Savaşın mimarı

.

Yayınlanma: 09.12.2018 - 09:50
Abone Ol google-news

 

ABD’de başkanlar seçilip yemin ettikten sonra Beyaz Saray’a ayak basar basmaz ilk yaptıkları işlerden biri de cenazelerinin nasıl olacağını planlamaktır. Başkan çalışma odası Oval Ofis’e girer ve genel sekreter “hayırlı olsun” dedikten sonra sorar: “Sayın Başkan nasıl bir cenaze töreni istersiniz?” Başkan olmanın ilk kuralları arasında kendi cenazesinin nasıl olacağını belirlemek de vardır. Tabii “dur kardeşim daha koltuğa ısınmadık, bu nasıl bir kuraldır, hemen ölüm düşünülür mü?” diyebilir. Ancak başkan bir hafta içinde bu kuralı yerine getirmek zorundadır. Bu bir gelenektir.

Koltuk kalıcı değil

ABD’de bu gelenek başlarken ne düşünülmüş bilemiyorum ama Başkan’a ilk günden ölümü hatırlatmak herhalde iyi bir şey olsa gerek. Koltuk hiçbir siyasetçiye kalıcı değil. Önemli olan kişinin yaptıklarıyla nasıl anılacağı. Körfez Savaşı’nın mimarı 41. ABD Başkanı Bush’un cenaze törenini izlerken bunları düşündüm. Ortadoğu’da “kan ve göz yaşı” hâlâ devam ediyorsa “baba Bush”un bunda büyük rolü vardır.

Bush cenaze törenini planlarken katılacaklar listesi verdi mi bilinmez ama Ulusal Katedral’deki tören görüntülerini dikkatle inceledim, başımıza bela edilen “Ilımlı İslam” projesinin yapımcılarını aradım. Dick Cheney’i, James Baker’ı, Colin Powell’ı gördüm. Neo-Con (yeni muhafazakâr) CIA’cı Graham Fuller, Paul Wolfowitz, Richard Perle fotoğraf karelerin de yoktu. “Ilımlı İslam”ın Ortadoğu’daki piyonları Arap temsilciler tam kadro oradaydı.

ABD Başkanı Reagan, 2004’deki cenaze töreninde Kongre binasına ünlü Pensilvanya Caddesi yoluyla Katedral’e isteği üzerine atların çektiği top arabasıyla getirilmişti. Sekiz yıl yardımcılığını yapan Bush cenaze arabasını tercih etti. (Türkiye’yi dönemin Başbakanı Erdoğan temsil ettti.) Siyasetçi cenazelerin bulunduğu kutsal mekanlarda da siyaset yapmayı ihmal etmiyor. Başkan da olsa huylu huyundan vazgeçmiyor. Siyasetçi için katedral, cami, kilise, sinegog fark etmiyor.

Partide etkili Cumhuriyetçi Bush ailesiyle aynı partiden olan Başkan Trump’ın bir süredir arasının bozuk olduğu biliniyor. Trump, Bush’larla arasını düzeltmek için gece yarısı Kongre’ye gidip katafalka konan naaşa saygı duruşunda bulundu, uçağını tahsis etti. 2020’deki seçime hazırlık yapıyor. Sonunda Başkanlar da ölüyor.

[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler