6 yılda 68 bin şiddet vakası: Biz ölmeden yasa çıkarın

Sağlık çalışanları, artan şiddet olaylarını sokağa çıkarak protesto etti. Yurdun çeşitli yerlerinde yapılan basın açıklamalarında hükümetin sağlık çalışanlarına yönelik şiddete duyarsız kaldığı belirtildi.

Yayınlanma: 20.07.2018 - 22:01
Abone Ol google-news

 

Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Acil Polikliniği’nde görevli hekim Dr. Bahattin Ahmet Yalçın’ın bir hasta yakını tarafından kafatası kırılana kadar darp edilmesi sağlık emekçilerini isyan ettirdi. Yurdun dört bir yanında sağlık meslek örgütü üyesi emekçiler, çalıştıkları hastanelerin önünde eylem halindeydi.


Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde İstanbul Tıp Fakültesi Temel Bilimler binası önünde sağlıkta şiddeti protesto etmek amacıyla ‘Sağlıkta şiddet sona ersin’ eylemi gerçekleştirildi. Eylemde konuşan İstanbul Tabipler Odası Yönetim Kurulu üyesi Rukiye Eker Ömeroğlu, sağlık mensuplarının öldürülmesi ve şiddete uğraması hususunda iktidarın hiç bir adım atmadığını vurguladı. Ömeroğlu, “Sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet vakası yaşanıyor. Özellikle acil servisler şiddetin kol gezdiği, sağlık çalışanlarının kendilerini emniyette hissedemedikleri, sağlık hizmetlerini güvenli ortamlarda veremedikleri yerler haline gelmiştir” dedi. Ömeroğlu, “TTB olarak defalarca dile getirdiğimiz sağlıkta şiddeti önleme yasasının bir an önce çıkarılarak şiddet uygulayanlara hapis cezasının yasalaşmasının talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Dönüşüm’ün sonucu


Eylemde konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ise, hemşire sayısının arttırılması, acillere destek sağlanması ve sağlıkta şiddet yasasının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Şiddeti yaratan kişilere caydırıcı cezalar oluşturulmalı. Hastalara daha nitelikli, daha sağlıklı koşullarda  hizmet verilecek ortamlar oluşturulmalı” dedi. Saip, “Hastalar tarafından bizden yapabileceklerimizin üzerinde bir beklenti var. Sağlıkta dönüşüm politikalarından vazgeçilmesi ve bizim hastaya daha çok zaman ayırıp daha nitelikli bir sağlık hizmetine doğru geçiş yapmamız gerekir. Sağlık sisteminin yaşatılmasındaki en önemli ayak sağlık çalışanlarına olan saygınlığın halk nezdinde tekrar yükseltilmesi gerekiyor”  diye konuştu.

Hastanelerin önünde

Yurt çapındaki eylemlerden bazıları şöyleydi:

-Hatay Tabip Odası İskenderun Temsilciliği, İskenderun Devlet Hastanesi önünde yaptığı açıklama ile saldırıyı kınadı. Hekimlerin protestosuna kentteki bazı meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Hatay Tabip Odası İskenderun Temsilciliği adına açıklama yapan Doğan Dalgıç, “Gelinen aşamada sağlıkta şiddet, sağlık hizmet sorununun hemen tüm aşamalarında yaygın ve ciddi bir sorun haline dönüşmüştür. Bu durum, sürdürülebilir değildir” dedi.

-Antalya Tabip Odası ve sivil toplum kuruluşları Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde basın açıklaması yapıp, sağlıkta şiddeti önleme yasasının bir an önce çıkarılmasını istedi.

-Konya’daki Medova Hastanesi bahçesinde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Konya Tabip Odası Başkanı ve Medova Hastanesi İcra Kurulu Başkanı Dr. Seyit Karaca ve beraberindeki hekimler, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi hekimlerinden Dr. Bahattin Ahmet Yalçın’a yapılan saldırıyı kınadı. Karaca, “Vatandaşlarımızın önemli bir kısmını tenzih ederek, kendilerinden ricamız şudur ki; toplumsal rahatsızlıkların tedavisi hep birlikte toplumla beraber olur. Bu tip olumsuz örnekleri hep beraber tedavi edeceğiz” dedi.

-Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde de eylem düzenlendi. Eyleme, Türk Sağlık-Sen Samsun Şubesi Başkanı Erdoğan Çakmak, Samsun Tabip Odası üyesi doktorlar, diğer sağlık çalışanları ile Samsun’da hastanede silahlı saldırıya uğrayarak öldürülen Doktor Kamil Furtun’un doktor eşi Funda Furtun ve diğer sağlık çalışanları katıldı.

Hekimlerden özsavunma kararı

Denizli Tabip Odası, kentteki özel bir hastane önünde sağlık çalışanlarına yönelik saldırıları protesto etti. Doktorlar ile birlikte hemşireler ve sağlık çalışanlarının da katıldığı basın açıklamasında konuşan Denizli Tabip Odası Başkanı Dr. Meral Alten, “Acil yapabileceğimiz ilk önlem kendimizi savunmak adına üyelerimize ücretsiz ‘aikido’ kursu açmak olacaktır” dedi.

 

 

6 yıl içinde 68 bin 375 şiddet vakası

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin Sağlık Bakanlığı’na sunduğu Bilgi Edinme talebi sonucu 2018 Nisan ayı itibariyle Bakanlığa bağlı doktor, hemşire ve diğer sağlık personeli sayısının 405 bin 014 olduğu, Türkiye genelinde ki devlet hastanelerinde ise 62 bin 741 doktor, 96 bin 429 hemşire ve bin 493 acil tıp uzmanının görev yaptığı bildirildi. Bu verilere göre devlet hastanelerinde görev yapan doktor başına bin 288 kişi düşerken, şiddet vakalarının en sık görüldüğü acil servislerde görev yapan Acil Tıp Uzmanı başına ise 54 bin 126 hasta düşüyor. Sağlık Bakanlığı’ndan alınan verilere göre 14 Mayıs 2012 - 01 Nisan 2018 tarihleri arasında kayıtlara geçen şiddet vakası sayısı 68 bin 375. Kayıt altına alınan vakaların yüzde 30’unda sağlık çalışanlarının fiziki şiddete maruz kaldığı görülüyor. 2013-2017 yılları arasında Devlet hastanelerinde görev yapan 25 bin 481 sağlık çalışanı fiziki ve sözlü şiddete maruz kaldı. Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde şiddete uğrayan hekim ve sağlık personeli sayısı ise 15 bin 970’e ulaşıyor. İlgezdi, verilerin Sağlıkta Dönüşüm Sisteminin kendisinden kaynaklanan bütün sorunları, hekimler başta olmak üzere bütün sağlık çalışanlarının omzuna yüklediğini belirterek, “Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası”nın acilen meclis gündemine sunulması gerektiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler