Koyunda beslenen yılan

Kadim Ülker

Yayınlanma: 10.03.2019 - 11:57
Abone Ol google-news

Avusturya geçen ay gerçekleşen bir cinayet ile sarsıldı. Manşetlere yansıyan haberde “Türk, Sosyal Dairesi Müdürü’nü öldürdü” ifadeleri vardı. Bizleri manşetlerde konu eden haberden dolayı üzgündüm, ama cinayetin ayrıntılarına ilişkin basında yer alan iddialar tartışma yaratacak türdendi... Katil zanlısı, cinayetin olduğu Voralberg eyaletinde doğmuş, orada yaşamış. Hırsızlık, gasp ve yaralamadan dolayı cezalar almış ve on yıl önce sınır dışı edilmiş. Kendisine Avusturya’ya giriş yasağı konulmuş. On yıl kadar ülkeye girememiş. Sonra insan tacirleri tarafından yasadışı yollarla geçen ocak ayında yeniden gelmiş. Basında yer alan bilgilere göre, zanlı Soner Ö’nün (33) oturma izninin iptal edilmesi ve yurtdışı edilme kararına öldürülen Sosyal Daire müdürü imza atmış.

Soner Ö., tekrar yaşadığı şehre dönmüş. Gelir gelmez de şehir Sosyal Dairesi’ne iltica başvurusunda bulunmuş. Mülteci başvurusunda öyle bir sebep göstermiş ki Avusturya’ya hırsızlık, gasp ve yaralamadan dolayı kendisine konulan giriş yasağına bile göz yumulmuş.

Katil zanlısı 6 Şubat günü Dornbirn Sosyal Dairesi’ne gitmiş, müdürün odasına girmiş. Kısa bir tartışma sonrası müdürü bıçakladıktan sonra kaçmış. Müdür yaşamını yitirmiş. Zanlı, yaklaşık bir saatlik takip sonrasında yakalanmış. Mahkemede hesap verecek. Cinayet Avusturya’da İçişleri ve Adalet Bakanlığı nezdinde mültecilik ve mültecilerin sınır dışı edilip edilmemesi konusunda tartışma başlattı. Odakta mültecinin Avusturya’nın güvenliği tehlikede olduğu durumda, konuyla ilgili uluslararası antlaşmaları da dikkate alarak sınır dışı edilmesi vardı. Mültecilerin geldikleri ülkede ne yaptıklarının önem arz edip etmediği tartışması alevlendi. Basında yer alan haberlere göre, zanlı Avusturya’ya iltica başvurusu yaparken gerekçe olarak “Türkiye’de askerlere karşı savaştım, askerleri öldürdüm” demiş. Avusturya ise onun itirafına rağmen başında bir şey yapmamıştır.

Yıllar önceydi... Çalışmış olduğu işletmeden parasını alamayan genç bir adam büromdaydı. Dosya hazırlarken genç adama çalışma izni olup olmadığını sordum. “Ben ilticası kabul edilmiş bir mülteciyim” cevabını verdi. “Türkiye’den kaçtım geldim, karımı öldürmüştüm” sözleri dudaklarının arasından dökülüverdi. Asker katili olduğunu iltica başvurusunda neden olarak açıklayan katil zanlısı Soner Ö. bana eşini öldürmesine karşın mülteciliği tanınan genç adamı hatırlattı...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler