O gemi Çeşme’de

Şarbonlu hayvanları taşıdığı iddia edilen Rahmeh’in İstanbul’dan İspanya’ya gideceği söylenmişti, dolaşıp Çeşme’ye geldiği anlaşıldı.

Yayınlanma: 13.09.2018 - 21:10
Abone Ol google-news

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İspanya’ya gönderileceğini açıkladığı ve şarbonlu hayvanları taşıdığı iddia edilen  “Rahmeh” adlı gemi, Çeşme açıklarında bekliyor. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Tarım ve Bakanlığı’yla İzmir Valiliği’ni açıklama yapmaya çağırdı.
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) geçen hafta sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, içinde yüzlerce hayvanın olduğu Panama bandıralı geminin İstanbul Ahırkapı açıklarında demirlediğini bildirerek “Ölen hayvancıkların çoğunun öğütülerek denize atıldığına dair tarafımıza haberler gelmektedir. Mersin, İzmir ve Bandırma üzerinden yüklerini dağıtarak İstanbul’a kadar geldiğini tahmin ediyoruz. Şarbon hastalığı göz yumularak yayılmakta, hiçbir yetkili için de soruşturma açılmamaktadır” demişti.

Bakanlık açıklamıştı

Bunun üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan, “Haberlere konu edinilen gemi, daha önce hayvan taşımacılığında kullanılmış olup 20 Ağustos 2018 tarihinde boşaltılmıştır. Hayvan taşımacılığında kullanılan her araçta olduğu gibi, bahse konu olan gemide de koku vakası görülmüştür. Yayılan koku ve sineklenme gibi rahatsızlıklar için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Ekipleri tarafından ilaçlama ve temizlik gibi rutin işlemler gerçekleştirilmiştir. Söz konusu gemi bugün sefer talimatının hazırlanmasının ardından Marmara Denizini terk ederek İspanya”ya doğru hareket edecektir” açıklaması gelmişti.

Ancak geminin 6 Eylül’de İstanbul’dan ayrıldıktan sonra bir süre Doğu Akdeniz’de dolaştığı ve Çeşme açıklarına geldiği anlaşıldı. Denizlerdeki ulaşım hareketliliğini gösteren “marinetraffic” internet sitesinde de Rahmeh’in konumu ayrıntılı olarak yer aldı.

Ne zaman ayrılacak?

Geminin tek bir personeli almak için Çeşme açıklarına geldiği savlarını anımsatan Bakan, Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

“İspanya’ya gideceğini açıklamanıza rağmen, İstanbul’dan ayrılarak Akdeniz’de hiçbir limana yanaşmadan rotasını yeniden ülkemize çevirmesinin sebebi nedir? Şarbon hastalığı olan hayvanları taşıdığı iddia edilen Rahmeh adlı geminin Ege’de/Çeşme’de ne işi vardır? Gemi ne zaman ülkemizden ayrılacaktır?”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler