Nijeryalı yolcunun hastalığı kesinleşti

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda dün ebola şüphesi ile karantinaya alınan Nijeryalı kadında ebola virüsü olmadığı, ileri derece sıtma olduğu açıklandı.

Yayınlanma: 13.08.2014 - 19:34
Abone Ol google-news
Açıklamada şöyle denildi: Dün Nijerya'nın Lagos şehrinden İspanya'nın Barselona şehrine giden İstanbul aktarmalı THY Uçağı'ndan “ebola şüphesi" ile gözlem altına alınan hastaya yapılan tetkikleri tamamlanmış, ebola virüsü taşımadığı kesinleşmiştir.

Nijerya uyruklu 34 yaşındaki kadın “yüksek ateş ve kusma" şikâyeti olması üzerine Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi ile temasa geçilerek uçaktan indirilmeden tedbir amaçlı gözlem altına alınmıştı. Hasta ve beraberinde seyahat eden 4 yaşındaki çocuğunun ilk muayenesi uçakta yapılarak, 112 Acil Ambulansı ile İstanbul ilimizdeki bir hastanemizde gözlem altına alınmışlardı. Hastanın uzmanlar tarafından yapılan muayene ve ileri tetkikleri tamamlanmış “sıtma" olduğu anlaşılmıştır. 

Kamuoyunun bilgisine sunulur.
 
'SITMA VE EBOLA BENZERLİĞİ' 

Uzmanlar ise sıtma ve ebolanın ilk belirtilerinin birbirine benzediğini ifade ediyor. İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, Ebola ve sıtma iki ayrı hastalık olduğunu, ancak başlangıçta belirtilerinin ortak olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bu ortak belirtilere o hastalığın başka belirtileri de eklenip klinik testler yapıldığında ancak net bir şey söylenebilir. İlk gördüğünüzde o ilk belirtilere ebolamı yoksa sıtma mı diyeceğinize hemen karar veremezsiniz. İlk aşamada kendini ateşle gösteren hastalıkların karıştırılması olağandır. Bazı kan tahlilleri ve mikrobiyolojik testler yapılır ve net bir şekilde anlaşılır. Ebola hastalığında ateş süreklidir ancak sıtmada ateş nöbetler halindedir. Nöbet sona erinceye kadar onun sıtma olup olmadığını bilemezsiniz. Bakarsınız ateşi düşer, buna ebola olamaz diyebilirsiniz. Hekimlerin karar vermesini zorlaştıran da bu benzerliklerdir.” 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler