Renault işçileri direniyor.. OYAK Renault'dan direniş sonrası ilk açıklama geldi

Bursa Renault işçileri üretimi durdurdu. Binlerce metal işçisi Renault önünde direnişe geçerken, direnişe destek de büyüyor. Delphi, Ototrim, Maysan Mando, Farba, Coşkunöz işçilere destek için Renault önünde... OYAK Renault'dan direniş sonrası ilk açıklama geldi.

Yayınlanma: 15.05.2015 - 09:12
Abone Ol google-news

Beş bin kişinin çalıştığı Bursa Renault Fabrikası'nda işçilerin isyanı sürüyor. Fabrika yönetimi, işçilerin ek zam talebini yerine getirmezken yan sanayi fabrikasına yüzde altmış zam yapınca işçiler dün gece iki vardiya olarak iş bıraktı.

Yaklaşık 5 bin işçinin çalıştığı Renault'ta işçiler üretimi durdurup vardiyalara girmezken, yeni günü direnişle karşıladılar. Direnişe destek büyüyor...

Fabrikada bir vardiyada yaklaşık 400 otomobilin üretiminin gerçekleştiği öğrenildi.

OYAK Renault'dan direniş sonrası ilk açıklama geldi;

OYAK Renault'dan yapılan yazılı açıklamada, fabrikada üretimin durmasına yol açan işçi eylemleri değerlendirildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "15 Mayıs saat 00.00 itibarıyla Bursa'da kurulu bulunan OYAK Renault Otomobil Fabrikası'nda, önceden öngörülmeyen bir duruş yaşıyoruz. Bu duruş, yürürlükte bulunan mevcut iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun değildir.

OYAK Renault yönetimi, şirketi ve çalışanları korumak ve normal çalışma düzenine dönmek için çeşitli eylem planları uygulamaya almaktadır. An itibarıyla fabrikanın içinde ve dışında toplanmış bulunan yaklaşık 2 bin 500 çalışanın, işbu eylem Türkiye'de yürürlükte bulunan yasalara uygun olmamasına rağmen OYAK Renault yönetimi eylemde bulunan iş arkadaşlarına su ve yemek dağıtma kararı almıştır." "Şirketin pozisyonuna uygun olarak yürürlükteki toplu iş sözleşmesinin içeriği hakkında bir müzakere yürütmüyoruz" ifadesine yer verilen açıklamada, durumun gidişatı hakkında kamuoyuna bilgilendirmelere devam edileceği duyuruldu.

MESS: HAKSIZ TALEPLERDE BULUNULMASI YASADIŞI

Türkiye’nin otomotiv devlerinden Oyak Renault’ta dün gece vardiyasında başlayan iş bırakma eylemi devam ederken Metal İşverenleri Sendikası bugün yazılı açıklama yaptı.
 
'Oyak Renault Fabrikası'nda ve MESS üyesi işyerindeki gelişmeler' başlığıyla yapılan açıklamada, gelişmelerin hassasiyetle takip edildiği belirtilerek, "Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş.’de başlatılan işyerini terk etmeme ve topluca iş bırakma şeklindeki eylemlerle birlikte olaylar yasa dışı bir boyuta ulaşmıştır" denildi. Oyak Renault’u da kapsayan 2014-17 dönemi MESS grup sözleşmesinin 3 yıl için imza altına alındığı hatırlatılan açıklamada, "Bu eylemler yoluyla 3 yıllık süre için bağlayıcılığı olan grup TİS şartlarına yönelik haksız taleplerde bulunulması yasadışıdır" denildi.

Açıklamada, imzalanan grup iş sözleşmelerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacağı hususunun MESS Genel Kurulu tarafından da teyit edildiği ifade edilerek, Oyak Renault’ta yasa dışı olarak nitelendirilen ve milli ekonomiye zarar verdiği bildirilen eylemin bir an önce sona erdirilmesi çağrısında bulunuldu.

TÜRK METAL’DEN SAĞDUYU ÇAĞRISI

Türk Metal Sendikası da yaptığı açıklamada, MESS ile aralarında Oyak Renault işyerindeki 5 bin 600 çalışanın da dahil olduğu toplam 110 bin üye adına grup toplu iş sözleşmesinin, 15 Aralık 2014 günü imzalandığı hatırlatıldı. Açıklamada, sözleşmeyle alınan ücret artışları ve diğer hakların, Oyak Renault işyeri de dahil olmak üzere, tüm üyeler tarafından memnuniyetle karşılandığı ve sevinç gösterisine neden olduğu ifade edildi.

Grup toplu iş sözleşmemizin imzalanmasının ardından, yasal nedenlerle bu sözleşmenin dışında kalan Bosch işyerinde, daha sonra münferit bir sözleşme imzalandığı kaydedilen açıklamada, "38 aydır hiçbir ücret artışı ve sosyal haktan yararlanamayan ve bu süreçte büyük mağduriyetler yaşayan Bosch işçilerine, bu mağduriyetlerini giderecek oranda yüksek artışlar sağlanmıştır. Bu yüksek artışlara rağmen, Bosch işçisinin 9.46 liraya yükselen ortalama saat ücreti, Renault işçisinin 9.83 TL olan ortalama saat ücretinin gerisinde kalmıştır" denildi.

Bu gelişmeler üzerine, Oyak Renault işyerindeki üyelerinin 8 aydır yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmemize rağmen, aynı artışların kendilerine de yansıtılmasını talep ettikleri vurgulanan açıklamada, "Sendikamız, bunun yasal olarak mümkün olmadığını, ancak kendilerine bir sonraki sözleşmede gruplar arasındaki bu farkın kapatılacağına dair güvence vermiştir" denildi.

"BEKLENTİ YARATILDI"

Türk Metal Sendikası açıklamasında, işveren vekiliyle görüşen işçilere isteklerinin karşılanmasının mümkün olabileceği ancak şirketin Fransa’daki merkezine sorulması gerektiğinin söylediği için işçilerde 'beklenti oluştuğu' görüşü savunuldu. Açıklamada şöyle denildi:
"Böylece, işçilerimizde, işverenin kendilerine zam vermek istediği ancak sendikamızın bunu almak istemediği gibi bir algı oluşturulmuş. OYAK Renault işçilerinin bir kısmı sendikamızdan istifa etmiştir. İşçilerimize işveren vekilleri tarafından verilen sürenin sona ermesinden sonra, işveren vekilleri tarafından işçilere herhangi bir ücret artışı verilmeyeceğinin açıklanması, olayların büyümesine ve dün gece itibariyle üretimin durdurulmasına neden olmuştur. Türk Metal Sendikası, tüm işçilerimizin hak arama mücadelesine saygılıdır ve demokratik yollardan yapılacak her türlü mücadeleyi desteklemektedir. İşçilerimizin sendikamıza yönelik tepkisini anlayışla ve saygıyla karşılayan Yönetim Kurulumuz, huzur ve güven içinde iş barışının sağlanmasını talep etmektedir. Türk Metal Sendikası, hiçbir işçimize zarar gelmemesini dilemekte, tüm tarafları sağduyuya çağırmaktadır..
 

Ototrim işçileri renault işçilerine destek için fabrika önüne yürüdü. 
 
Delphi, Maysan Mando, Farba, Coşkunöz işçileri de direnişe destek için Renault önüne geldi. DİSK Birleşik Metal-İş Renault işçileriyle dayanışmak için örgütlü olduğu işyerlerinde destek eylemleri yapıyor.
 
Gazetecilerin röportaj tekliflerini de geri çeviren işçiler, istifa ettikleri Türk Metal Sendikası ve fabrika yönetimi aleyhine slogan attılar. İşçilerin eylemlerine yakınları da destek verdi. İşçiler zaman zaman megafonla "Aramızda provokasyon amacıyla gelenler olabilir, lütfen slogan atmayın" şeklinde uyarıda bulundular. 
 
İşçiler, Türk Metal Sendikası'nın kısa süre önce bir otomotiv yan sanayi fabrikasında işçilere yüzde 60 zam aldığını, kendi haklarını korumadığını iddia ederek sendikadan istifa etme sürecine girdiklerini, son bir aydır devam eden sorunlar ve fabrika yönetiminden muhatap bulamadıkları gerekçesiyle iş durdurma eyleminin başlatıldığını söyledi.
 
Eylemden olumlu bir sonuç çıkmazsa işçilerin iş bırakma eylemlerinin devam edeceği öğrenildi.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler