Ortak hayatlar buluşması...

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi yepyeni bir etkinlik dizisine ev sahipliği yapıyor. Şişli Belediyesi’nin düzenlediği, Faruk Şüyun’un yönettiği etkinlikler serisi “Doruktakiler” 24 Şubat gecesi ilk olarak şair Ataol Behramoğlu’nu konuk etti.

Yayınlanma: 26.02.2020 - 02:00
Ortak hayatlar buluşması...
Abone Ol google-news

Nebil Özgentürk’ün Behramoğlu hakkında hazırladığı belgeselin gösterildiği programa, yaşamına ve sanatına yakından değen isimler olarak Adnan Özyalçıner, Atilla Aşut (video), Ayşe Emel Mesci, Barış Behramoğlu (video), Dilek Türker, Elif Akkaya, Figen Yılmaz, Haluk Şahin, Hasan Öztoprak, Kemal Anadol (video), Nazım Alpman, Hülya Behramoğlu, Orhan Aydın, Sali Turan, Ülker İnce, Zülfü Livaneli (video) konuşmacı olarak katıldı. 

Ataol Behramoğlu Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada “Doruktakiler”in ilk konuğu olarak Faruk Şuyun’un kendisini seçmiş olmasından duyduğu memnuniyeti belirterek “Bu toplantıyı bir ortak hayatlar buluşması olarak görüyorum. Hayatımız tek başına kendimize ait değildir, bütün bir hayattır. Çevremizdekilerle, arkadaşlarımızla, dostlarımızla birlikte oluşturduğumuz bir hayattır” diyerek duygularını anlattı. 

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin de “Doruktakiler programına ilk olarak günümüzün yaşayan önemli şairlerinden, Ataol Behramoğlu ile başlamak istedik. Ben de her sıkıştığımda onun şiirinden bir bölüm okuyup, kendimle baş başa kalır, saatlerce konuşmaktan uzaklaşırım. Hem bizimle çok ortak paydada hem de şiirlerle insan meramını çok daha kolay anlatıyor. O yüzden bu gecede, ilkte Ataol Bey ile buluşma nedenimiz budur. Genel anlamıyla ise amacımız Şişli’yi yeniden sanatın, kültürün merkezi yapmak. Burada yaşayan, ya da buraya yolu düşen, ya da buradan herhangi bir nedenle geçen misafirlerimizi de kültür, edebiyat ve sanatın tüm dallarıyla buluşturmak istiyoruz” dedi. 

ÇOK ÖZEL BİR ŞAİR

Haluk Şahin ise “Ataol ile dostluğumuzun kökleri 1960’lı yılların başlarına gider, hayatı beraber keşfettiğimiz dostlardan biridir. O şiirler okurdu, ben ona hikâyeler okurdum. O gün bu gün Ataol’un hayatı ile benim hayatım iç içe gitmiştir. Ataol çok özel bir şairdir, çünkü şiirin hâlâ yüksek sesle okunabileceğini yeniden kanıtlayan bir şairdir. Çünkü İkinci Yeni ile birlikte şiir geriye çekilmiş ve sessizliğe bürünmüştü, Ataol o dönemde, o şairlerin dorukta olduğu dönemde, yüksek sesle bir şiirin müjdeleyicisi olarak hayatımıza geldi ve bunu sürdürdü. Üretkendir, hâlâ yazıyor olması, hâlâ heyecan dolu olması çok sevindirici, Türkiye için gönendirici” dedi. 

Faruk Şüyun ise hem “Doruktakiler”in önceki yolculuk sürecine hem de Ataol Behramoğlu’na ilişkin şunları söyledi. “30 seneye yaklaşan bir süredir kültür sanat alanlarındaki ustalara özellikle hayattayken, eğer kaybetmişsek aileleriyle birlikte anılarına saygı etkinlikleri yapmaya çalıştım. Ta yıllar önce Kadıköy’de, çok erken kaybettiğimiz dostum Enver Ercan’la birlikte düzenlediğimiz Gençlik Kitabevi’ndeki söyleşilerle başladı bu süreç. Biz başlatmış olduk. Sonra Oktay Akbal başkanlığındaki Türkiye Yazarlar Sendikası için üç yıla yakın bir süre “Ustalara Saygı” etkinlikleri yaptım. On yıl aradan sonra “Ustalara Saygı” yeniden başladı ve on üç yıl boyunca aralıksız olarak yüz altmış toplantı sürdü. Yine iki yıla yakın bir ara oldu. Şimdi Şişli Belediyesi için “Doruktakiler” toplantılarına başlıyoruz. İlk konuğumuz Ataol Behramoğlu, ne söylense ne yapılsa üstüne bir şey daha koyulabilecek genişlikte bir okyanus; edebiyatçı, yazar, çevirmen. 

Sanıyorum ki bu gece de daha önce yapılmış olan bazı gecelerden daha farklı biçimde insanların Ataol Behramoğlu’nu hissettikleri bir gece oldu.” “Doruktakiler” yıl boyunca her ay farklı dallarda başka isimlerle devam edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler