'Ölümün nimeti' artık 'değer' değil...

MEB’ten, ‘değerler eğitimi’nde büyük geri adım...

Yayınlanma: 25.10.2015 - 11:23
Abone Ol google-news

MEB, dini içeriği ile çok tartışılan değerler eğitimini yumuşattı. Tüm öğrencilere uygulanan değerler eğitiminin kapsamı ortaokul ve lise öğrencileri ile sınırlandırıldı. Artık ilkokul öğrencilerine değerler eğitimi verilmeyecek. Eğitimin ayrıntılarını düzenleyen kitapçıktan çok tartışılan bazı ifadeler de çıkarıldı. “Yuvaların İslami ölçülerle kurulması” anlatımından vazgeçildi. “İnancımız gereği hayat gibi ölüm de bir nimettir. Hayatın sona ermesinden ziyade daha mükemmel bir hayatın başlangıcıdır. Ağırlaşmış hayat yükünden kurtulmaktır” ifadelerinin tamamı silindi.

MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün Hizmet Vakfı ile imzaladığı protokolle Türkiye’deki tüm okullarda seminer şeklinde verilecek “değerler eğitimi”nin kapsamını daralttı. Dini ifadeleri ile çok tartışılan değerler eğitiminin önceden olduğu gibi tüm öğrencilere değil, ortaokul ve lise öğrencilerine verilmesi sağlandı. Değerler eğitimi için hazırlanan 39 sayfadan oluşan ve Ekim 2014’te 81 ile gönderilen kitapçıktaki aşırı ifadelerin bazıları çıkarıldı. Bakanlık sözkonusu değişiklikle ilgili “Uygulama sonrasındaki değerlendirmeler sonucunda içeriklerin güncellendiği” bilgisini vermekle yetindi. Değerler eğitiminde yapılan ayarın ayrıntıları şöyle:

Hadis çıkarıldı

Aile ve Toplum” konu başlığının altından, “Evlerimizi ve yuvalarımızı İslami ölçülerle ve imanın ışığında kurduğumuz taktirde yuvalarımız bir cennet köşesi, saadet ve huzur bahçesi olur” ifadeleri de silindi. Eski kitapçıkta, “İslami ölçülerle yuva kurma”nın anlatıldığı bölümde Hz. Muhammed’in bir hadisine de yer verilmişti. Hadis, “Aile yuvası kurunuz. Hıristiyan ruhbanları gibi olmayınız. Her mümin ahiret hayatının saadetine yardımcı olacak bir hayat arkadaşıyla evlensin. Gençler içinizden evlenmeye gücü yetenler evlensin. Zira evlenmek gözleri haramdan daha çok korur. Zinadan muhafaza eder. Gücü yetmeyenler de oruç tutsun” ifadeleri ile aktarılmıştı. Bu hadis de değerler eğitimi kitapçığından çıkarıldı.

Dine uygun yuvaya artık gerek yok

Eski kitapçıkta, hadis ışığında, “Zaman ve şartlar müsait olunca çocuklarını yine dini ölçülere uygun şekilde evlendirmek ana ve babaların çok önemli vazifelerinden biridir” cümlesinin içinden “dini ölçülere uygun” ifadeleri çıkarıldı.
Zalimler haksızlıkları ile kabre’
Kitapçıktaki en dikkat çeken değişiklik ise “Hayat ve anlamı” bölümünde yapıldı. “Hem çoğu zaman zalimler haksızlıkları ile mazlumlar ise ağlayarak kabre girmektedirler. Eğer böyle kalacaksa bu daha büyük bir zulümdür. Zulümden münezzeh olan rabbimiz elbette bizleri tekrar yaratacak, herkese yaptıklarının karşılığını verecektir” cümlesinin çıkarıldığı görüldü.

Erdoğan’ın 3 çocuk söylemine de törpü

Eski kitapçıkta, Avrupa ve Amarika devletlerinde nüfusun artması için maddi ve manevi yardımların yapıldığından bahsedildiği bölümde yer alan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan sık sık duyulan ifadeler de yeni metinde kesildi. Yeni kitapçıkta, “Bizde başka oyunların sahneye konması, milletimizin güçlenmesini istemeyen mihrakların planı olabilir. Sağlıklı, dindar, faziletli, ahlaklı nesillerin çoğalmasından hiçkimlse endişe etmesin. Mahlukatı yaratan ve besleyen Allahtır” ifadeleri yer almadı.

Ölüm bir nimettir’ de gitti

Kitapçığın en tartışmalı bölümlerinden biri de “ölüm” övgüleriydi. “Hayat ve anlamı” bölümünde yer alan, “İnancımız gereği hayat bir nimet olduğu gibi ölüm de bir nimettir. Eğer ölüm olmasaydı Allah en sevdiği kullarını çok uzun yaşatırdı. Öyle ise genç yaşta yakınları vefat edenler, bunu büyük bir felaket ve ceza olarak görmemeli, sabrederek Allah’ın hoşnut olacağı bir tavır sergilemeye çalışmalıdır. Ölüm hayatın sona ermesinden daha ziyade daha mükemmel bir hayatın başlangıcıdır. İnsanın dünyadan gitmesi de aynı şekilde daha mükemmel ve sonsuz bir hayatın başlangıcı olmaktadır. Çoğu zaman ağırlaşmış hayat yükünden kurtulmaktır. Herkes ölümün nimet yönünün görmeyebilir” ifadelerinin tamamı silindi. 

Ahlak ve Değerler”bölümünde “İmandan nasibi olmayan insanlar için ölüm müthiş bir musibettir. Ölümü bile cennete ve Allah’a varmak için bir vesile görür dehşet almaz. kısaca hakiki bütün elem dalalette, bütün lezzet imandadır” ifadelerine de yeni kitapçıkta yer verilmediği görüldü.

Meşru olmayan lezzetler’e de törpü

Kitapçıktaki, “genç fertlere yönelik ders ve ikazlar” kısmından “Her yaptığını gören, işiten ve kaydettiren bir zatın varlığı, zerre kadar iyilik ve kötülüğün karşılıksız kalmayacağı bir ahiretin varlığı, bu dönemde yapacağı taşkınlıkların telafi edilemez neticelerinin olabileceği, kural tanımaksızın her türlü zevk peşinde koşmanın mutluluk yerine ileride sürekli elem vereceği, meşru olmayan lezzetlerin içinde dehşetli elemlerin var olduğu, eğer kaybetmezse ebedi bir gençliğin onu beklediği, istikametli geçirilecek gençlik döneminin dünya ve ahiret saadetine vesile olacağı” ifadelerinin tamamı çıkarıldı.

Dershane artık bir ‘değer’ değil

Eğitim sisteminin önemli bir parçası olan dershanelere savaş açan hükümet, “dershane” kavramını mevzuattan çıkardığı gibi değerler eğitimi kitapçığından bile çıkardı. “İnsanın sorumluluğu” bölümünde yer alan ve anne babaların çocçukalırının eğitiminde başarılı olabilmesi için sunduğu fırsatlar için verilen“dershane, özel öğretmen, psikologlar, eğitim öğretim materyaller” örneklerinin içinden “derhaneler” çıkarıldı, yerine “özel ders kavramı” getirldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler