Roboski’de 36. kurban 17 yaşındaki Yılmaz

2011’de 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboski’de kaçağa giden köylülere pazar gecesi ateş açıldı. 16 yaşındaki Vedat Encü'den sonra 17 yaşındaki Yılmaz Encü de tedavi gördüğü Şırnak Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 31.05.2016 - 12:52
Abone Ol google-news

 


Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboski bölgesinde pazar gecesi kaçağa giden köylülere ateş açıldı. 28 Aralık 2011’de 19’u çocuk 34 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın olduğu 15 nolu sınır taşı yakınlarında askerler tarafından açılan ateşle 16 yaşındaki Vedat Encü ölmüş, 5 köylü de yaralanmıştı. Ağır yaralanan 17 yaşındaki Yılmaz Encü, tedavi gördüğü Şırnak Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Kasığına isabet eden şarapnel parçasıyla yaralanan Encü’nün dün bir bacağı kesilmişti.

Bayram harçlığı için kaçağa gitmişti

Encü kendi köyüne giremiyor

Roboskili olan ve 2011’deki katliamda kardeşi ve yakınlarını kaybeden HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’nün geçişine 2 gündün askerler tarafından izin verilmiyor. Kasrik boğazındaki kontrol noktasında durdurulan Encü’ye siyasetçi ve gazetecilerin bölgeye geçişine izin verilmediği söylendi. Gazetemize konuşan Encü, “2 gündür buradayım geçişime izin vermiyorlar. Hiçbir gerekçe de sunmuyorlar. Geçemezsin diyorlar. Kendi köyüme, kendi evime gidemiyorum. Kendi cenazeme katılamıyorum. Acımızı yaşamamıza bile izin vermiyorlar. 2 gündür İçişleri Bakanlığı, TBMM Başkanı herkesi aradım. Burada saraya bağlı bir vali var, hukuk tanımıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil” dedi.

Üs bölgesi olayın yaşandığı yere 1 kilometre

Encü, olay gecesi yaşananları ise şöyle anlattı: “Beyaztepe üs bölgesi olayın yaşandığı yere kuşbakışı 1 kilometre mesafade. Köyden çıktıktan sonra askeri kontrol noktaları var. Bu insanların sivil olduğunu biliyorlar. Ayrıca bu insanlar kendi kafalarına göre gitmezler. Sokak ortasında infazların yaşandığı bir dönemde, o dağların F-16’larla, obüslerle vurulduğu bir dönemde askerlerin bilgisi dahilinde gitmişler, sonra böyle bir olay yaşanmış” diye konuştu.

“Askerler onların köylü olduğunu biliyordu”

Roboski Derneği Başkanı Veli Encü, yaklaşık 2 haftadır köylülerin 10’ar kişilik gruplar halinde kaçağa gittiğini belirterek, “Karaçalı Karakolu’nun olduğu güzargahı kullanıyorlar. Asker engel olmuyor. Kim olduklarını çok net görüyorlar. 60-70 kişilik bir grup kaçağa çıkmış. Kaçağa giderken Roboski katliamının olduğu yerde yaklaşık aynı saatlerde saat 21.40 sıralarında ateş açılmış. Orada bulunan köylülerin anlattıklarını göre Gülyazı Alay Komutanlığı’ndan obüs, Beyaztepe Üs Bölgesi’nden tank ve ağır silahlarla ateş açılmış. Yaralıları almak için gittiğimizde korucubaşları askeriyeyi aradı. ‘Tamam biliyoruz, yaralılarını alabilirsiniz’ demişler. Yani biliyordu köylü olduklarını. Kim olduklarını çok net olarak görüyolardır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler