Norovirüs enfeksiyonu nedir?

Şiddetli karın ağrısı, ishal ve kusma gibi belirtilerle ortaya çıkan norovirüs enfeksiyonu, genellikle tedavi gerektirmeyen ve kendiliğinden iyileşen bir hastalık olarak biliniyor. Peki, norovirüs enfeksiyonu nedir? Norovirüs enfeksiyonu belirtileri neler?

Yayınlanma: 27.08.2018 - 14:52
Abone Ol google-news

Tüm yaş gruplarında görülebilen, aniden başlayarak yakalanan kişiyi yatağa düşürmesi ve birkaç günde etkisini yitirmesiyle bilinen norovirüs enfeksiyonu şebeke suları, yiyecek ve içecekler aracılığıyla bulaşıyor. İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bilgiler ışığında norovirüs enfeksiyonu hakkında merak edilen detaylar...

NOROVİRÜS ENFEKSİYONU NEDİR?

Norovirüs daha önceleri “Norwalk-like virus” olarak bilinen ve calicivirus olarak adlandırılan bir virüs grubunun üyesidir. Bu virüsle enfeksiyon, mide ve bağırsakları etkileyerek mide gribi adı verilen gastroenterit hastalığına yol açar.

Norovirüs herkese bulaşma özelliğine sahip ve bir insanın ömrü boyunca defalarca nüksedebilen bir virüstür. Norovirüsler, öncelikle büyük çocuklar ve erişkinlere bulaşırlar. Rotavirüslerden sonra, akut mide gribinin ikinci en önemli sebebi Norovirüslerdir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde Norovirüs enfeksiyonları erken çocukluk çağı sırasında görülmeye başlar.

Birçok farklı Norovirüs alt grubu vardır ve hastalık geçirildikten sonra bağışıklık uzun süreli değildir. Bu yüzden Norovirüs infeksiyonu bir insanın ömrü boyunca nüksedebilir. Ek olarak, genetik faktörlerdeki farklılıktan dolayı, bazı insanlara bulaşıp, bunu daha şiddetli hastalıklara çevirmesi de söz konusu olabilir.

BELİRTİLERİ

Norovirüs enfeksiyonu; mide, ince ve kalın bağırsaklarda iltihaplı bir hastalık olan mide gribine sebep olur. Bu hastalığın belirtileri; bulantı, kusma ve/veya kramplı ishaldir. Bazı insanlarda baş ağrısı, ateş/üşüme ve kas ağrılarına da sebep olabilir. Belirtiler genellikle kısadır ve yalnızca 1-2 gün sürer. Bununla birlikte bu kısa süre zarfında kişiler kendilerini çok hasta hissedebilir, kusabilir, genellikle hırçın ve dikkatsiz olabilir. Şikayetler genellikle mikrobun alımından 24 ila 48 saat sonra başlar, ancak en erken 12 saat sonra ortaya çıkar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler