçok festivalleri paylaşırız, tüm insanlık için adil eşit şartların olduğu daha iyi bir dünya için umudum var. Umarım dayanışmayı ve umudu canlı tutan birçok film daha yapılır” dedi.

‘Tehlikenin farkında olmamızı sağlıyor’

Bozcaada Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, “Bana göre, bir etkinliği özel ve değerli kılan, yücelten halkın katılımıdır. Siz; doğayı inkâr etmeyen, doğayla, birbirleriyle barışık yaşayan, kendisine, çevreye, doğaya duyarlı, güzel insanlar, siz, kültüre, doğaya, sanata sahip çıkan güzel halkımız, siz, Cumhuriyet kadınları, eli öpülesi hanımefendiler, saygıdeğer beyefendiler, ne iyi etiniz de geldiniz, iyi ki varsınız. Varlığınızla renk kattınız, gönlümüze gönül kattınız” dedi. Akademisyen Ömer Madra ise ana konunun insanlığın içinde bulunduğu kriz olduğunu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler