Rusya'yı işgalcilikle suçlayan Ukrayna üç bakan ithal etti

Ukrayna, Rus ayrılıkçılarla mücadele ve yolsuzluğun kökünü kazıma hedefleriyle kurulan yeni “reformcu” hükümette yabancılara önemli görevler verdi. Bir Amerikalı yatırım fonu yöneticisi, bir Litvanyalı ekonomist ile Gürcistan’ın eski sağlık bakanı yeni kabinede yer aldı.

Yayınlanma: 04.12.2014 - 15:06
Abone Ol google-news

Ukrayna parlamentosu Verkhovna Rada, “çikolata kralı” Devlet Başkanı Petro Paraşenko’nun seçimlerin ardından sağcı Başbakan Arseni Yatsenyuk liderliğindeki yeni kabinesini 450 milletvekilinden 288’inin lehte oylarıyla önceki gece onayladı. Kabine’de maliye bakanlığı Ukrayna asıllı Amerikan vatandaşı Natalie Jaresko’ya verildi. Harvard mezunu ve Doğu Avrupa’ya yönelik Horizon Capital isimli yatırım fonunun kurucularından olan Jaresko, 1992-1995 yıllarında Kiev’deki ABD Büyükelçiliği’nin ekonomi bölümünde hizmet vermişti. Jaresko, yeni görevini kabul etmesinin ardından “Ukraynalı bir ailede doğup Amerika’da büyüdüm fakat 20 seneden fazladır Ukrayna’da çalıştım” dedi. Ekonomi Bakanı yapılan Litvanyalı yatırım bankacısı Aivaras Abromavicius ise bir Ukraynalıyla evlenmesinin ardından ortağı olduğu 3.6 milyar dolarlık yatırım bankası grubunu Kiev’e taşımıştı. Yine ABD’de ikamet eden ve Gürcistan’ın 2009-2012 yıllarındaki sağlık bakanı Aleksandır Kvitaşvili de bu kez Ukrayna’nın sağlık bakanı oldu. Kabinede Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ve Savunma Bakanı Stepan Poltorak makamlarını korudular. 

Kabinesine onay sonrasında “Avrupa yanlısı yeni hükümetin kurulmasından ötürü tüm vatandaşları kutlarım” diyen Paraşenko, ülkenin yolsuzluk sarmalından çıkmaya çalışırken “yabancıların uzmanlığına” ihtiyacı olduğunu söyledi. Ardından çıkardığı kararnameye dayanarak kabinenin yabancı üyelerine Ukrayna vatandaşlığı verdi. Çifte vatandaşlık bulunmayan Ukrayna’da Paraşenko’nun partisinin vekilleri de değişiklik içeren bir yasayı parlamentoya sundu. Paraşenko da bununla yetinmeyip ülkenin doğusunda ayrılıkçılara karşı savaşan herkese vatandaşlık veren kararname çıkartacağını ekledi. 
 
Uzmanlar Ukrayna’nın ekonomiyi yabancılara emanet etmesini yerel ve federal düzeyde siyasetçi ve bürokratların içine battığı yolsuzluklarla ilintilendiriyor. Muhalefet bloğu ise yabancıların ülke yönetimine getirilmesinin kendilerinin sorumluluktan kurtulma çabası olduğu eleştirisi getirdi. Yuri Boyko isimli vekil, 40 milyon Ukraynalı içinden kabine için 10 adayın bulunmamasını anlamanın mümkün olmadığını söyledi. 
 
Ukrayna kabinesine dair ilginç gelişme üzerine ABD Dışişleri sözcü yardımcısı Marie Harf, Ukrayna’daki kabinede bir dahilleri olmadığını söyleyip “Bu Ukrayna halkının ve seçilmiş temsilcilerinin tercihi. Bu onların kararı” dedi. 
 
Öte yandan Ukrayna’da 5 Eylül’de ilan edilen ve bıçak sırtında süren ateşkese karşılık gerilim yüksek. Ukraynalı ve Rus generaller ateşkesi genişletmeye çabalıyorlar. Son olarak önceki gün NATO dışişleri bakanları Brüksel’deki toplantılarında Ukrayna savunmasına daha fazla destek kararı aldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Ukrayna lojistik ve komuta kontrol mekanizmasını yenileyecek fonları aktive etmekte anlaştığını duyurdu. AB ise Ukryana’yı iflastan kurtarmak için geçen martta çıkardığı 1.6 milyar dolarlık yardım programının 500 milyon Avro’luk parçasını dün serbest bıraktı.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler