On bir yıldır yazan ‘Kurşun Kalem’...

İzmir’de on bir yıldır yayımlanan Kurşun Kalem Edebiyat Dergi-si’nin genel yayın yönetmeni Mine Ömer’le konuştuk. Ürünlerinizi [email protected] adresine yollayabilirsiniz.

Yayınlanma: 09.08.2019 - 22:50
Abone Ol google-news


Yıllardır Kurşun Kalem’i açıp duruyoruz ama tükenmek yerine daha da boy sürüyor...

Türk edebiyatının sorunlarını tartışan, içinde bulunduğumuz yılların önemli olaylarına tanıklık ederek yüzleştiren, sanatın tek başına dönüştürücü gücünün olmadığından yola çıkılarak, iyi edebi metinler oluşturan, hümanist, başkalarına da bu duyguyu aktarabilen, öneren, eleştiren yazarların dosyalar hazırladığı, Eylül 2019’da on birinci yayım yılını kutlayacağımız yönetim yeri İzmir olan bir edebiyat dergisidir Kurşun Kalem. Önceleri tek renk, ciltsiz ve 24 sayfa çıkan Kurşun Kalem 25. sayıda Eylül-Ekim 2013’te renkli karton kapakla, Temmuz-Ağustos 2014’te ise ciltli ve 112 sayfa olarak çıkmaya başladı. Her sayıda iki veya üç dosya hazırlıyoruz. Daha önce diğer dergilerde yer almayan, gündeme gelmeyen pek çok dosya hazırladık. Genç öykücüler ve şairler için dergimizde sayfalar oluşturduk. Bu ürünler yayın kurulumuz tarafından titizlikle seçiliyor. Bu sayfalarda ilk kez öyküleri yayımlanan gençlerin, büyük yayınevlerinden ilk kitaplarının çıkmasına da tanıklık ettik. Yayın kurulumuz Hakan Cem, Tamer Öncül, Turgut Baygın, Handan Gökçek, Yayla Boztaş, Hakan Balcı ve Filiz Gülmez’den oluşuyor.

Tek renk 24 sayfa çıkan dergi yıllar içinde hem somut hem soyut anlamda büyüdü, çoğaldı. Ama son zamanlarda dergiyi üç ayda bir yayımlamaya başladınız...
Uzun yıllardır çoğul düşünmeye alıştım ve bireyciliği yadırgıyorum. Rasyonalist düşünme yerine duygu bağı ile dergi yayımını sürdürüyorum. Maddiyattan çok daha önemlidir kendi yazı serüvenimden fedakârlık etmem. En büyük sıkıntım da budur. Zamansızlık içinde çırpınmak. Bitmiş ama gözden geçirilmemiş öykü dosyalarımı, romanımı, şiir dosyamı, deneme yazılarımı hep öteliyorum. Kendime özel zaman yaratmak için Kurşun Kalem’i üç ayda bir yayımlamaya başladım.

Özel zaman yaratmak diyorsunuz ama uğraşlarınız arasına bir dergi daha eklediniz, Melûşa. Sonra Neziher Yayınları’nı yürüttüğünüzü biliyoruz. Bir de geçmişte hayata geçirdiğiniz, Kurşun Kalem’e emek veren yazarları ödüllendirdiğiniz şu proje var...

Bir yıldır üç ayda bir on altı sayfalık Melûşa öykü dergisini yayımlıyorum. Dünyada bir köyün esin olduğu tek öykü dergisidir. Melûşa köyünden çekilen fotoğraflara yazılan öyküler yer alıyor dergide. 2011- 2016 yılları arasında hayata geçirdiğim başka bir proje de dergimize emek veren sanatçıları ödüllendirmekti. Kurşun Kalem dizisi olarak yazarlarımızın 50 dosyasını kitaplaştırdım. Telif olarak yazarlarımıza yüzde on üzerinden kitap verildi, kitap istemeyenlere para olarak ödendi. Projeme maddi destek veren Neziher Yayınları’nı da anmalıyım. Yine başka bir projemle (2013-2016) Kurşun Kalem Öykü Ödülleri ile genç yazarları öykü yazmaya teşvik eden bir çalışma gerçekleştirdim.

Dergilerinizi Nurduran Duman adına Cumhuriyet gazetesinin adresine gönderebilirsiniz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler