Muhalefetli kabine...

.

Yayınlanma: 08.12.2019 - 10:01
Abone Ol google-news

Endonezya’nın ikinci dönem için seçilen Başkanı Joko Widodo milletvekillerinin yemin törenini özellikle iş gününe değil de pazar gününe, 20 Ekim’e denk getirmişti. Cakarta’nın dillere destan trafiğinin en sakin olduğu zaman haftasonu, özellikle de pazarlarıdır. Jokowi, iş gününün trafik kargaşasına bir kargaşa daha eklememek için yemin törenini de sessiz sedasız halletti. Jokowi’nin bu sadeliği büyük olasılık ikinci ve son dönem için seçilmesinde etken. Üçüncü dönem olsa muhtemelen seçilirdi diyenlere ise bu konudaki anayasa değişikliği tekliflerini kesinlikle desteklemeyeceğini şimdiden duyurarak yanıt verdi. Jokowi rivayate göre, ilk kez başkan seçilmesinin ardından verdiği söyleşide gazetecinin “Nasıl hissediyorsunuz” sorusuna “Biasa biasa saja -normal” yanıtı vermiş. Eşine first lady olmak nasıl bir duygu sormuşlar o da normal demiş. Çocuklarının da başka bir söyleşi de benzer soruya yanıtları aynı olmuş, “Biasa biasa saja”... Ondan sonra bu deyim halk arasında başkanı en iyi tanımlayan deyim olarak kalmış. Ailesinde geçen beş yılda bir değişiklik yok...

Halk yeni kabine de kimler olacağını özellikle de bakanların da yer aldığı geleneksel bando ekibinin ne olacağını merak ederken yemin töreni sonrasında Saray’a girenin çıkanın haddi hesabı yoktu. Başkan, bakan adaylarına teklif sunuyordu.

DİYANETE EMEKLİ GENERAL...

İlk sürpriz atama Milli Eğitim ve Kültür Bakanı oldu. Nadiem Makaram, eski köyün adetini yenilemiş, bu sayede birçok işsize istihdam sağlamış kamuoyunda popüler bir isim. Ancak Bakanlık koltuğuna geleceğini kimse tahmin etmemişti. Kendisi çok genç, iş dünyasında ne kadar tecrübeli ise eğitim alanında o kadar tecrübesizdi. Makaram, Endonezya’da motosiklet taksi konusunda kurduğu şirket ve cep telefonu uygulamasıyla dikkat çeken Go-jek’in CEO’suydu. Duyduğuma göre bu model İstanbul’a motor-taksi olarak örnek bile olmuştu! Endonezya’da Go-jek uygulaması oldukça popüler. Ancak konu eğitim ve kültür olunca, 1984 doğumlu Nadiem Makaram’ın bu göreve yönelik altyapısının yeterli olup olmadığına ilişkin tartışmalar da dikkat çekiyor. Yani kabinedeki diğer büyük sürpriz ise Savunma Bakanı. Başkan Jokowi kampanya döneminde verdiği sözü tuttu. İki seferdir seçimlerde rakibi olan emekli General Prabowo Subianto’yu Savunma Bakanı olarak atadı. Atamaya insan hakları örgütleri tepkili. Prabowo Subianto’nun insan hakları ihlalleriyle dolu geçmişi tepkilerin merkezinde.

Halkı şaşırtan bir başka atama da Diyanet İşleri Bakanı’nın emekli bir general olmasıydı. İlk kez Diyanet dışından birisi bu makama getiriliyordu.

Din adamı mı kalmadı ki ülkede diye eleştirildi. Başkan’ın bandosuna gelirsek... Bandonun kadın üyeleri 2016’dan beri Ekonomi Bakanı olan Sri Mulyani İndrawati ile Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ve erkek üyelerden Ulaştırma Bakanı Budi Karya Sumadi kabinedeki yerlerini korudular...

Jokowi’nin ikinci dönem kabinesinde kendi partisi ve diğer siyasi partilerden olmak üzere toplam 38 bakan, 12 tane de bakan yardımcısı bulunmakta. Muhalafet partilerinden yaptığı Bakan atamalarına karşı eleştirilere ise Jokowi “Endonezya’nın demokrasisi adına (gotong-royong-karşılıklı işbirliği), ülkenin iyiliği söz konusu ise neden olmasın” diyerek cevap veriyor.

Geçen hafta Singapur The Strait Times Gazetesi, sekiz yıldır verdiği “Yılın Asyalısı” ödülünü açıkladı. Ödül önceki yıl kıtayı büyük oranda etkileyen bireyler veya kuruluşlara veriliyor. Ülke ve ülke dışında en çok saygı duyulan başkan olarak Yılın Asyalısı ödülüne Jokowi değer görüldü.

[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler