Başkanın uçağında

YILMAZ POLAT- ABD

Yayınlanma: 11.11.2018 - 11:59
Abone Ol google-news

ABD başkanını taşıyan “Air Force One” uçağında ömür boyu hatırlayacağınız bir seyahat denemesi yaşamak ister misiniz? Başkanın havadaki “Mavi Beyaz” renkli sarayı Boeing 747 model Jumbo Jet müze oldu, Washington’da sergileniyor.

ABD başkanlarının daha önce “‘Air Force One” olarak kullandığı bir uçak değil. Emekliye ayrılmış ama içi hakikisiyle aynı dizayn edilmiş bir Boeing 747. Uçağın özel bir sal üzerinde denizyoluyla New York’tan Washington’a getirilişi büyük heyecan yarattı. Potomac Nehri kenarında (National Harbor) futbol sahasından büyük geniş bir araziye konan uçağı gezmek çocuklar için 15, büyükler için 30 dolar. 65 yaş üstü ise 20 dolara. ABD’de “Children’s Democracy Project” adlı bir vakıf var. Çocukların demokrasi bilinciyle yetişmesi için kurulmuş olduğu belirtilen bu vakıf uçak sergisini üstlenen sponsorlardan biri. Sağlanacak gelirle okul yaptırmayı ve demokrasi programları düzenlemeyi planlıyor. Noel tatili boyunca sergilenecek ve 5 milyon doların üzerinde beklenen gelir çocuklar için vakfa hibe edilecek.

Uçağın tanıtımında Lincoln’den günümüze başkanlar, demokrasi süreci anlatılıyor. “Amaç ziyaretçilere Başkanlarla seyahat ettirmeyi hissettirmek. Size demokratik sürecin büyüleyici ilerleyişini yeniden yaşatacak. Son olarak başkan gibi aşağı ineceksiniz” deniyor. Franklin D. Roosevelt, görevde uçakla seyahat eden ülkenin ilk başkanı oldu. Başkanın uçağı konusu beyaz perdeye de yansıdı. Hollywood’un gişe rekorları kıran 1997 yapımlarından biri olan, ünlü aktör Harrison Ford’un ABD başkanını canlandırdığı filmde, dünyanın en güvenli ve korumalı uçağının teröristlerce kaçırılması konu edilir. Gelelim Trump’ın hakiki Air Force One uçağına. Filmdeki gibi bir senaryonun gerçekleşmesi tabii ki mümkün değil.

Washington’da Andrews Hava Üssü’nde duran ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı olan Air Force One’ın kendisine fırlatılacak AAM füzelerine ve SAM füzelerine karşı savunma sistemleri bulunuyor. Nükleer patlamalardan sonra oluşan elektronik dalgalardan etkilenmeyecek şekilde tasarlanmış. İçinde çarpma anında hasar görmeyecek bir bölme bulunuyor. Ayrıca uçağın içinde mini golf ve tenis kortu olduğu da söyleniyor.

Oval Ofis’in ufak bir kopyası ve gerektiğinde balistik füzelerin de ateşlenebileceği bir War Room (savaş odası) bulunuyor. Uçağın maliyetinin 4 milyar dolara yakın olduğu da söylenenlerden. Başkan Trump, uçağın dış yüzünü yeniden tasarlattı. Başkan Kennedy döneminde mavi, açık mavi ve beyaz renklerle tasarlanan dış yüzü, (ABD’nin küresel gücünü) gösterme gerekçesiyle Trump tarafından değiştirildi. Mavi ve Beyaz renklerin arasına kırmızı bir şerit çekilerek Amerikan bayrağındaki renklerden oluşturuldu.

PAZAR YAZILARI İÇİN TIKLAYINIZ;


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler