Piyasalar iki ateş arasında

Bir yandan küresel büyüme endişeleri ve Fed’in yarattığı baskı diğer yandan da Kobani gerginliğiyle artan siyasi riskler piyasaları sarsmaya devam ediyor.

Yayınlanma: 10.10.2014 - 21:32
Abone Ol google-news
Borsa İstanbul, Türkiye’yi sarsan Kobani gerginliği, artan jeopolitik riskler ve küresel büyüme endişeleriyle dün yüzde 2’nin üzerinde düşerken dolar/TL de yeniden 2.28 seviyesinin üzerine çıktı. BIST-100 Endeksi yüzde 2.28 düşüşle 73 bin 494 puandan kapanırken, bankacılık endeksi yüzde 3.03 düştü. Endeksi aşağı yönlü en çok etkileyen hisseler yüzde 3.1 gerileyen Garanti Bankası, yüzde 2.7 gerileyen Akbank ve yüzde 3.6 gerileyen Halk Bankası oldu. BIST-100 endeksinde işlem hacmi 2.72 milyar lira ile 200 günlük ortalaması olan 2.98 milyar liranın altında kaldı. Serbest piyasada dolar kapanışı 2.2860 TL oldu.
Küresel piyasalarda ise ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırım sürecini elden geldiğince geri bırakacağını düşünen piyasa konsensüsü yerini yavaşlama endişelerine bıraktı. IMF ve Fed’den gelen küresel yavaşlama uyarılarından sonra Almanya’da büyüme tahminlerinin düşürüleceğinin açıklanması Avrupa borsalarını dibe çekti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi de ekonominin zayıf seyrettiği mesajlarını verdi. Haziran ayında 10 bin puanı aşarak tarihi rekora yükselen Almanya’nın DAX endeksi yüzde 2’nin üzerinde düşüşle bir yılın en düşük seviyesini gördü. İngiltere yüzde 1, Fransa yüzde 1.50 civarı düştü. Avrupa’nın FTSEurofirst 300 endeksi de yüzde 1.4 ekside bulunuyor. IMF bu hafta küresel büyüme tahminini bu yıl üçüncü defa düşürürken, Almanya’da önceki gün açıklanan veriye göre, ağustosta ihracat yüzde 5.8 ile 2009’daki küresel finans krizinden bu yana en büyük düşüşü kaydederken, Avrupa’nın en güçlü ekonomisiyle ilgili kaygılar artıyor.
 
Gelişmelerle Asya borsaları da sert düştü. Bunda küresel büyüme endişelerinin yanı sıra St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın yatırımcıların bankanın yapacağı faiz artırımıyla ilgili gerçekçi olmayan beklentilerinin bulunduğunu söylemesi etkili oldu. Japonya’da Nikkei endeksi günü yüzde 1.2 gerilemeyle tamamlarken MSCI Dünya Endeksi, 18 Nisan’dan bu yana en düşük seviye olan 403.54 puana geriledi. Avro/dolar paritesi yüzde 1’e yakın düşüşle 1.26 civarına geriledi. Dolar gelişen ülke kurlarına göre değerlendi. Brent petrol 90 doların altına geriledi.
 
ABD’de ise hisse senetleri petrol fiyatlarının 2010'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesine paralel olarak enerji hisseleri öncülüğünde yüzde 0.4 ekside bulunuyor. ABD’de üçüncü çeyrek bilanço dönemine girilirken yatırımcılar küresel büyümedeki ivme kaybının şirket bilançolarına etkisini izliyorlar.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler