Polis destekli Madımak provası

İzmir'de “Madımak”tan dönüldü...

Yayınlanma: 11.09.2015 - 09:26
Abone Ol google-news

İzmir'de “Madımak”tan dönüldü. Önceki gece HDP Karabağlar ilçe örgütü ve Pir Sultan Abdal Derneği'nin olduğu binayı ateşe vermeye çalışan gruba karşı polisin sabah bölge esnafını uyardığı ve “dükkanları erken kapatın” dediği ortaya çıktı. Polisin akşam yapılacak saldırıyı önceden bildiğini ileri süren esnaf “Polis sabah gelip 'akşam erken kapatın' dedi.

Polis destekli Madımak provası-FOTOĞRAFLAR

Biz de 18.30'da çalışanları gönderdik. Biz içerdeyken saldırı oldu. Eğer yangın büyümüş olsaydı içerde kalacaktık. Kapıda TOMA bekliyordu ama müdahalede geç kaldı” dedi. Saldırı anında HDP ilçe binasında ve Pir Sultan Abdal Derneği'nde bulunanlar ise “İkinci bir Sivas olması için çalıştılar” diyerek yaşadıkları korku dolu anları anlattı.

Önceki gece yaşanan saldırının ilçe binasındaki izleri dün gün yüzüne çıktı. Olay anında binada mahsur kalan HDP Karabağlar İlçe Eşbaşkanı Gürselen Toygar, saldırı için gelen gruplara 2 saat boyunca polisin hiçbir müdahalede bulunmadığını, saldırganların binayı ateşe verdiğini söyledi. Grubun HDP ve Pir Sultan Abdal Derneği'nin kapısana kadar gelip kapının önünün de ateşe verdiğini de anlatan Toygar, “Bu ateşi biz güçlükle söndürdük. Biz basın açıklaması yaptığımızda 500 çevik kuvvetle katılan İzmir Emniyeti burada bini aşkın saldırgana dokunmadı. 20 çevik kuvvet önlem almadı. Yaklaşık 3 saat boyunca devlet burada bize saldırıyı izledi” dedi.

Olay anını anlatan Toygar, “Biz kendi bulunduğumuz ilçe binasının içinde kapımızı kapattık. Pencerelerin önüne tahtaları koyduk. İçeriye pencereden yığınla taş girdi. Saatlerce taş attılar. Kitle dışarıdan getirildi. Hatta bu bölgeye kamyonlarla insan taşındı. Tamamen organize bir olaydı. Polis burada esnafa sabah 'dükkanları erken kapatın' derken bize olaydan 10 dakika önce 'binayı boşaltın' dedi. Biz de kabul etmedik” diye konuştu.

Saldırı anında yine binada bulunan HDP Karabağlar İlçe Eşbaşkanı Uğur Bozkurt da, saldırıyı polislerin seyrettiğini öne sürerek, “Bir ara kitle kalabalık halinden 60 kişiye düşmüştü. Hala taşlar gelmeye devam ediyordu. Binanın iç daire kapısına kadar geldiler. Yanlarında polisi gören arkadaşlarımız da var. Aşağıda ve binanın içinde ateş yakmaya çalıştılar. Biz onu bir şekilde söndürdük. Burada Madımak'ın tekrarını yapmaya çalıştılar. Gezi direnişinde, Sivas'ta yaktıkları gibi bizleri yaksalar da biz barış için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Pir Sultan Abdal Derneği Karabağlar Şube Başkanı Elif Bakır da saldırı anında dernekte tek başına olduğunu ve olayların kendisine “Sivas”ı andırdığını söyledi. Olaylar başlamadan 10 dakika önce emniyet müdürünün kendilerine “binayı boşaltın” dediğini anlatan Bakır, şunları dile getirdi:

“Bize 'boşaltın burayı güvenlik altına alacağız' dedi. Grubun sesleri gelmeye başlamıştı. Biz de 'bu saatten sonra buranın güvenliğini alacaksanız biz varken de alın' dedik. 'Tabelayı indirin' dedi. 'Pir Sultan'ın tabelasını kimse indiremez' dedim. Üyelerim de dışarıdaydı onları içeri almaladılar. Sürekli taş yağıyordu içeriye. Olay neredeyse 2 saat sürdü o kadar TOMA ve polis müdahale dahi etmedi. Polis kapıdaydı. TOMA gaz sıkıyor bizi de etkiliyordu. Binanın arka tarafa sığındık saldırganlar arka tarafa da geçmişler. Hatta orası terasta odun doluydu. Eğer orada ateş tutsaydı aynı Sivas'ı yaşayacak. Pir Sultan'ı ve HDP'yi hedef alarak burayı yok edeceklerdi.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HDP İzmir İl Başkanı Cavit Uğur da, emniyet müdürlerini aradıklarını hatta kendi partilerinden bakanların valiye kadar aradığını ve olayın ciddiyetini bildirdiğini anlatarak, “Bize 'olay kontrolümüz altında' dediler. Ancak polis göstermelik müdahale etti. Gerektiğinde 10 bin kişiyi nasıl dağıttığını gördüğümüz polis, orada 200 kişiyi saatlerce dağıtmadı. Bakanımız aradığında polis ona 'onlar da içerden slogan atmayı kessinler' yanıtını vermiş. Burada resmen Madımak gibi yakmaya öldürmeye teşebbüs ettiler. Bunların AKP eliyle tertiplendiği açıkça belli. Yaralanma yok ama partimizin bilgisayarları, televizyonu, masa ve sandalyeleri ve camları kırılmış durumda” diye konuştu.

MHP Karabağlar İlçe Başkanı İbrahim Uğur ise, saldırıların ülkücülerle ilgisi olmadığını belirterek, “Önceki gün yapılan saldırı AKP'nin militanları tarafından provake edilerek meydana gelmiş toplumsal bir olaydır. Bizzat yine AKP tarafından kurulan fason gençlik teşkilatları olayları körüklemekte, yönlendirmekte ve gerçekleştirmektedir. Bu olaylar ile partimizin hiçbir ilgisi yoktur” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler