Sağlık Bakanlığı 'sağlıkta şiddet' verilerini gizlemiş...

Sağlık Bakanlığı'ndan 2019 yılında sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin verilerini talep eden Ankara Tabip Odası (ATO), iki defa ret yazısı aldı. Bakanlığın verileri sakladığını söyleyen ATO Başkanı Vedat Bulut, “Günlük ortalama 5 fiziksel, 30 sözel şiddet olayı yaşanıyor. 2017’de 15 bin, 2018’de 17 bin, 2019’un sadece ekim ayına kadar olan bölümde ise 19 bin şiddet olayı yaşanmış. 2003’e göre kıyaslayınca ise, şiddet 3 kat artıyor” dedi.

Yayınlanma: 26.01.2020 - 16:52
Abone Ol google-news

ATO, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddeti protesto etmek için, 17 Ocak’ta Dışkapı Hastanesi’nin önünde basın açıklaması yapmak istemiş, ancak polis “valilik izni olmadığı” gerekçesiyle izin vermemişti. Polis engeline karşın açıklama yapmak isteyen sağlıkçılara müdahale edilmişti. Sağlıkçılar kalkanlarla itilerek hastanenin bahçesinden çıkartılırken, gözaltına alınanlar olmuştu. Konuyu değerlendiren ATO Başkanı Bulut, hem olay günü yaşananları hem de sağlıkta şiddet olaylarını verileriyle Cumhuriyet Anadolu’ya anlattı. 

‘Bize serbestlik sözü vermişti’

Ankara Valisi Vasip Şahin, göreve başladığında kendisini ziyaret ettiklerini dile getiren Bulut “Ona, daha önceki valinin kötü uygulamalarından bahsettik. O da Ankara’da daha çok serbestlik vereceği konusunda bize söz verdi. Ancak bir şekilde kendisi de sisteme uyum sağladı. Bu olayın valilikten değil, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan kaynaklandığını düşünüyorum” dedi. Basın açıklaması hakkının anayasal bir hak olduğunu belirten Bulut “Trafiği kapatmadığınız ve kamu işlerini aksatmadığınız sürece izin almadan basın açıklaması ve gösteri yürüyüşü yapmanıza imkan sağlıyor. Fakat 15 Temmuz’dan bu yana valilik bu imkânı kısıtlıyor” dedi. 

‘Suç duyurusunda bulunacağız’

Eylem için Dışkapı Hastanesi’nin başhekimliğinden de izin aldıklarını aktaran Bulut, şunları kaydetti:

“Biz oradayken valilikten ve siyasi şubeden ekipler oradaydı. Onlar herhangi bir engelleme yapmadı. Biz toplandıktan 10 dakika sonra güvenlik şubesi geldi. 50’ye yakın üniformalı polis vardı. Acil servisin önünde polisin uyguladığı bu şiddet, özendirici oluyor. Suça meyilli insanlar, polisin bu yaptığını görünce ‘Ben de yaparım’ diyor. O gün hem anayasa ihlal edildi, hem de darp oldu. Bir hastanenin bahçesinde bu şekilde bir olay olmamalıydı. ATO olarak bu konuda suç duyurusunda bulunacağız. Olayın görüntüleri elimizde. Savcılığa ileteceğiz.” 

‘Hiçbir iktidar sonsuz değildir’

Gaziantep’te 17 Nisan 2012’de bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümüne kadar eylemlerinin süreceğini söyleyen Bulut “Biz bu konuda geri adım atmayacağız. Suç işliyorlarsa bunun bedelini öderler. Hiçbir iktidar sonsuz değildir” dedi.  

‘2-4 yıl aralığında hapis cezası olmalı’

Sağlıkta şiddete karşı çözüm önerilerini sıralayan Bulut, en önemli beklentilerinin Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkması olduğunu söyleyerek “Caydırıcı cezalar istiyoruz. Önerimiz 2-4 yıl aralığında hapis cezası, eğer sağlık kurumunda olursa bunun yüzde elli arttırılması ve ertelenmemesini talep ediyoruz. Savcılar bu olayları basit bir darp olayı olarak ele alıyor ancak sağlık kurumunda bunun olması basit bir olay değil. Bir acil serviste hizmetin aksaması demek oradaki diğer hastaların etkilenmesi demektir. Siz hemşireyi veya doktoru darp ederseniz, sağlık hizmetinin aksamasına sebep olursunuz ve bunun ölüme varan sonuçları olabilir” dedi. RTÜK’ün de sağlıkta şiddet konusunda önemli bir rolü olduğunun altını çizen Bulut, “Televizyon dizilerinde sağlıkta şiddet gösteren dizilere büyük cezalar geldi ve bu caydırıcı oldu. RTÜK programları bu şekilde denetlemeli” ifadelerini kullandı. 

‘MEB’e de önemli görev düşüyor’

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da önemli görev düştüğünü belirten Bulut, “Eğitimde nefret söylemini azaltan çalışmalar yapmalı. Birtakım tarikatların eğitim alanında seminerler düzenlemesinin önü açılarak, toplumda bir nefret söyleminin de önü açıldı. Bunun azaltılması lazım. Bunun dışında kitapların sevgiyi, barışı anlatan kitaplar olması, şiddetten uzaklaştıran bir model olması lazım” dedi.

Bakanlık verileri paylaşmamış

Sağlıkta şiddet konusunda Sağlık Bakanlığı’ndan 2018’e kadar olan verileri aldıkları söyleyen Bulut, “2019 yılını vermek istemediler. İki defa da red yazısı gönderdiler. Fakat bu veriler sızdırıldı. Biz de konuyla ilgili davacı olacağız” dedi. Elindeki verileri paylaşan Bulut, şunları kaydetti:

“Günlük ortalama 5 fiziksel, 30 sözel şiddet olayı yaşanıyor. 2017’de 15 bin, 2018’de 17 bin, 2019’un sadece ekim ayına kadar olan bölümde ise 19 bin şiddet olayı yaşanmış. Şiddet artıyor. 2003’e göre kıyaslayınca ise şiddet 3 kat artıyor. Bu şiddetin artışının birçok nedeni var. Siz bir doktorun önüne 60 hasta koyarsanız, insanlar gereken nitelikte tedavi alamaz. Hekimle bir diyalog kuramaz. 2019 yılında insanların ortalama olarak kişi başına 9 defa poliklinik ziyareti olmuş. Yani 720 milyon kez polikliniğe gitmişiz. Bu tedavilerimiz yetersiz demektir.” 

Sağlıkta şiddet sağlıkçıların ‘kapsamı dışındaymış’

Öte yandan, bakanlıktan gönderilen bilgilendirme yazısında yer alan “Bilgi edinme başvurusunun, başvurulan kurum ve kuruluşların ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi veya belgeye ilişkin olması gerektiği, kurum ve kuruluşların ayrı veya özel bir çalışma, araştırma ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi için yapılabcak bayvurulara olumsuz cevap verebilir” ifadeleri dikkat çekti. Bakanlığın sağlıkta şiddet olaylarının ATO’nun kapsamına girmeyeceğini açıkladığı yazıda şunlar kaydedildi:

“Başvuru ile talep edilen hususların ayrı veya özel bir çalışma, araştırma ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bilgi niteliğinde bulunması ve kapsam dışı olması sebebiyle, sayısal verilere yönelik bilgi verilmesi mümkün görülmemiştir.” ANKARA


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler