‘Okyanusta bir damla’

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un asgari maaşa zam talebini de içeren vaatleri çoğu ‘Sarı Yelekli’yi ikna etmedi.

Yayınlanma: 11.12.2018 - 22:21
Abone Ol google-news

Fransa’da akaryakıt zammına karşı başlayan, zamanla Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un politikalarını protestolara dönüşen “Sarı Yelekliler”in yaklaşık bir aydır süren eylemlerinin ardından Macron’un açıkladığı önlem paketi, göstericilerin hepsini memnun etmeyi başaramadı. Eylemciler dün yine sokaklara çıktı.

“Sarı Yelekliler”in eylemleri ve talepleri hakkında sessiz kalan ve bu nedenle de hem siyasilerden hem de eylemcilerden tepki gören Macron, önceki gün televizyonda banttan yayımlanan ulusa sesleniş konuşmasında, “Ekonomik ve sosyal olağanüstü hâl ilan edeceğim” diyerek asgari maaşa 100 Avro zam, yıl sonu ikramiyesi, fazla mesai ücretlerine vergiden muafiyet gibi çeşitli mali vaatlerde bulunmuştu. Ancak, Macron’un geçen cumartesi düzenlenen “IV. Perde” olarak adlandırılan eylemler sonrası sunduğu “önlem paketi”, çoğu eylemci tarafından yetersiz bulundu.

Gösteri çağrısı

“Sarı Yelekliler”in sözcülerinden Eric Drouet, Macron’un gösterilerin başından bu yana kendilerini ciddiye almadığı görüşünü dile getirerek eylemcileri cumartesi yeni bir gösteri düzenlemeye davet etti.
Bir liderleri bulunmayan ve daha çok sosyal medya üzerinden organize olan “Sarı Yelekliler”, Macron’un açıklaması sonrasında bir anket başlattı. Yine sosyal medya üzerinden yapılan ankette “Macron sizi ikna etti mi?” sorusuna pek çok eylemci “Hayır” yanıtı verdi. Eylemciler protestolarda kararlı olduklarını belirtirken “Okyanusta bir damla”, “Macron bizi duydu! Küçük bir teklif yapıyor, ama tamamen tatmin edici değil. Bize vereceğin paranın kaynağını açıkla” diyerek eylemlere gerekçelerini dile getirdi.

‘Macron tarzı armağan’

Kimi eylemciler ise şu yorumları yaptı: “Bu bir kırıntı politikası”, “Düzgün bir şekilde yaşamaya izin veren bir maaş değil”, “Macron adeta kral gibi, sanki yoksullara ekmek veriyor, yeterli değil. Vergi yükü azalmadı”, “Daha fazla maaş daha fazla kamu hizmeti istiyoruz”, “Şirketleri vergiden muaf tutmaya devam ediyor! Zamlar zaten bizim paramız, vergilerimizle biz ödeyeceğiz”, “Bize, kendi paramızla hazırlanan, Macron tarzı bir armağan veriyor!”, “Bizi 100 Avro’dan daha fazlası anlatıyor; tökezledi”, “Zengin olmayanların vergi yükü daha fazla! Şiddet burada. Devam etmezsek, sadece zenginlerin yaşayabileceği bir sistemde yaşamak için çırpınmak zorunda kalırız. Çocuklarımız için savaşmaya devam etmeliyiz”, “Sarı yelekliler, hareketin başlangıcından bu yana kaos çıkaran, kıran döken olarak adlandırıldı, sadece politik bir partinin elde edemeyeceği bir şey elde etmeyi başardık ve elbette uyutulamayacağız! Yeniden diriltmek istediğimiz ülkeyi öldürmek istemiyoruz.”

Kavşaklarda araçları durdurarak sevkiyatı yavaşlatma eylemi yapan bir grup “Sarı Yelekli” ise videolarında, ulusal marşı söyledikten sonra “Macron istifa”, “Macron, biz, sana geliyoruz” şeklinde slogan attı. “Perde 5, devam mı?” başlıklı anket ise henüz sonuçlanmasa da ağırlıklı cevaplar “Evet”, “Cumartesi görüşürüz” oldu. Fransa’da düzenlenen kimi anketlere göre ise Macron’un açıklamalarının ardından “Sarı Yeleklilere” destekte düşüş yaşandı. 

AB YAKIN TAKİPTE

Macron cephesinin zam vaadinin Fransa’nın 2019 bütçe açığını artıracağı haberleri gündeme yansıdı. Hükümet öncelikle kendilerinden başlayarak tasarruf yapılacağı mesajı verdi. AB Komisyonu Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici’den ise “Fransa’nın yeni harcama planını yakından izleyeceğiz” açıklaması geldi. Birliğin bütçe açığı sınırını aşmasının Fransa’nın mali güvenilirliğini özellikle Avrupalı müttefikleri arasında riske atacağı da belirtiliyor. AB’nin herhangi bir yumuşama adımının ise İtalya ile gelecek yılki bütçesinde yaşadığı krizde tansiyonu artıracağı kaydediliyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler