Sadettin Tantan: “Emperyalist oyunu Doğu Akdeniz’den bozabiliriz”

Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Son günlerde Suriye’de yaşanan gelişmeler üzerine ezber bozacak bir öneride bulundu: “Türkiye, Yunanistan ve Doğu Akdeniz’deki diğer sahildar ülkelerle ortak bir anonim şirket kurmalı.”

Yayınlanma: 13.02.2020 - 16:29
Sadettin Tantan: “Emperyalist oyunu Doğu Akdeniz’den bozabiliriz”
Abone Ol google-news

Suriye’de yaşanan gelişmeler üzerine Cumhuriyet’e açıklamalarda bulunan Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Suriye ile ilişkiler başta olmak üzere bölgesel barışın yolunun Doğu Akdeniz’de bölgesel işbirliğinden geçtiğini söyledi. Tantan’ın açıklamaları ve önerisi işe şu şekilde:

"Kendi açımızdan baktığımızda Türkiye, en uzun sahildar ülke olmasına rağmen sözde güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle ve sahildar olan ve olmayan ülkeler tarafından Doğu Akdeniz havzasından dışlanmak isteniyor. Emperyalist güçlerin Doğu Akdeniz’deki hamlelerine baktığımızda da, hedeflerinin İsrail’in güvenliği ve enerji alanlarında hakimiyet kurmak olduğunu görüyoruz. Bu hedefler doğrultusunda emperyalizm, bölge ülkelerinin birbirine girip birbiri ile savaşacağı bir kurguyu istiyor.  Bugün Libya’dan, Mısır’dan, Suriye’den, Irak’tan, Pakistan’dan, Afganistan’dan Hazar havzasına kadar, Kafkasya ve Balkanların durumuna bakıldığında bu emperyal oyunun bütün ayak izlerini görebiliyorsunuz. 

ENERJİ MERKEZLİ BİR İŞBİRLİĞİ 

Bu durumda Doğu Akdeniz’i, Ege’yi ve Karadeniz havzasını bir bütün olarak düşündüğümüzde bu oyun bozmak için ne yapılabilir? İlk adımda Türkiye’nin öncülüğünde, Yunanistan ve diğer sahildar ülkelerdeki enerji işiyle uğraşan iş insanları ve de bu işle uğraşan kamu yetkililerinin desteği ile bir araya gelmeli. İkinci aşamada da bir araya gelen ülkeler ortak bir havuz içerisinde ortak bir şirket ve hidrokarbon yataklarının çıkarılmasından dağıtılmasına, pazarlamasına kadar ortak hareket edebilecek bir altyapı oluşturmalı. Böyle bir işbirliği, halkların göçe zorlanmasını, yok olmasını, soykırım ve emperyal güçlerin yasa tanımazlığını ortadan kaldırabilir.  

Benzer bir işbirliği,  BLACKSEAFOR adıyla Karadeniz’de yapılmıştı fakat uygulamada istenen ölçüde geliştirememişti kendisini.  BLACKSEAFOR’da aktif ve öncü olan Deniz Kuvvetleri, bu konuda her türlü direnci göstermesine rağmen mevcut iktidar tarafından büyük oyunun bu bölgeye hakim olmasını engelleme mücadelesinde yalnız bırakıldı. Sonrasında da kumpas davalarla adeta cezalandırıldı. Çünkü iktidara BOP kapsamında bu görev verilmişti.

‘BİR AN ÖNCE BİR ARAYA GELİNMELİ’

Şimdi şöyle bakalım; Fransa, Doğu Akdeniz ve Ege havzasına sahildar ülke mi? Değil. Neden egemenlik ve güvenlik kuşağını bu bölgeye kadar çekmek istiyor ve ona göre çaba sarf ediyor? Amerika, İngiltere sahildar ülke mi? Rusya sahildar ülke mi? Bunları düşündüğümüzde bu çatışmaları anca bu sahildar ülkeler durdurabileceğini kestirmek zor değil. Bunun içinde siyasetçilerin tabanını oluşturan iş insanlarının şimdi ortaya çıkıp oyunu durdurmak için bir araya gelmelerinde büyük bir fayda var.

‘BÖLGE İNSANLARI ARASINDA SORUN YOK’

Bu havza ve bölgede yaşayan insanlar birbirlerine hiçbir zaman düşman olmazlar. Yaşam tarzları arasında bazı farklılaşmalar olmuş olabilir ama bu bölgede yaşayan insanlar birbirleri ile kavgalı değiller. Siyasetçiler hep emperyal oyunun birer tutsağı olarak iktidarda kalabilmenin savaşını vermek için ayrıştırıcılıktan besleniyorlar. Nasıl ki emperyal oyuncular çatışmadan besleniyor ve çatışmanın durdurulmasını değil devamını arzu ediyor ve oradan beslenip bölgedeki hakimiyetlerini devam ettirmek istiyorlarsa iktidarlar aynı oyunun bir parçası olmak için aynı oyunu kullanıyorlar."


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler