Özel dersin saati 100 dolar

Çocuğu üniversite sınavlarına hazırlanan velilerin cebinden bu yıl, geçen yıllara göre 2-3 kat daha çok para çıkacak.

Yayınlanma: 22.09.2015 - 00:00
Abone Ol google-news

Üniversiteye giriş sisteminin ilk sınavı YGS mart ayında yapılacak. Bu yıl sınava girecek öğrencilerin bir bölümü, farklı kurumlarda hazırlıklara başladı.

Galatasaray, İstanbul Erkek ve Kabataş Lisesi dışındaki Anadolu Liseleri’nden, son sınıftaki çok sayıda öğrenci, üniversite sınavına daha iyi hazırlanmak için Temel Liselere geçti.

 

Ruhsatsız eğitim

Özel Öğretim Kursu olmak isteyenlere kurumlara ise henüz ruhsat verilmedi ama bu kurumların bazılarında da -daha çok da veli baskısıyla- dersler başladı. Okullarını bırakıp Temel Liselere geçen öğrenciler için dersler, iki hafta önce başladı. “dershane” gibi faaliyet gösteren bu kurumlardaki öğrenciler üniversite sınavlarına iyi hazırlandıklarını düşündükleri için memnunlar ancak bu eğitim için dershane ücretinin 2-3 katını vermek zorunda kaldılar.

Fen Bilimleri Okulları kurucusu Nazmi Arıkan, lise son sınıfın sınav odaklı geçtiğini hatırlatarak, “aslında lise sonda öğrenci zaten okula gitmiyordu, rapor alıyordu. Temel Liselerle öğrenci okul-lise arasında koşuşturmayacak. Hem notunu oradan alıyor hem sınava hazırlanıyor. Zorunlu ders saati 25. 20 saat de kurs yapıyoruz ama veli daha çok para ödeyecek. Dershaneye 6-8 bin lira arası para ödüyordu. Okul ücretimiz 16 bin lira’’ dedi.

Özel öğretim kurslarının dershaneciliğin daha güçlü olarak geri gelmesinin temelini oluşturacağını belirten Arıkan, “Dershanecilik birkaç yıl içinde daha güçlü olarak geri dönecek” diye konuştu.

 

Özel öğretmen yok!

Sınavlara hazırlanmaya başlayan kimi öğrenciler de özel öğretmenlerden ders almaya başladı. Öğretmenlerin özel ders saatleri tamamen dolarken, saat ücretinin de 100 dolara ulaştığı belirtiliyor.

Okullarda açılacak kurslardan verim alınıp alınamayacağı ise önümüzdeki haftalarda ortaya çıkmaya başlayacak.

 

Üniversiteye hazırlık seçenekleri

Üniversiteye hazırlanan öğrencilerin önlerindeki alternatifler şu şekilde.

- Etüt Kursları: Okullarda ücretsiz açılması planlanan bu kurslar, dershane yönetmeliğinin AYM tarafından iptal edilmesi sonrası pek çok okulda açılmadı. Bazı okullar ise, dershane öğretmenlerinden oluşan kadrolarla, öğrencilerini üniversiteye hazırlıyor.

- Temel Liseler: Dershanelerden dönüşen bu okullarda, müfredatın kısıtlı olmasıyla, sınava ve soru çözmeye yönelik çalışma yapılıyor.

- Özel Öğretim Kursları: Dershanelerin yerine hizmete giren bu kurumlar için henüz ruhsat çalışması başlamadı.

- Dershaneler: Her ne kadar kapatılmış olsa da, ‘cemaat’ dershaneleri hâlâ kayıt alıyor. Ancak bu kurumlar baskına uğruyor. Paralarını peşin ödeyen veliler de mağdur oluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler