Ramazanda sağlıklı beslenme önerileri

Ramazanda sağlıklı beslenmek için nelere dikkat edilmeli?

Yayınlanma: 02.07.2015 - 00:14
Abone Ol google-news

- Öğün sayınızı artırın. Sahur ve iftarda iki ana öğün ve iftardan sonra 1-1.5 saat aralarla iki ara öğün şeklinde beslenmenizi düzenleyin. Ara öğünlerde taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler yeğlenmelidir. Asla sahur öğününüzü atlamayın.

- Kafein içeren içecekler yerine süt, ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suyu, ıhlamur vb. bitki çaylarını yeğleyiniz. Sıcak yaz günlerinde terleme ile de su kaybınız olacağından iftar ile sahur arasında sık sık su için.

- Gün boyu aç kalan mideye, iftar vakti ile birlikte birden ve hızlı bir şekilde yüklenilmesi, birçok sağlık sorununa neden olacaktır. Bu nedenle iftar sofrasında yemeğin değil sohbetin tadını çıkarın.

-İftar sofranızda kahvaltılıklar yer alsın ve kahvaltılıklar veya çorba ile orucunuzu açın. 10-15 dakika gibi küçük bir aradan sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği ya da salata ile devam edin.

- Sahurda uzun süre tok tutacak ve susatmayacak besinler yeğlenmelidir. Bu sebeple aşırı tuzlu olan turşu, salamura, sakatatlar, sucuk, salam gibi işlenmiş etler ve içerisinde tuz bulunan hazır gıdaları, çok acılı ve baharatlı besinleri tüketmekten kaçının.

- Enerji veren, ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek (kan şekerini yükseltecek) gıdalar yerine kepek ekmeği, bulgur pilavı gibi besinleri yeğleyin.

- Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyveli tatlıları yeğleyin.

- Hızlı yemek yemekten sakının, lokmaları yavaş yavaş ve iyi çiğneyin.

- Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra 1-1.5 saat ara ile küçük porsiyonlarla beslenin.

- İftardan hemen sonra kısa mesafeli yürüyüşler gibi biraz hareket etmek sindiriminize yardımcı olacaktır.

- Yemek pişirme yöntemlerinde kızartılmış, kavrulmuş, tütsülenmiş besinlerden uzak durulmalı, ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler yeğlenmelidir.

- Beslenme düzeninde oluşan değişikliklere bağlı kabızlığı önlemek için de lif oranı yüksek besinler yeğlenmelidir.

*Yrd. Doç. Dr. F. Şensoy, Okan Ünivesitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdür Yardımcısı, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler