Protesto var dayak yok

Almanya'da Erdoğan karşıtı gösteride bir kişinin bile burnu kanamadı.

Yayınlanma: 24.05.2014 - 22:43
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Almanya’nın Köln kentine gerçekleştirdiği ziyaretinde Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu öncülüğünde on binlerce kişinin katıldığı yoğun protestolarla karşılanırken Alman basını ve siyasetçilerinin sert eleştirilerinin merkezindeki isim oldu.

Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte dün Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) kuruluşunun 10. yıldönümü etkinliği çerçevesinde Köln’e gitti. Köln Havalimanı’nın askeri bölümünde Erdoğan’ı, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun da aralarında olduğu yetkililer karşıladı.

FOTO GALERİ- ERDOĞAN'A ALMANYA'DA DEV PROTESTO

Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra Erdoğan’ın etkinlik çerçevesinde konuşma yapacağı Lanxess Arena Spor Salonu’na iki saate yakın bir gecikmeyle gitti.

Kefenle karşılayanlar oldu

Erdoğan’ı kalabalık destekçileri “Dik dur eğilme ümmet seninle”, “Türkiye seninle, sen Osmanlı’sın” yazılı dövizlerle karşıladı. 20 bine yakın kişinin olduğu salonda konuşma öncesi Kuran okunurken bazı katılımcıların kefen giydikleri görüldü.

Burada heyeti Erdoğan’ı destekleyen gruplar karşılarken Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu öncülüğünde Ebertplatz Meydanı’nda toplanan kalabalık, taşıdıkları pankartlarla Aachenerweir Meydanı’na yürüdü. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı yürüyüşte on binler AKP aleyhine Türkçe ve Almanca sloganlar attı. Bazı kaynaklar polisin katılımcı sayısını yaklaşık 45 bin olarak verdiğini duyurdu. Bazı Alman sol grupların da destek verdiği eylemde, Soma’daki maden faciası ve Gezi Parkı olaylarına ilişkin pankartlar taşındı. Mitinge, Almanya’nın farklı şehirleri dışında Hollanda, Belçika ve Avusturya’dan da katılım olduğu belirtiliyor.

AA’nın şaşkınlığı

AA’nın haberinde, “yaklaşık 1.5 kilometrelik yürüyüş boyunca Almanlar, protestoyu ve atılan sloganları şaşkınlıkla izledi” denilmesi dikkat çekti.

‘Sıkıyorsa burada sık’

Kürtlerden çevrecilere, eşcinsellere birçok farklı grubun katıldığı protesto yürüyüşünde en çok atılan sloganlar “AKP istifa, Erdoğan istifa”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Faşizme karşı omuz omuza” oldu. Güvenlik kortejinde görev yapanların Soma yazılı baretlerle katıldığı yürüyüşte, “Tayyip baksana, kaç kişiyiz saysana”nın yanı sıra Çarşı sloganları ile “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları da atıldı.

Köln'de Erdoğan'ı protesto yürüyüşü - VİDEO

“Gezi’de terörist, Roboski’de kaçakçı, Soma’da kader”in yanı sıra Gezi’de ölenler için pankart açılan eylemde “Burada TOMA işlemez”, “Diktatörlüğün fıtratındadır düşmek”, “Sıkıyorsa burada sık” gibi dövizler taşındı.

Köln’deki protesto gösterisinde Gezi Parkı eylemlerinin sembolü haline gelen “kırmızılı kadın” ile ile Schindler’in Listesi filmindeki “kırmızı mantolu kız” arasında benzerlik kurulan döviz de dikkat çekti.

Erdoğan’ın katılacağı UETD’nin etkinliğine 400 metre mesafede aşırı sağcı PRO-NRW adlı partiye üye yaklaşık 20 kişi “İslam Almanya’ya ait değil”, “Almanya’nın Türklere ve göçmenlere ihtiyacı yok” sloganları attı. Türklerin ve Almanların da arasında bulunduğu bir grup, ırkçılara “Naziler dışarı” sloganları eşliğinde tepki gösterdi. Gerginlik polisin müdahalesiyle engellendi. Olaya karışan bazı kişiler gözaltına alındı.

Erdoğan’ın gelişi öncesinde Köln’de bulunan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de önceki gün protestoların hedefindeydi. DHA’nın haberine göre Köln’de bir restorana giden İşler’i bir grup protesto ederken bu sırada AKP’liler de buna karşı tepki gösterdi. İki grup arasında gerginlik çıktı. Alman polisinin devreye girmesinin ardından Emrullah İşler restorandan ayrıldı.

Bild’ten açık mektup

Almanya’nın en çok satan gazetesi Bild, dün internet sayfasında Erdoğan’a hitaben açık mektup yayımlayarak, Türkçe “Hoş gelmediniz, burada istenmiyorsunuz” başlığını attı. Türkçe ve Almanca olarak yayımlanan mektupta, Erdoğan’ın Köln’de yapacağı konuşmaya atıfta bulunularak “Muhtemelen, şubatta Berlin’de yaptığınız gibi şöyle sesleneceksiniz onlara: ‘Dilinizle, bayrağınızla, kültürünüzle gurur duyun’ – ve bununla Almanya’yı kastetmeyeceksiniz. Ya da 2008’de Köln’de yaptığınız gibi, suçlayıcı iddialarda bulunacaksınız: Asimilasyon insanlık suçudur” denildi.

mektupta dikkat çeken ifadelerden bazıları: “Soma’daki maden kazasında hayatını kaybeden 301 insan için gözyaşı dökmediniz, omuz silktiniz ve dediniz ki: Bunlar olağan şeylerdir.” “İnternet platformları Youtube ve Twitter’i kapattırdınız, çünkü orada halkınız özgürce fikrini ifade edebiliyordu.” “Ailenize yönelik yolsuzluk iddialarına cevap olarak yüzlerce polisi ve savcıyı görevden aldınız. Eleştirilerine katlanamadığınız gazetecileri hapse attırıyorsunuz.”

“Kadınlara, kaç çocuk yapacaklarını buyurmak istiyorsunuz. Kız ve erkek üniversite öğrencilerinin aynı evde kalmasını yasaklamaya çalışıyorsunuz. Âşık çiftlerin parklarda el ele tutuşmasını engellemek istiyorsunuz... Taksim Meydanı’nda şiddete başvurmadan özgürlük için gösteri yapan gençlerin üzerine polisi acımasızca saldırttınız. Göstericilere ‘çapulcu’ dediniz... Cumhurbaşkanımız Gauck’a, Türkiye ziyareti sırasında Türkiye’deki demokrasinin durumu hakkında endişelerini dile getirdiği için hücum ettiniz... Sizin gibi siyasetçileri istemiyoruz Almanya’da. Biz demokratik, özgürlüğü seven, farklılıkların bir arada yaşadığı bir ülkeyiz. Burada yasalar siyasetçiler için de geçerlidir. Bizde kadınlar sokakta üstsüz de yürüyebilir. Biz herkesin fikrini söylemesine izin veririz, zırvalasa bile. Bu akşam istediğinizi söyleyin sayın Erdoğan. Ama biz size hoş geldin demiyoruz, istenmiyorsunuz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler