‘Okur arttı ama fuar ziyaretçisi azaldı’

.

Yayınlanma: 26.12.2019 - 02:00
‘Okur arttı ama fuar ziyaretçisi azaldı’
Abone Ol google-news

TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI

Satış Müdürü Harun Yılmaz

“Son İstanbul Kitap Fuarı beklentilerimizi karşılamadı. Daha önceki senelerin yıllık artış ortalamalarının altında kalan bir fuar oldu. 2018 İstanbul Kitap Fuarı’na göre yüzde 13 artış sağladık. 2019 yılı İstanbul Kitap Fuarı’nda 128 bin 396 adet kitap satışımız oldu. Türkiye geneline baktığımızda okur sayısının arttığını görüyoruz. Yayınevimiz toplumun her kesimine hitap ediyor. Bunu fuarda da gözlemledik. Fakat bir yıl öncesine göre fuara gelen ziyaretçi sayısında ciddi bir düşüş vardı. Yayınevi olarak, daha önce yayımladığımız kitapların her yıl daha geniş bir okur kitlesine ulaştığını görüyoruz. Yeni yayımladığımız her bir kitabın bu kitleyi büyüttüğünü gözlemliyoruz. 2020 yılının da bu seyirde ilerleyeceğini tahmin ediyoruz. Yıl sonunda paylaştığımız şeffaf satış adetlerinden de bunu görebilirsiniz.”

YORDAM KİTAP

Yayın Yönetmeni Hayri Erdoğan

“2018’de Türk Lirası’nın dolar ve avro karşısında yaşadığı büyük değer kaybı, yayıncılık sektörüne de ağır bir biçimde yansıdı. Artan kâğıt fiyatları, krizin en önemli göstergesi olarak zihinlere yerleşti. Yayınevlerinin yaşadığı sıkıntılar da bu vesileyle daha çok anılır oldu. Ne var ki, yayıncılığımızın karşı karşıya olduğu bir temel sorun fazla dile getirilmedi, belki de getirilemedi. 

Bu sorun, kültürel, sanatsal ve düşünsel alana iktidar eliyle yapılan müdahale, oluşan baskı ortamı, sansür, eleştirel-ilerici düşüncenin akademiden kovulması gibi başlıkları kapsıyor. Yayıncılık üzerindeki olumsuz etkisi krizin etkisinden az değil.

Dolayısıyla, yayıncılık sektörünü oluşturanlar, özellikle de bağımsız küçük ve orta boy yayınevleri, bu çifte olumsuzlukla boğuşarak yol almaya çalıştı. Yordam Kitap da, sosyalist bir yayınevi olarak bu zorluklardan fazlasıyla nasibini aldı. (Yazarlarımızın üniversitedeki görevlerinden atıldığını, kitaplarımızın tavsiye listelerinden çıkarıldığını anmakla yetinelim.) 

Ama toplumsal değişim umudunu kaybetmeyen okurların desteğiyle zorlukların üstesinden gelmeyi büyük ölçüde başardık. 2017’den itibaren başlayan düşüşü 2019’da tersine çevirebildik. Okurlarımızın İstanbul Kitap Fuarı’ndaki ilgisi ve satış rakamları da bu saptamayı destekliyor. Yeni dizilerle zenginleştirdiğimiz 2020 Yayın Programı’nda “gideni ve gelmekte olanı” gösteren çeviri ve telif 40 kitaba yer verdik. 2020’ye daha umutlu giriyoruz.” 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler