'Önceliğimiz ranttan uzak bir Fethiye'

Başkan Alim Karaca: “Planlamayı iyi yapmazsak, bazı turistik yerler gibi beton yığını haline gelir. Fethiye, her mevsim yaşanacak kent, yaşadığınız yerde keyif alacağınız bir şehir olacak”

Yayınlanma: 02.01.2020 - 18:56
'Önceliğimiz ranttan uzak bir Fethiye'
Abone Ol google-news

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca yıllardır hükümetin çözemediği körfez kirliliğini çözmek ve yüzülebilir hale getirmek için çaba gösteriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, “ödenek yok” açıklaması karşısında, “Kumburnu ve Belcekız plajlarının işletmesini belediyeye verin. Devletten 1 kuruş destek ve kredi istemeden burayı temizleyeceğiz” diyerek sadece yetki istiyor.

9 ay nasıl geçti..

Personeli kontrol altına alabilmek için yüz taramalı çip getirdik. Bizde partizanlık yok. Sen, şu partidensin, diye işten çıkarma olmadı. Benim personelim için üç şartım var. Önce verdiğim görevi yapacaksın, halkı memnun edeceksin, rüşvete karışmayacaksın. Bunu yapan arkadaşlarımızla yola devam ettik. Araçlara takip sistemi koyduk. Stok sistemlerini kurduk. Destek hizmetleri birimi kurduk, ihale ve doğrudan teminleri oraya alıyoruz. Bu sistemle milyonlarca lira para kazandırdık. Meclis ve ihaleleri canlı yayımlayarak şeffaf hale getirdik. Bu sayede parke taşı ihalesinden sadece 25 milyon TL belediyenin kasasında para kaldı. Temizlik giderlerinde 34 milyona yakın gider oluyordu, bu rakamı 18 milyona çektik. Yenice plajını açtık. Giriş ücretsiz, şezlong ve şemsiye 5 lira, çay 2 lira. Halkevleri açtık. 400 gencimize burs veriyoruz, bu sayı bine çıkacak. Amatör kulüplere maddi manevi destek veriyoruz.

Gününüz nasıl geçiyor?

Belediyeye gitmeden önce en az 15 esnafı ziyaret ediyorum. İlk ekmek çıkan fırına uğruyorum. 3-4 saat belediyede kaldıktan sonra, yine sokaklara, esnafa, vatandaşa gidiyorum. Ne kadar hizmet yaparsan yap, vatandaş hizmeti görmüyor. Vatandaş “bana dokun” diyor. Sürekli sokaktayım. Halka dokunuyorum, cenazeye, nişana, düğüne, ameliyat olana dahi gidiyorum. Yanlarına gittiğimde, “bizim başkanımız gelmiş” diyorlar.

Başlanılacak projeler neler?

Fethiye’ye Cumhuriyet tarihinde yapılmayanı 5 yıl içerisinde yapacağız. Otogar projesi kısa sürede başlayacak. Gençlik merkezi kuracağız. Bisiklet yolları ile ilgili projeler tamamlandı. Evde bakım hizmeti veriyoruz. Kent müzesi ile ilgili çalışmalarımız olacak. Cumhuriyet arşivleri için özel bir yer yapmayı planlıyoruz. Halk meclisleri oluşturup, mahallerde toplanacağız. Kendi elektriğini üreten pazar yerleri kuruyoruz.

5 yıl sonra nasıl bir Fethiye göreceğiz?

Fethiye’ye 4.5 yıl sonra gelen yağmalanmış bir Fethiye göremeyecek. Ranttan uzak bir Fethiye birinci önceliğimiz. Ben buna direniyorum. Ne olursa olsun, biz burayı yağmalatmayacağız. Hepimiz sahip çıkmalıyız. Ne yaparlarsa yapsınlar, biz belediye olarak, duyarlı halkla birlikte koruyacağız.

Fethiye’nin ciddi altyapı sorunları var, bu sorunu nasıl çözeceksiniz?

Altyapı için 350 milyon ayırdık, ama bir 350 milyon daha gerekiyor. Büyükşehirle birlikte altyapıyı tamamlayacağız. İyi planlama yapmalıyız, yapmazsak beton yığını haline gelir. Her mevsim yaşanacak kent olacak.

Yıllardır çözülemeyen körfez kirliliği var, nasıl çözülecek?

Burada ben göreve gelmeden önce halk körfez kirliliğinin sorumlusunun CHP’li belediye olduğunu düşünüyordu. 7 tane derenin ıslahı yapılmadan körfezi temizlerseniz hiçbir anlamı yok. Derelerden buraya gelen o atıkları önlememiz gerekiyor. İlçe belediyelerinin hiç yetkisi yok. İşletmeler dere kanalıyla atıklarını bırakıyorlar. Bunlar öncelikle çözülmeli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ciddi anlamda burada denetim yapması gerekiyor. Ben yetki istiyorum. Bize yetki verin temizleyelim. Tekneler için mavi kart sistemi getiriyoruz. Bu sistemle atıklarını alacağız, dakika dakika izlemesini yapacağız.

Körfezin kirliliğiyle ilgili anket yaptırdınız, sonuç ne çıktı?

Körfezle ilgili ilk zamanda yaratılmak istenen “CHP geldi böyle oldu” algısını kırmak için 7 kanalda tahlil yaptık, sonuçlar aldık. Valilik, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Bakanlığın önüne raporları koyduk. Onlar ilk zamanlar arıtmanın sorunlu olduğunu belirtti. Bu kirliliğin arıtmayla alakası yok. Siyasi bir algı oluşturmaya çalıştılar. Biz anket yaptık. “Körfezin kirliliğinden kim sorumlu?” diye. Yüzde 80.06 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzde 14.4 Muğla Büyükşehir, bize de yüzde 4’ü düştü. Ne kadar algı yaratsalar da vatandaş bunu gördü ve bilinçlendi.

Körfezi temizlemek için yetki istiyorsunuz, parayı nasıl bulacaksınız?

Bakanlık, “ödenek yok” diyor. Biz ödenek buluyoruz. Örneğin, Fethiye’de MUÇEV’in işlettiği plajları belediyeye versinler, oradan gelecek gelirle körfezi biz temizleyelim. Garanti veriyorum, devletten 1 kuruş dahi istemiyorum. Körfezde herkesi yüzdüreceğim. 20 yıl ben işleteyim, devletin ilgili birimleri denetlesin. Bakın körfez nasıl temizleniyor.

Hizmet yapma konusunda iddianız var mı?

Benden önceki başkan 200 hizmet yapmışsa, ben 400’ün üzerinde hizmet yapamazsam kendimi başaralı görmem. Çok iddialıyım, iki katının üstünde hizmet yapacağım.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler