Yeni Yıl Konseri ve hatırlattıkları

Kadim Ülker

Yayınlanma: 10.02.2019 - 13:03
Abone Ol google-news

Kendisi ile gurur duyduğumuz müzik insanımız Fazıl Say’ın T.C. Cumhurbaşkanı’nın katıldığı konseri ile ilgili tartışmaları izledikten sonra Viyana’daki Yeni Yıl Konseri’ni hatırladım. Aslında Yeni Yıl Konserleri’ni unutmak olası değil. Zira konseri icra eden Viyana Filarmoni Orkestrası kendisini hafızalarda hep diri tutuyor. Orkestra, yeni yılın ilk gününde, yaz başlangıcında, sonbaharda ve kışın konserler vererek klasik müzikseverleri büyülüyor.

Yaz Konseri tarihi Schönbrunn Sarayı Bahçesi açık havada binlerce insana sunulurken televizyondan da canlı yayımlanıyor. Yeni Yıl Konseri Musikverein’in konser salonunda her yılın 1 Ocak günü sabahın erken saatlerinde hayranlarıyla buluşuyor. Her sene değişik bir orkestra şefi tarafından yönetilen Yeni Yıl Konseri’nin şefi bu sene Alman Christian Thielemann’dı. Geçen yıl ise İtalyan Ricardo Muti tarafından yönetildi. Venezüellalı Gustavo Dudamel’in yönettiği 2017 Yeni Yıl Konseri de en akılda kalıcılardandı. Ülkesinde Simon Bolivar Orkestrası’nın şefi olan Dudamel’in ülkesinden getirdiği hareketli müzik dalgasıydı belki de bunun nedeni...

Biletler el yakıyor

Yeni Yıl Konserleri bilindiği gibi dünyanın çok çeşitli ülkelerinde yapılıyor. Ama en prestijlisinin Viyana’dakinin olduğunu söylemek pek de yanlış olmayacaktır. Birçok ülkede kimi televizyon kanalı Viyana’daki Yeni Yıl Konseri’ni yayımlamayı tercih eder. Ayrıca 2019 yılı konserini yöneten orkestra şefi Thielemann’ın mutluluğunu ifade eden sözleri de dikkat çekicidir: “Bu konseri yönetmek için yıllarca beklemeye değdi.

”Konser bu sene yine Avusturya devlet televizyonu ORF aracılığıyla yaklaşık yüz ülkede aynı anda yayımlandı. Bilet ücretleri astronomik rakamlarla ifade edilirken bilet bulmanın da çoğu zaman sıradan vatandaş için zorlu olduğu yorumları yapılmaktadır. Taşımacılık işletmesi sahibi olan tanıdığım karı kocanın, İspanya’dan gelen misafirlerini havaalanından konsere, konserden sonra da havaalanına götürdüğünü biliyorum. İspanyol misafirin kendilerine bir adet bilet için beş bin Avro verdiğini anlattı.

Başbakan arka sıralarda

Dünyanın dört bir tarafında televizyonlarda gösterilen konsere bu sene Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un da gittiğini basından okuduk. Kurz, konser salonunun en arkasında yer bulmuş ve oradan yanındaki misafirleriyle konseri izlemiş. Şimdi başka bir ülkenin lideri, böylesi bir konserde en arka sıralarda oturur muydu? Çiçeklerle donanmış sahnenin önündeki sırada bir koltuğa kurulup, arada sırada kendisini göstermesi için kameramanın kulağına önceden fısıldatmaz mıydı! Dünyaya yayılan görüntüleri seçim çalışmalarında kullanmaz mıydı?.. Başbakan Kurz’un neden en önde oturup, kameraların kendisine yöneltilmesini istememesinin çeşitli nedenleri vardır mutlaka. Avusturya Cumhurbaşkanı Aleksander Van der Bellen en ön sırada eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile yan yana oturmaktadır. Son zamanlarda çeşitli konularda aykırı ve sistem değiştirici açıklamalarından dolayı kamuoyunda tepki toplayan bakanlarla hemfikir olmayan Van der Bellen ile görüşmek istememesi bu nedenlerden birisi olabilir diye düşünülebilirse de asıl neden olamaz. Sanayici ve ticaret erbabı temsilcisi olan bir partinin genel başkanı için konser biletinin pahalılığı da neden değildir. Dedesi yaşındaki Avusturya’nın efsane başbakanlarından Bruno Kreisky’i hatırlar mı, bilinmez. Zira Kreisky’nin yıllık yaz tatilini Avusturya’da değil de, İspanya yakınlarında Mayorka Adaları’nda geçirdiği bilinirdi. Kreisky’e Avusturya’nın gölleri ile meşhur Kärnten yöresinde neden tatil yapmadığı sorulur. Kreisky, “Ben Kärnten’de tatil yapacak kadar zengin miyim?” diye cevaplar. Bu anekdotu bilip de “Yeni Yıl Konserinde en ön sıradan bilet alıp gidecek kadar zengin değilim” de diyeceği düşünülemez. Ancak başka ülkelerin siyasetçileri gibi bir konserde de konserin merkezinde olma yerine, Alplerin küçük ülkesinde kanıksanmış sıradan bir vatandaş gibi alışverişini yapan, işine bisikletiyle veya toplu taşıt aracını kullanan politikacıları örnek aldığı kesindir. Aksi taktirde toplum verdiği desteği anında çeker.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon