Putin Akdeniz'de Batı'ya ilerliyor

Türkiye ile Rusya’nın işbirliği gelişmelerin adresini de belirledi.

Yayınlanma: 13.01.2020 - 10:26
Putin Akdeniz'de Batı'ya ilerliyor
Abone Ol google-news

Türkiye ile Rusya’nın devlet başkanları düzeyinde ele aldığı Libya’daki çatışmalar konusunda ateşkes imzalanması gündemde. Bu amaçla Türkiye’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan Moskova’ya bugün gitti.

Libya’da BM’nin tanıdığı Ulusal Uzlaşma Hükümeti (UUH) lideri Serrac ile darbeci Hafter’in Moskova’da bugün yapılacak temaslar sonrasında ateşkes anlaşması imzalaması bekleniyor.

ABD önceliğinde düzenlenen operasyonun ardından lideri Muammer Kaddafi’nin öldürülmesinin ardından Libya’da iç karışıklıklar bitmedi. Batı Libya konusunda etkili rol üstlenemedi. Fransa’nın bölgede Mısır ile üstlendiği misyon ve darbeci Hafter’e verdikleri desteğin ardından Rusya’da Wagner aracılığıyla müdahil oldu. Hafter, Wagner’in taktik yönlendirmesiyle UUH’ye karşı giderek mevzi kazandı.

Türkiye’nin UUH tarafında devreye girmesinin ardından konu Rusya ile Türkiye arasında yoğun olarak görüşüldü. Rus lider Putin’in İstanbul ziyareti sırasında konunun heyetler ve Erdoğan’la görüşülmesinin ardından iki lider ateşkes çağrısı yaptı. Çağrıya UUH Serrac düzeyinde uyacağını açıklarken Hafter başta itiraz etti. Ancak Rusya’nın etkili girişimleri karşısında Hafter de ateşkesi kabul ettiğini açıkladı.

Batılı ülkelerin müdahalesi sonrasında istikrarsızlaşmış Libya’da ABD, etkili bir pozisyon almaktan kaçınıyor. Almanya’nın toplamaya çalıştığı konferans ise her geçen ay erteleniyor. Fransa’nın kapsayıcılıktan uzak tavrı Rusya’nın elini güçlendirdi ve Türkiye ile birlikte hareket ederek Batılı devletleri devre dışı bıraktı. Ateşkes anlaşmasının bugün Moskova’da imzalanması durumunda, Putin Akdeniz’de Suriye’nin ardından Libya’da da ciddi bir pozisyon üstlenmiş, aynı zamanda Akdeniz’deki etkinliğini de bir adım ileriye taşımış olacak.

Rusya, Doğu Akdeniz’deki gaz yatakları nedeniyle Türkiye’nin Deniz Yetki alanı konusunda Libya ile imzaladığı anlaşmaya da sıcak yaklaşıyor. Rusya, ABD’nin boşalttığı alanı hızla doldurarak, Libya’da da etkili rol üstlenmiş oldu. 

Avrupalı devletler ise yine geride kalmış durumda.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon