Ölüme 5 metre kala zorla çalıştırdılar...

Torun Center inşaatının iş güvenliğinden sorumlu NCA şirketinin, 2013 Kasım ve 2014 Ocak’ta yaptığı denetimlerde Torunlar GYO’yu olası bir kaza konusunda uyardığı ortaya çıktı. Kazadan bir ay önce çıkan yangında işçilerin zorla çalıştırıldığı belirtildi.

Yayınlanma: 19.09.2014 - 17:02
Abone Ol google-news

Mecidiyeköy’deki Torun Center’ın inşaatında yaşanan ve 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan facianın ardından en çok tartışılan şirketlerden birisi inşaatın iş güvenliğinden sorumlu şirketi Nitelikli Cevaplar Akademisi’ydi (NCA). Cumhuriyet’in ulaştığı belgelere göre NCA’nın, asansörlerde yaptığı denetimlerde Torunlar GYO’yu iş kazalarına karşı uyardığı ortaya çıktı. 2013 ve 2014 tutanaklarında “iş sağlığı ve güvenliği açışından tehlike teşkil etmektedir” uyarıları yer alıyor. Torun Center’da iş güvenliğinden sorumlu şirket NCA’nın internet sitesine koyduğu “adli mercilere her türlü desteği veriyoruz” dışında açıklama yapmaması dikkat çekmişti.

Torunlar Center’daki kazadan önce asansörlerle ilgili NCA tarafından yapılan denetimlerde İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) sorumlusu tarafından tutanak tutulmuş. 29 Kasım 2013 tarihli tutanakta, “Torun Center Projesi kapsamında A-4 blokta bulunan Alimak (cephe asansörü) döşeme ile arasında 30 cm’ye ait boşluklar bulunmaktadır. Kullanım esnasında bu boşluğa takılıp düşme, ayak sıkıştırma gibi tehlikeler bulunmaktadır. Ayrıca yükleme esnasında bu boşluklardan aşağıya malzeme düşme riski bulunmaktadır. Bunların aşağıda çalışanlara zarar verme riski vardır” tespiti yapılıyor. Bir diğer tutanak ise kazadan sadece 9 ay önce tutulmuş. 3 Ocak 2014 tarihli tutanakta özetle şu bilgiler yer alıyor: “Torun Center Projesi kapsamında çalışma sahasında yapılan İSG kontrollerinde uygunsuz durum tespit edilmiştir. Yapılan incelemede, Torunlar’a ait, A4 bloktaki alimağın kapısının kapanmadığı tespit edilmiştir. Uygunsuz durumlar, olası bir iş kazasında ciddi yaralanmalara neden olabilir.”

Yangın çıktığında çalıştırmışlar

Torunlar Center’da asansör kazasından yaklaşık bir ay önce, başka bir facianın eşiğinden dönülmüş. İnşaatın orta katlarında kaynak yapılırken çıkan yangının, bir cana mal olmadan güçlükle de olsa söndürülebildiği anlaşıldı.

Üstü örtülmeye çalışılan ve medyaya “Mecidiyeköy’de bir yangın” diye yansıyan olayın sıcak görüntülerine de ulaştık. Bir faciaya yol açmadan önlenebilen yangınla ilgili konuşan işçilerin anlattıkları ise inşaatta yangın sırasında da çalışmaya ara verilmediğini ortaya koydu. İşçiler yangınla ilgili olarak, “Yangın ilk çıktığı anda da alevler büyümeye başladığında da bizi çalıştırmaya devam ettiler. Binada kurtarılması gereken malzemeler vardı. Onları, alevler yükseldiği halde bize taşıttırdılar. Hayatımızı hiçe saydılar” iddiasında bulundular. Bir başka kazayı da anlatan işçiler; “inşaatta pek çok kaza yaşandı, temel kazılırken 8 arkadaşımız göçükte kaldı. Çıkarıldıktan sonra yine çalışmaları emredildi. Bize açık açık inşaatın bitmesinin hayatımızdan daha önemli olduğu söylendi” dediler.

Torunlar İnşaat'ta kazadan bir ay önce şoke eden görüntüler - VİDEO


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler