Hamamda konaklamak

Hamamda konaklamak

Yayınlanma: 19.01.2020 - 09:34
Abone Ol google-news

Güney Kore’nin başkenti Seul’deyiz. Hava soğuk ama gezilecek, görülecek çok şey var. Benim listemde soğuk havalarda gidilecek en sıcak, rahat yer olan Kore hamamı-saunası da var. Korece adı Jimjilban. İlk gittiğimiz yer olmasa da Seul’den ayrılmadan uğradık. Aslında ilk başta deneseymişiz oradan çıkmaz, otel olarak bile kullanırdık, tek pişmanlığım o oldu, bir de yanımda kese olmaması!

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da Koreli arkadaşım Kyon-ok ile birkaç kez planlamış ama bir türlü yapamamıştık. Cakarta’da Güney Koreli çok olduğu için geleneklerini oraya da taşımışlardı. Ününü duymuştum ama detayları bilmiyordum doğrusu! Kızıma sordum gittin mi, sana yakın olanı var mı diye! Beş aydır üniversitede değişim öğrencisi olarak Seul’de yaşayan kızım henüz denememişti, annesi kadar meraklı değil! Çocuklar, eşimle beni Jimjilban’a götürüp bırakıp gittiler.

Akşam 5 gibi girmiştik, ertesi güne 5’e kadar kalma hakkınız var dedi kızım, tam 24 saat. Koreceyi sökmüş bu arada. Kalmayı isterdim tecrübe olsun diye ama emin de değildik. “Büyük ihtimal kalmayız, döneriz” dedik, ev yürüme mesafesindeydi zaten. Bilezik gibi kolumuza takacağımız numaralı bir anahtar, turuncu küçük bir havlu, kadın ve erkekler için ayrı renkte pijama gibi bol, rahat bir kıyafet verdiler. Bu hemen girişte ayakkabılarımızı bırakacağımız kutunun anahtarı idi. Koridorun sonunda kadın ve erkek kısmı ayrılıyordu, biraz şaşkındık aslında aileler için ortak yer olduğunu duymuştuk. Acemilik zor iş, hele de dil bilmiyorsan! Neyse bir girelim, değişelim üstümüzü mesajlaşırız dedik. Ücretsiz internet bağlantısı vardı ne de olsa... Her şey çok sistemli, tıkır tıkır işliyor. Masaj yerleri, yüz bakımı yapılan odalar, termal tesislerdekine benzeyen farklı derece lerde sıcak, soğuk su havuzları, buhar saunası, kurnalarıyla bizim hamamları andıran yıkanılan kısım, tellaklar. Kadınların çoğu çıplak, kimse kimseye bakmıyor.

OTEL OLMA ÖZELLİKLERİ...

Eşimle buluşmak üzere o bölümden çıktım, kendisi de mavi  pijamalarını giymiş beni bekliyordu. O da benim kadar şaşkın, o da hayatında anadan üryan ortada rahat rahat dolaşan o kadar erkeği ilk kez bir arada görmüş. Ortak bölüme herkes kadın-erkek, çoluk-çocuk karışık girebiliyordu. Farklı derecelerde saunalar, soğuk odalar, lokanta, televizyon izlenen salonlar, insanların yatıp dinleneceği, geceyi geçirip, uyuyabileceğı tek kişilik hücremsi ve daha çok kişinin kalacağı çoklu alanlar, bir tarafta masaj koltukları hatta spor yapılacak yerler vardı. Yastık olarak kullanmak için diktörtgen şeklinde süngerler bir tarafa yığılmış oradan alınıyordu. Uyumak için ise ince bir pike üzerine, hatta doğrudan yere uzananlar vardı. Yerler tabandan ısıtma olduğundan sıcacıktı. Herkes çok rahat görünüyordu.

Saunaların özelliği taşların özel olması, bazıları özel bir kil ile sıvanmış. Bu taşlar ısındıklarında yaydıkları havanın sağlık için faydalı olduğu söyleniyor. Bizimkinde yoktu ama bazı hamamlarda tuz saunası, oksijen odası, kömür saunası da oluyormuş. Saunada içilen, çoğu kişide gördüğümüz geleneksel içeçek ise piriçten yapılan tatlımsı Sikhye’miş. Sıcaklardan sonra buzların olduğu soğuk odaya girip sonra tekrar sıcak alanlara girdik, acıktık hafif bir şeyler yedik. Saunalarda bol miktarda haşlanmış yumurta satıldığını ve tüketildiğini gördük. Bunlar sauna buharında haşlanmış yumurtalarmış, beyazı da kahverengi renge bürünüyor...

Şaka maka 5 saat geçirmişiz hamamda. Aslında bana kalsa sabahlamak isterdim ama ertesi gün çok uzun bir yola çıkacak olan eşim yerde uyumak istemedi.

Gerçekten Kore hamamları konaklama yeri olarak bir alternatif oluşturuyor ve en ekonomik seçenek demek mümkün. Çoğu Güney Koreli başka bir şehre günübirlik gittiğinde hamamda kalıyormuş. Bu turistler için de bir seçenek haline gelmiş. Diğer kullanım şekli gece dışarda takılıp içkiyi kaçıranlar için uyuyacak yer alternatifi olması. Ya da otelinden belli saatte ayrılması gerekip de uçak saati geç olanlar için bekleme yeri olarak bir kurtarıcı, kavga eden eşlerin de buraları bir kaçış ve sığınma yeri olarak kullandıkları da söyleniyor.

3 BİN KİŞİLİK HAMAM...

Bizim gittiğimiz Jimjilban bir alışveriş merkezinin en alt katındaydı. Ancak bağımsız bina olarak geleneksel Kore mimarisi ile inşa edilmiş Jimjilban’lar da var. Büyüklükleri değişiyor. Bin kişi kapasiteli olanları bile var. Misal Türk şehitliğinin olduğu ve İstanbul ile kardeş şehir Güney Kore’nin 2. büyük şehri Busan’da bölgenin en büyüğü olan 3 bin kişilik hamam varmış. Bu kadar kalabalık yerler olmasına rağmen hamamların son derece güvenilir olduğu söyleniyor, kimse kimseye bakmıyor, karışmıyor ülkenin geneli gibi.

Jimjilban’lara giriş ücreti 10 bin Kore Von’u yani 51 TL civarında. Masaj, kese ve diğer bakım ücretleri ekstraya giriyor. Buralar çok amaçlı dinlenme yerleri, aileler için toplanma, beraber yeme içme, sosyalleşme alanları olarak da çok popüler. Kızımın Avrupa’dan gelen öğrenci arkadaşları da seyahat ettiklerinde ekonomik olduğundan otel yerine Jimjilbanlar’da kalmayı tercih ettiklerini ve sevdiklerini söylediler. Biz denedik çok beğendik. Yolunuz düşerse denemeden dönmeyin deriz.

[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler