Piyango!

Final serisinde şimdi durum 3-3 oldu ve de iş son bir 40 dakikaya kaldı.

Yayınlanma: 19.06.2019 - 23:00
Piyango!
Abone Ol google-news
Final serisinde şimdi durum 3-3 oldu ve de iş son bir 40 dakikaya kaldı.
 
Tam kadro olma, 3-2 önde bulunma ve bir maç daha kaybetme kredisi gibi önemli avantajlara sahip olarak Ülker Arena'a gelen rakibine karşı sakatlıkların oyun kurgusu tamamen bozduğu Fenerbahçe Beko, büyük bir baskı altında olmasına rağmen bunun altından kalkabildi.
 
Daha önceki yazımızda olağan oyunda Anadolu Efes'in seriyi kazanmak konusundaki avantajlarından bahsetmiştik. Handikapları olan Fenerbahçe Beko'nun ise kazanmak için "ekstra" birşeyler yapmak zorunda olduğunu, üzerine yük binen oyuncuların kendi kapasitelerinin üzerine çıkmaları gerektiği, savunma kaynaklı sayıların çoğalmasına ihtiyaçları olduğunu belirtmiştik.
 
 
Hücum ribauntları maçın dönüm noktası
 
 
Bu maçta Fenerbahçe Beko'nun en büyük ekstrası, uzunsuz oynamalarına rağmen ribauntlarda rakibine sağladığı 39'a 26'lık üstünlük ve de toplam 14 hücum ribaundunu hanesine yazdırmasıydı. Bizce maçın gidişatını etkileyen ve de rakibini oyundan düşüren en önemli faktör bu oldu. 
 
Kaybettiği maçların 3.çeyreklerinde Efes'in sertleşen savunmasına karşın hep çözülen Fenerbahçe bu kez hücumda daha sabırlı oynayarak, savunmada birlikteliği kaybetmeyerek aynı problemi yaşamadı. Tam tersi durum Anadolu Efes için yaşandı diyebiliriz. 3 çeyrekte 53 sayı yiyen Efes, hücum ribauntlarını alan rakibine karşı psikolojik üstünlüğü rakibine kaptırınca son çeyrekte potasında 32 sayı gördü.
 
Daha önceki maçlardaki durgunluğu ile her geçen gün kafalardaki soru işaretlerini daha da çoğaltan Guduric 'in en ihtiyaç duyulan 4.çeyrekteki kritik skor katkısı, hücumda çok zorlanan Fenerbahçe'nin elini rahatlatan en büyük etken oldu. Guduric taşın altına elini koyarak, Dixon, Sloukas, Kalinic ve Melli üzerinde yoğunlaşmış skor üretme baskısını hafifletti. Guduric'in 8'de 5 üç sayı isabeti, Fenerbahçe'nin 3 sayı isabet yüzdesini % 41'e (14/34) çekti. Ancak Guduric'in varlığını hissettirerek takımın moral motivasyonunu yukarı çekmesi bizce dış atış isabet oranından bile daha değerliydi. Çünkü Guduric skor katkısı yaptıkça, diğer oyuncuların da verimliliği yükseldi. Ekstra arayan Fenerbahçe için Guduric günün piyangosu oldu.
 
 
Fauller Efes'in ritmini bozdu
 
 
Fenerbahçe Beko'nun bu kez kısa savunmasını daha iyi yaptığını ve de Larkin ile Micic 'in içeri delici penetrelerine daha fazla direndiğini de belirtelim. Hücumda ise Fenerbahçe'nin daha fazla penetre-pas oyunu oynadığını bunun da üretimi artırdığını söyleyebiliriz. Bir önceki maçta da bunu yapmışlar ancak istedikleri dış atış yüzdesini elde edememişlerdi. Bu kez bu penetre-pas oyunu sadece dış atıcılara skor bulmalarını sağlamadı aynı zamanda seri top çevirmelerine ve her fırsatta çembere gitme şansını da verdi. Dolayısıyla sadece dış atışlara hapsolmadılar. Bir diğer yandan Obradovic'in bu hücum planı Anadolu Efes'in yerleşik savunma anlayışında oyuncuların dikkatlerini de dağıttı ve de faul sayılarını Ergin Ataman'n hiç de istemeyeceği şekilde artırdı. Hem bu maçta hem de bir önceki karşılaşmada Anadolu Efes'in çok fazla faul aldığının altını çizmek gerekiyor. Fenerbahçe'nin bu hücum stratejisinde biraz da zorunlulukla yaptığı bu değişiklik, faul sorunlu Efes'in çok fazla oyuncu değiştirmesine dolayısıyla da oyunda ritim bulmasını engelleyen faktör oldu. İlk yarıda Buğrahan'dan gelen "ekstra" katkı, 3.çeyrekte Simon'un insiyatifi ele almasını bir kenara koyarsak, Larkin, Micic, Moerman zihinsel olarak maça giremediler. Fenerbahçe de, rakibine fazla faul aldıran bu hücum anlayışı ile, uzunlarının olmamasının getirdiği handikapı kendince artıya dönüştürdü denilebilir. 
 
Şimdi herşey final serisinin 7'nci maçına kaldı. İki takım da bu maçlarda tüm kozlarını ortaya koyacak. Anadolu Efes, hem tam kadro olması hem de saha avantajı ile halen bir adım önde sayılır. Ancak rotasyon darlığı, sakatlıkların takımda yarattığı eksiklikleri her maç kapatmak zorunda olmak, üstelik bu şekilde iki günde bir maç oynamak gibi fiziksel yıpranmalara karşın bu seride 3 maç kazanmak Fenerbahçe'ye de farklı bir motivasyon gücü ve psikolojik üstünlük katmış olabilir.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon