Orkestra'sion mevsimi bir efsaneyle açtı

NDS Salonu’ndaki konserin solisti ünlü Avusturyalı piyanist Paul Badura-Skoda’ydı.

Yayınlanma: 28.09.2015 - 17:24
Abone Ol google-news

Yalnızca sıcağıyla değil, seçim sonrası olaylarıyla da bizi boğan 2015 yazı sonunda gidiyor ve müzik – galiba – geliyor. Mevsimi açmalarını artık sabırsızlıkla beklediğimiz salon ve orkestralardan elini en çabuk tutanlarsa Notre Dame de Sion Lisesi (NDS) salonu ile orkestrası Orkestra’sion oldu. 19 Eylül akşamı Orçun Orçunsel yönetiminde mevsimin ilk konserini veren Orkestra’sion’un eşlik ettiği solistse bir efsane, Avusturyalı piyanist Paul Badura-Skoda’ydı. Bilenler bilir: Badura-Skoda yalnızca piyanist değil; besteci, öğretici, yazar, bir müzik düşünürüdür aynı zamanda ve 87 yaşına karşın çalmayı, yazmayı, öğretmeyi sürdürmektedir. Müziği ve yapıtları üzerine en çok yazdığı besteciyse Beethoven’dır denebilir.

Konserde de bu büyük bestecinin 1809’da Fransız işgali altındaki Viyana’da tamamladığı son piyano konçertosunu yorumladı ak saçlı delikanlı uçan parmakları ve sık sık kıpırdayan dudaklarıyla; yapıtın kendisi için en önemli ya da can alıcı yerlerinde oluyordu bu ve sesi de yükseliyordu zaman zaman. Ve yaklaşık 40 dakika süren bir büyülenmenin ardından patlayan, bu müziği özlemiş müzikseverlerin alkışları öyle yoğundu ki usta üç kez daha oturdu piyanonun başına, Beethoven ve Chopin Polonezleriyle ödüllendirmek için bizleri.

Genç şef Orçunsel, konserde çalınacak yapıtlar üzerine bilgi verdiği kısa konuşmasını bu kez ikinci bölümün başında yaptıktan sonra, orkestra Beethoven’ın – Orçunsel’in de söylediği gibi – kendi sesini ve kişiliğini duyumsattığı ilk yapıtlarından biri olan, 1801’de bestelediği 2.Senfoni’sini seslendirdi. Orçunsel kısa konuşmasında “iyi çalıştık” demişti bu senfoniyi, doğru çıktı, gerçekten duyarlı ve dengeli bir yorumdu dinlediğimiz.

Şimdi sıra öteki salonlarımızda, öteki orkestralarımızda. Çoksesli evrensel müziği bilmeyen ve eğlence müziğiyle karıştıranların, kötü olayların ardından ilk akıllarına gelen konser erteleme ya da iptal biçimindeki engellemeleri araya girmezse elbet…


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler