Polislerin tape yalanı

130 kişinin ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçundan dinlendiği ve ‘suç unsuru bulunamadığı gerekçesiyle kayıtların yok edilmesi’ yönünde karar alınmasına rağmen dinleme kayıtlarının yok edilmediği ortaya çıktı.

Yayınlanma: 11.02.2015 - 22:25
Abone Ol google-news

Bursa Emniyeti Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde 2008-2014 yılları arasında 130 kişinin “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan dinlendiği, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “suç unsuru bulunamadığı gerekçesiyle kayıtların yok edilmesi” yönünde talimatına karşın dinleme kayıtlarının yok edilmediği ortaya çıktı.

Dinleme kayıtları yok edilmiş gibi belge hazırlayan 12 polis hakkında “kanunen yok edilmesi gereken verileri yok etmemek” ve “kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği ” suçundan Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra hükümet ve Fethullah Gülen cemaati arasındaki gerilim ve yasadışı dinlemelerle ilgili başlatılan soruşturmalar her gün yeni skandalları ortaya koyuyor. Bursa Emniyeti terörle mücadele şubesinde geçen ağustos ayında yapılan araştırmada bir polisin bilgisayarında 130 kişiye ait dinleme ve izleme kayıtları ortaya çıktı. 130 kişinin El Kaide, Hizbuttahrir ve THKP-C gibi örgütlere üye oldukları iddiasıyla dinlendiği ortaya çıkarken, Bursa Emniyeti Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde 2008-2014 yılları arasında yapılan dinlemelerin, “suç unsuru bulunamadığı gerekçesiyle yok edilmesi” yönünde Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatına karşı imha edilmediği, ancak mağdurlara dinlemeler imha edilmiş gibi belgeler gönderildiği belirlendi. 12 polis hakkında “kanunen yok edilmesi gereken verileri yok etmemek” ve “kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği” suçundan Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

 

Dinlemelerin geldiği boyutun göstergesi

Avukat Aslı Evke Yetkin, “Özel yetkili mahkemeler döneminde örgüt üyeliği iddiasıyla birçok usulsüz dinlemeler yapıldı. Burada herhangi bir suç unsuruna rastlanmayan dinlemeler imha edilmesi gerekirken saklanmış, ancak imha edilmiş gibi belgeler hazırlanmış. Bu dinlemelerin ne aşamaya geldiğinin bir göstergesi. Burada açıkça suç işlenmiştir” dedi.

 

Bu açıkça fişlemedir!

THKP-C üyeliği iddiasıyla “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan bir yıl boyunca dinlenen eski TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uluşahin, akademik oda, sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi 21 kişinin dinlendiğini, bunu tebligatlarla öğrendiklerini ancak dinlendiği anlaşılan 9 kişinin iddianamede yer almadığını belirtti. Uluşahin, “Bizi dinlemelerini gerektirecek herhangi bir suç unsuru ve somut bir delil yoktu. Zaten bize gönderilen tebligatlarda da suç unsuruna rastlanmadığı yazılı. Bu baştan sona usulsüz bir dinlemeydi. Dinleme kayıtlarının imha edildiği yönünde tebligat gönderilmesine karşın imha edilmediğini, polis tarafından saklandığını öğrenmiş bulunuyoruz. Bu açık bir fişlemedir. Bilimden, halktan, özgürlüklerden yana mücadelemizi bu tip uygumalarlayıldırmaya çalışanlar ve yasadışı dinlemeler bilinmesine karşın yıllarca susan siyasal iktidar elbet adalet önünde hesap verecektir” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler