Oynayan var, oynatan yok!

“Fenerbahçe altyapıdan oyuncu yetiştiremiyor” değil, “Fenerbahçe altyapıdan oyuncu yetiştiriyor ama faydalanamıyor!”

Yayınlanma: 16.06.2019 - 06:00
Oynayan var, oynatan yok!
Abone Ol google-news

Son 25-30 yıldır Fenerbahçe’nin altyapıdan futbolcu çıkarma konusundaki başarısızlığı hep tartışılagelmiştir. Sarı-Lacivertli kulübün ideal kadrosunda altyapıdan yeterince oyuncu olmadığı hep söylenir. 80’lerde ve 90'larda çubuklu formayı terleten Müjdat Yetkiner’den beri kulüpte düzenli forma giyen bir altyapı oyunucusu olmadığı konuşulur. Hatta efsane başkan Ali Şen’in konuyla ilgili meşhur bir sözü de vardır: “Fenerbahçe altyapı kulübü değildir, üst yapı kulübüdür. Oyuncu yetiştirmekle uğraşamayız, parası neyse verir alırız.”

Aslında Fenerbahçe'de problem oyuncu eksikliği değil. Son yıllarda Sarı-Lacivertlilerin altyapısının değerli futbolcular yetiştirdiğini, ancak bu isimleri A takımda kullanamadığını görüyoruz. 15 yıllık periyotta Fenerbahçe altyapısından yetişen ve büyük takımlarda forma giyen isimlere baktığımızda, Mert Günok, Olcan Adın, Fahri Tatan, Volkan Babacan, Bilal Kısa gibi A Milli Takım’da görev almış futbolcular var. Bu futbolcuların kariyer gidişatları incelendiğinde istisnasız hepsinin Fenerbahçe’den ayrıldıktan sonra düzenli şans bulduğu ve çıkışa geçtikleri görülüyor. Bahsi geçen 5 oyuncunun Fenerbahçe formasıyla oynadığı toplam Süper Lig maçı sayısı 38. Bilal Kısa, Sarı-Lacivertli takımla profesyonel bir mücadeleye çıkma şansı bulamadı. Fenerbahçe, sözleşme bitiminde ayrılan bu futbolculardan bir lira dahi bonservis parası alamadı. Hepsini bedelsiz olarak Süper Lig takımlarına gönderdi.

Asıl tartışmaları yaratan; Fenerbahçe altyapısındaki futbolculara verilen şansı bir kez daha ama bu sefer daha gür sesle sorgulatan isimse Merih Demiral oldu. Fenerbahçe Kulübü’nün asgari ücret maaşlı sözleşme teklifini kabul etmeyerek Portekiz 3. Ligi takımlarından Alcanenense ile anlaşan ve daha sonra kariyer basamaklarını tek tek tırmanarak A Milli Takım’a, İtalya Serie A’ya ve dahi Juventus’a kadar yükselen genç oyuncu, Fenerbahçeli taraftarların ve yöneticilerin “Biz bu kadar yetenekli bir oyuncuyu elimizden nasıl kaçırdık” diye sormasına neden oldu. Türk futbolcuların genellikle yaptığının aksine, büyük bir kulüpten gelen bir sözleşme teklifini kabul etmeyen ve Avrupa’ya açılan Merih, şu anda aldığı riskin kazanımlarını yaşıyor. Öte yandan “yeni Merih” de yolda. Fenerbahçe altyapısından yetişen ancak bedelsiz olarak İstanbulspor’a verilen genç sol bek Duhan Aksu, Zeki Çelik’i de transfer eden Fransız kulübü Lille’le ön protokol imzaladı. Bu sezon İstanbulspor’la Spor Toto 1. Lig’de 26 maça çıkan 21 yaşındaki oyuncu, 2 asist yaptı.

Bir de büyük umutlarla altyapıdan A takıma çıkıp bazen istenen şans verilemediği için, bazen de yeterli gelişimi sağlayamadıkları için Fenerbahçe’den kopan ve taraftarın umutlarını yıkan isimler var. Bunların arasında en dikkat çekenleri Salih Uçan ve Recep Niyaz. 2012-14 arasında Sarı-Lacivertli takımda düzenli forma şansı bulan Salih, Orduspor ve Viktoria Plzen’e attığı kritik gollerle taraftarın gönlünde taht kurmuş ve gösterdiği performansla Roma’ya transfer olmayı başarmıştı. Ancak, Roma’da istenen gelişimi gösteremeyen Salih, kiralık geçirdiği iki sezonun ardından Fenerbahçe’ye geri döndü. Sarı-Lacivertli takımda da şans bulamayan genç oyuncu, bu sezon Empoli ile Serie A’dan küme düşme üzüntüsü yaşadı ve şu an bonservisi elinde. Recep Niyaz ise, teknik direktör Aykut Kocaman döneminde UEFA Avrupa Ligi’ndeki Mönchengladbach ve bazı Ziraat Türkiye Kupası mücadelelerinde şans bulduktan sonra, teknik kadronun planlarından tamamen silindi ve bedelsiz olarak Denizlispor’a transfer oldu ve bu sezon memleketinin takımıyla Süper Lig’e çıkma sevinci yaşadı. Bu iki isimden Fenerbahçe taraftarı çok umutluydu ancak, iki futbolcu da şu an Sarı-Lacivertli formayı giymiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler