Facianın ardından köy meydanında ilkyardım dersi: 'Kadınlar kurtarır'

Köy meydanındaki ilkyardım dersine 'sadece kadınlar' katılıyor.

Yayınlanma: 29.07.2018 - 22:34
Abone Ol google-news

Pervin Tunç, “İlkyardımı herkes öğrenebilir” diyor.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, Çorlu’da 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 341 kişinin yaralandığı tren faciasının ardından il çevresindeki köylerde kadınlara yönelik ilkyardım eğitimleri veriyor. Eğitime katılan 60 yaşındaki Ayşe Yuzak, eğitimi neden sadece kadınların aldığını şöyle açıklıyor: “Kadınlar kurtarır kızım, erkekler kurtaramaz ki...”

Tekirdağ Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise 7 köyde 1500 kadına ulaştıklarını belirterek eğitimlerin süreceğini söylüyor. Eğitim 10 köyde daha gerçekleşecek. Biz Malkara ilçesine bağlı Kozyörük Mahallesi’nde 8’incisi yapılan eğitime katılıyoruz. 7’den 70’e çok sayıda kadın eğitim için pazar yerinde toplanmış. Kimi çocuğunu alıp gelmiş, kimi de torununu. Pazaryerine konulan sandalyelere oturup eğitimi verecek psikolog Dr. Pervin Tunç’u bekliyorlar. Tunç, masanın kurulması ve malzemelerin hazırlanmasının ardından eğitime başlıyor. İlkyardım eğitimini dikkatle dinleyen 40 yaşındaki 2 çocuk sahibi Gülsever Ergül, 22 yıldır bu köydeymiş. Ergül, 8 yaşındaki oğlunun bir lokum parçasının boğazına kaçması sonucu boğularak yaşamını yitirdiğini de bizlere eğitim sırasında anlatıyor.

Ben unutsam  kızım kullanır

Eğitime katılan 55 yaşındaki Elif Nergiz’in ise 3 çocuğu var. Eğitimin nasıl geçtiğini sorduğumuzda Nergiz, “Bu eğitim benim için faydalı oldu ama kullanabilir miyim bilemiyorum. Burada öğrendiklerimi gidip evdekilere anlatacağım” diyor. 22 yıldır Kozyörük köyünde yaşayan Semra Çin ise “2 çocuğum var. Bilmediklerimizi öğrendik. Kızım Çiğdem de buradaydı. Ben aldığım eğitimi unutursam da o kullanır. Büyük bir kazayla hiç karşılaşmadım ama karşılaşırsam öğrendiklerimi uygulamaya çalışırım elbet” ifadelerini kullanıyor.

İlkyardım eğitimine katılan 7’den 70’e kadınlar pazar yerine kurulan alanda öğretmenlerini
büyük bir dikkatle dinlediler. Kimi çocuğuyla, kimi torunuyla gelmişti...

Bebeğiyle eğitimde

Eğitimi uygulamak için gönüllü olan ve 9 aylık bebeğiyle eğitime gelen 32 yaşındaki Tuğba Çin’in de 2 çocuğu var. Uygulamanın ardından Çin, “Evlendikten sonra Çorlu’dan buraya geldim. Bu eğitimin benim için çok önemi var. Acil bir durumda ne yapmam gerektiğini öğrenmiş oldum. Nasıl davranmam gerektiğini öğrenmiş oldum. Bebeğime nasıl davranmam gerektiğini öğrendim” diye konuşuyor.

Eğitimde kalp masajı da öğretiliyor.

Eşlerine de öğretecekler

Eğitimi izleyen Kadir Albayrak ise şunları söylüyor: “Bugün bu seminere katılımın yoğun olması beni çok sevindirdi. Çünkü kadınların katıldığı her iş başarılı oluyor. Hepimiz insanız. Her an her şeyle karşılaşabiliriz. Biz tedbirimizi almak zorundayız. Umarım burada öğrendiklerinizi hiçbir zaman uygulamak zorunda kalmazsınız. Gelecek dönemde de bu eğitimler devam edecek. Kadınlar eşlerine de anlatacak onları da eğitecek.”

Herkes öğrenebilir

Eğitimin ardından konuştuğumuz Pervin Tunç ise şu açıklamayı yapıyor:

“İlkyardım eğitimi her durumda yapılması gereken ve kazanılması gereken bir beceri. Herkes öğrenebilir. Hepimiz öğrenebiliriz. 8 yaşındaki bir çocuk da yapabilir. Okuma yazma bilmeyen bir kişi de yapabilir. Büyük bir tıp eğitimine gerek yok. İlkyardım öğrenilen ve öğretilen bir şey. Özellikle köylerde kazalara daha fazla maruz kalınabiliyor. Çevrede böcek sokması, arı sokması, tarlada güneş çarpması gibi riskler de var. En yakın ambulansın da 15 dakikadan önce hiçbir yere ulaşamadığını düşünürsek ilkyardım önemli. Sağlık görevlileri gelinceye kadar bir yaşam desteğine hepimizin ihtiyacı var. Birçok eğitim verdim. Eksik değil daha fazla ilgileri var. Çünkü onlar özellikle çocuklarına baktıklarını söylüyorlar. ‘Çocuklara, yaşlılara, hastalara, engellilere biz bakıyoruz’ diyorlar. Destek ve bakım veren bir durumdalar zaten. İlkyardım da bununla beraber geliyor. Herkesin ilkyardım eğitimi alması lazım. Bir hayatımız var. Bu eğitim çok değerli.”  

<haber-yatay:1020836>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler