Parayı görünce düğmeye basıldı

AB ile yapılan kirli pazarlığın ardından Türkiye'de göçmen avı başladı. Çanakkale’de son iki günde 1500 göçmen yakalandı. Gönüllü kuruluşlar ‘bir insanlık dramı yaşanacak’ uyarısı yapıyo.

Yayınlanma: 02.12.2015 - 06:08
Abone Ol google-news

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi sahillerinde 250 kişilik jandarma ekibinin eşzamanlı gerçekleştirdiği operasyonda 1500’e yakın kaçak yakalandı.

Avrupa Birliği temsilcileriyle geçen pazar mülteciler üzerinden yapılan “pazarlığın” ardından önceki gün Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinden Midilli’ye geçmek üzere olan 1500 mültecinin bir gecede eşzamanlı operasyonlarla yakalanması “manidar” bulundu.

İHD Marmara Bölge Temsilcisi Hayrettin Pişkin, “Rakamın bu boyutta olması çok dikkat çekici” dedi. Pişkin, “Yakalanan mülteciler, 80 kişi kapasiteli geri gönderme merkezinde bir avluda tutuluyor. Bu operasyonda soru işaretleri var. Geri gönderme merkezlerinin kesinlikle sivil denetime açılması gerekiyor. İnsani ihtiyaçlarını, nereye gönderileceklerini bilmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

Çanakkale Kent Konseyi çatısı altında mültecilerle ilgili çalışmalar yürüten İHD üyesi Leyla Yavuz da, İzmir’de, Bodrum’da, Çanakkale’de herkesin gözü önünde botlara binip karşı adalara açılan mültecilere ilk kez bu denli bir operasyon düzenlendiğini belirtti. Yavuz, “Sanki AB’yle imzalar atıldıktan sonra bu yapılmış gibi. Ama yine de doğru değerlendirme yapmak için erken” diye konuştu.

Uzmanlar: Imkânsız

AB’nin Suriyeli sığınmacılar için Türkiye’ye 3 milyar Avro yardımda bulunması kararı, uzmanlar tarafından tartışma yarattı. Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, yardımlara ilişkin olarak 3 milyon insanla bir ülkenin tek başına baş etmesinin imkânsız olduğunu, mutlaka bir sosyal entegrasyon programı gerektiğini ve bunun da imkânsız olduğunu belirtti. Uluslararası Af Örgütü Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ ise, “Paranın neye, nasıl harcanacağının açıklanması lazım. Eğer insanların daha insani koşullar içinde yaşayabileceği bir yardım ise güzel. Ama güvenlik ve Geri Gönderme Merkezleri gibi mültecilerin hakları açısından olumsuz sonuçlar doğuracak şekilde harcanacaksa, bu çok kötü sonuçlar doğurur” diye konuştu.

CHP HAREKETE GEÇTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla oluşturulan Sığınmacı, Göçmen ve Mültecilerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu, TBMM’de konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulmasını istedi. CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu, İzmir milletvekilleri Mustafa Balbay ve Özcan Purçu, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, İstanbul Milletvekili Selina Doğan ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir’den oluşan komisyon, TBMM Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde “Suriyeli mültecilerin yaşam koşullarının, insanlık onurlarının pazarlık konusu edilmesi gibi insanlık adına utanç verici bir sonuçla karşı karşıya kalınmaktadır” ifadeleriyle eleştirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler