Gelecek için direniş

Ahmet Arpad /Almanya

Yayınlanma: 24.03.2019 - 13:27
Gelecek için direniş
Abone Ol google-news

Küresel ısınmanın insanlığın sonunu getireceğinin farkına, seçtiğimiz politikacılardan önce ortaokul ve lise öğrencileri vardı! Bütün dünya ülkelerinde yaşanmaya başlanan iklim değişikliğine karşı bir türlü harekete geçmeyen, yarını değil içinde yaşadığı günü düşünen politikacıları uyarmak ve uyandırmak görevini sonunda 15 yaşındaki İsveçli Greta üstlendi. Kısa sürede onun peşinden gitmeye başlayan öğrenciler: “Geleceğimizi biz kurtaracağız” sloganlarıyla bütün dünya ülkelerinde her cuma okula gitmiyor, sokaklara dökülüyor! Sadece Almanya, Avusturya ve İsviçre’den 12 bin bilim insanı onlara destek veriyor. 15 Mart günü 110 ülkede 1800 kentte 1.5 milyon öğrenci alanlara çıktı. Almanya’nın 200 kentinde 150 bin genç saatlerce nümayiş yaptı. Bebek parkında da bir avuç öğrenci!

Stuttgart’taki mitingde şu dikkatimi çekti, alanı dolduran öğrencilerin büyük bir çoğunluğu kızlardı. Kürsüden sesini duyurmaya çalışan kent belediye başkanının içi boş sözleri sık sık ıslıklandı. Hemen ardından Eyalet Çevre Bakanı basına “Ormanlarımız, su kaynaklarımız kuruyor!” diye açıklamalar yaptı.

Küresel ısınma sonucu buzullar eriyor, toprağa yağmur düşmüyor, ormanlar yok oluyor, denizler kirleniyor, nefes aldığımız temiz hava yok oluyor. Harvard Üniversitesi’nin güncel bir araştırmasına göre, atmosfere “pompalanan” karbondioksit dünyamızı gittikçe daha çok ısıtıyor. Ciğerlerimizi dolduran havayı kirletenlerin başını Çin çekiyor. ABD, Hindistan ve Rusya peşinde! Hızlı ısınma tahıldaki besin değerlerini değiştiriyor. Örneğin insanların en önemli gıdalarından biri olan pirinç çok yakında protein içeriğinin yüzde yedisini yitirecek. Bu da ciddi bir beslenme sorununu beraberinde getirecek. İnsan vücudunda protein eksikliği sonucu bağışıklık sistemi etkilenecek, insanlar sağlığını yitirecek, daha sık hastalanmaya başlayacak.

‘Biz buradayız’

Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi’nin açıklamalarına göre, sadece Almanya’da 2015 yılında hava kirliliği nedeniyle 43 bin insan ölmüş! Aç ve hasta yığınlar topraklarını terk edecek, göç daha da artacak, savaşlar kaçınılmaz olacak. Sayısız bitki ve hayvan türü dünyaya veda edecek. Son aylarda alanları dolduran öğrencilere, “Onlar bütün gün You- Tube ve Snapchat’le ilgilenen sosyal medya nesli demek” doğru değil! Stuttgart’ta belediye binasının önünde toplanan öğrenciler bağırıyor: “Buradayız! Politikayı artık biz yönlendireceğiz!”, “Savaşlar olmasın!” Afişlerde, “İnsan Hakları”, “Barış”, “Geleceğimizi Çalmayın!” sözleri dikkat çekiyor. Yaşları 12, 13 olanlar öğretmenleriyle gelmiş. Alanda gürültü aşırı. Gençlerden biri yaşlı bir kadınla konuşuyor: “Bizim nesil de bir şey elde edemezse iş işten geçmiş demektir!” “Öğrencilerin hava kirliliğine karşı çıkmasını ve sokaklara dökülmesini onaylıyorum” diyor Almanya Başbakanı Angela Merkel. “Bence bu çok önemli bir girişim.” Fakat onun okula gitmeyen öğrencilere arka çıkan sözleri partisinin en sağ kanadının hiç de hoşuna gitmedi. Sürekli aç kapitalizmin kâr hırsı bir gün gelecek insanlığın sonunu getirecek...

[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler