Ağzımızdaki haberci

Kistli bir diş omuz ağrısına neden olabilirken, bağırsak florası bozukluğu diş eti hastalığına yol açabilir

Yayınlanma: 11.08.2018 - 21:18
Abone Ol google-news

Ağız, diş ve diş etlerindeki sorunlar, genel sağlığı da etkiliyor. Kronik hastalıkların yaklaşık yüzde 30’unun ağız ve diş bölgesindeki problemlerden kaynaklandığını söyleyen diş hekimi Tijen Secerli Dürer, “Örneğin kistli bir diş omuz ağrısına neden olabilirken bağırsak florası bozukluğu diş eti hastalığına neden olabilir. Dişlerdeki kapanış bozukluğu baş dönmesine neden olabilir” diyor.

Ağrıyınca hekime gidiliyor

Türkiye’de ağız ve diş sağlığının iyi olmadığını söyleyen Dürer şunları anlatıyor: “Tedaviler toplumun geneli için oldukça maliyetli. Maliyetleri karşılayabilen pek çok hasta için ise tedavi yaptırmanın kriteri ağrı ve estetik bozukluk varlığı. Hastanın ağrısı yoksa ve asgari estetik görüntüye sahipse diş tedavileri gözüne meşakkatli görünüp erteleniyor. Mali durumu iyi olan pek çok hasta ne yazık ki ağzında kistli dişlerle veya diş eti hastalığı ile dolaşıyor ve bu durumun bedenlerine verecekleri zararın farkında değiller.”

Kalp krizi ve 20’lik diş

Dürer, dişler ve etkiledikleri organlar hakkında ise “Örneğin ağızda ilk çürüyen dişler alt büyük azı ve üst küçük azı dişleridir. Bağırsak florası bozulmadan dişler çürümez ve bu dişlerin bağırsakla ilişkili olmaları tesadüf değildir. Diş eti hastalıkları çoğunlukla ön kesici dişlerde başlar. Bu dişler ürogenitalsistem bağlantılı dişlerdir ve kadınlarda sıklıkla ürogenital sistem bozukluğuna bağlı olarak burada diş eti problemi görülür. Kalp krizi belirtilerinden birisinin de sol 20 yaş diş ağrısı olması tesadüf değildir, çünkü 20 yaş dişleri kalp ve hormonal sistemle ilişkilidir. Tedavi edilemeyen veya sık tekrarlayan baş, boyun ve bel ağrılarının bir kısmı çene eklemindeki problem kaynaklıdır. Aynı zamanda bu eklemdeki problemlerden kaynaklanan kulak çınlaması, baş dönmesi gibi şikâyetler de oluşabilir. Çünkü çene eklemi hemen kulağın önündedir ve buradaki sorun denge organlarımızdan birisi olan kulağı etkiler” değerlendirmesini yapıyor.

Diş hekimi Dürer, yıllarca geçmeyen şiddetli baş, bel ağrısının ya da idrar yolu enfeksiyonunun kistli bir dişin çekilmesiyle nasıl iyileştiği ya da diş tedavilerinde kullanılan malzemelerin toksik etkileri sebebiyle yapılması gereken kişiye özel hassasiyet testleri gibi pek çok konuyu geçen aylarda çıkan “Ağzımızdaki Haberci” adlı kitabında ele aldı.

Tijen Secerli Dürer, ağız ve diş sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle özetliyor:

  • Şeker ve şekere dönen gıdalar. 
  • Asidik gıdalar.
  • Hazır paketli gıdalar. 
  • Şarküteri ürünleri.
  • Sigara hem beden sağlığımız hem ağız ve diş sağlığımız için son derece zararlı. 
  • Doğru yeme düzeninin çok küçük yaşlarda edindirilmesi gerekir. 
  • Günümüzde çocuklarda çok küçük yaşlarda diş çürükleri de çok artmış vaziyette. Bütün bu sorunların arkasında ise yanlış beslenme ve bağırsak florası bozukluğu bulunmakta. Ailelere çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için önemli bir görev düşmekte.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler