Rojava’dan ikazlar

ABD’de temaslarda bulunan Rojavalı Sinem Muhammed, İdlib için Nusra alarmı verdi, ‘Türkiye Efrin kapısını açsın’ dedi.

Yayınlanma: 03.04.2015 - 19:29
Abone Ol google-news

Suriye’nin Kürt Bölgesi Rojava’nın Kürt Yüksek Konseyi üyesi ve Rojava kantonlarının Avrupa temsilcisi Sinem Muhammed, ABD’de temaslarda bulunuyor. Bir aydır ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Tom Malinowski’nin yanı sıra bakanlık yetkilileriyle de görüşerek, Rojava için demokratik perspektiflerini anlattı. İdlib bölgesini Nusra Cephesi’nin başını çektiği radikal İslamcı grupların ele geçirmesinden duydukları kaygıları anlatan Muhammed, Türkiye’nin Efrin sınırını kapatmasına tepkili. Muhammed, Washington’da Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı...

- ABD yönetiminden destek bulabildiniz mi?

Öncelikle buraya gelebilmem (vize verilmesi) iyiye işaret zaten. ABD sanıyorum Suriye içinde demokratik bir yapıyı desteklemek istiyor. Ve Suriye’de demokrasi bulunan tek yer Rojava ve kantonları. Ben iyimserim ve ABD’nin destek vereceğini düşünüyorum.

IŞİD’e yardım

- NY Times’ın 2 Nisan nüshasında Esad yönetiminin IŞİD’le mücadele için gerektiği görüşü yer aldı. Sizin görüşünüz?

Esad rejimi şu anda IŞİD ile Haseke’de çatışıyor. Bombalamalar devam ediyor. Aşırılık ve IŞİD’in temsil ettiği terör ile herkes savaşmalı. Esad veya herhangi biri olsun, IŞİD herkesi ve bölgenin bütün ülkelerini tehdit ediyor.

- Türkiye’den talebiniz ne?

En başta gerçekten de iyi ilişkiler kurmak istedik. Maalesef Türk hükümetinden pozitif bir davranış göremedik. Serakaniye’de veya Kobani’de olsun, IŞİD’e yardımları oldu. Şimdi IŞİD herkesi tehdit eder duruma geldi ve Türkiye’nin de (IŞİD’e olan) bu yardımı durdurma zamanı.

- Ama Obama daha bu hafta Erdoğan’a IŞİD’le mücadelesinden ötürü teşekkür etti..

Eğer bu Türkiye’nin IŞİD’e yardımının durdurmasının başlangıcı olacaksa, iyi bir başlangıçtır. Bizim isteğimiz de budur. Türkiye hem Rojava’da hem Suriye’de demokrasiyi desteklemeli.

Eğit-donat’a ret

- Suriyeli Kürtler eğit-donat programında olacak mı?

(ABD’nin) cevabı olumsuz. YPG liderlerinin bu programda olmasını isteriz çünkü IŞİD’le savaşanlar bunlar. Bütün bunların eğitimlerini alması lazım.

- El Nusra’nın kuşattığı Efrin ikinci Kobane olabilir mi?

Efrin değişik bir durumdur, coğrafya olarak farklı. Ayrıca Efrin’in savaşçıları ve halkı hazır. El Nusra Efrin’in bir tarafını kuşatırken, diğer taraftan insanların giriş çıkışlarını engellemekte. Türkiye şimdi Efrin ile sınırlarını kapatıyor. Nedenini açıkçası bilmiyorum ama birçok muhtaç insan ilaç veya tedavi için Türkiye’ye ihtiyaç duyuyor. Kapı açıldığında ekonomik tecrit azalır. Şu an Türkiye’den isteğimiz bunlar.

- İdlib’in Esad’dan alınması iyi mi kötü mü oldu?

Ilımlı muhalifler Kürtlerle de ortaklık yaparak Esad rejimden alıyorlarsa ve demokratik yapı kuracaklarsa iyi. Ama eğer El Nusra gibiyse, bu iyi bir gelişme değildir. El Kaide’nin düşünce itibariyle Suriyelilerle bağı yok. Biz onların İslami yönetim tarzı yerleştirdiklerini bunun da Suriye’ye uymadığını biliyoruz.

- Türkiye’deki barış sürecinden ümitli misiniz?

Ben her zaman için iyimserim ve Türkiye’nin bu barışa ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Barış, Kürt halkının kendi haklarını tanıdığınızda gelecektir. Barış sürecinin devamı gereklidir ama hükümet bu barışı istediğini kanıtlamalıdır.

- HDP baraja %10’u aşar mı?

Umut ediyorum. Oldukça sıkı çalışıyorlar ve bu barajı aşacaklarını umut ediyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler