Forma girmenin ve formda kalmanın 18 sırrı

Fit bir vücuda sahip olmak istiyorsanız beslenme programınıza bu besinleri ekleyin.

Yayınlanma: 22.08.2014 - 14:57
Abone Ol google-news

Avlanmadan, dağ tepe gezip toplamadan, ekip biçmeden besine ulaşmak modern yaşamım getirdiği şişmanlığın en büyük sebebi olarak görülüyor. Üstelik mühendislik harikası gibi sunulan, bayatlaması engellenmiş, yapay lezzet katıcı ve renklendiricilerle giydirirmiş besinlerin kilo aldırıcı ve birçok süregelen hastalığa neden olduğu bildiriliyor.

Şişmanlık sorunu kalori miktarından çok, yediğimiz besinin cinsi ile ilgili olduğu biliniyor. İşte bunlardan öne çıkan bazıları...

1- Siyah çikolataya evet: Yağ yakmayı kolaylaştırıyor.  Tuza, şekere, yağa karşı iştahı azaltıyor. Kalp damar hastalıkları ve yüksek tansiyona karşı koruyucu etki gösteriyor.

2- Siyah fasülye, barbunya, mercimek, nohut: İşte tokluğun sırrı: Protein ve lif içeriği yüksek olduğundan yavaş sindirliyor ve uzun süre tok tutuyor.

3- Sihirli bir meyve avakado: Bu tropik meyve içerdiği faydalı yağ, protein ve yüksek lif oranı sayesinde hem lezzetli hem de doyurucu kilo almayı engelleyici besinler arasında gösteriliyor.

4- Yulafı hayatımızdan çıkarmayalım: Bol miktarda lif ve sağlıklı karbonhidrat (şeker) içerdiğinden kahvaltıda tüketilmesi yağ yakılmasını kolaylaştırıyor sık acıkmayı engelliyor.

5- Bir esaslı anne yiyeceği yoğurt: Birçok çalışma yoğurt tüketiminin kilo vermeye yardımcı olduğunu, protein içeriği sayesinde tok tutucu olduğunu gösteriyor. Üstelik ev yapımı yani probiyotik içeriği yüksek olan yoğurdun sindirimi kolaylaştırıcı, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği de bulunuyor. Vücudumuz proteini yakarken karbonhidrat yakmaya göre çok daha fazla kalori harcadığından protein içeriği yüksek besinlerle kilo vermek daha kolay oluyor.

6- Badem, ceviz, fındık atıştırmalıklarından korkmayın: Kavrulmamış ham haliyle tüketildiklerinde doyurucu özellikleri, içerdikleri faydalı yağ asitleri ve  yüksek antioksidan özellikleri insülin direncinin kırılmasına ve yağ yakılmasına yardımcı oluyor.

7- Brokoli ile artık diyetler daha kolay: Düşük kalorisi, kansere karşı koruyucu özellikli ve bol lif içermesi nedeniyle diyeti kolaylaştırıyor.

8- Elma, armut: Özellikle kabuğundaki lif miktarının fazla olması sayesinde, biraz da tam olgunlaşmamış haliyle tüketildindiğinde daha az yemek yeme ihtiyacı duyuluyor. Uzun süre çiğneyerek yenilen besinler daha çok kilo verdiriyor.

9- Peynirlerin kraliçesi keçi peyniri: En uzun ve sağlıklı yaşayan kilo sorunu olmayan topluluklardan biri olan Girit’lilerin günde yaklaşık 200-300 gr keçi peyniri tükettikleri biliniyor. Yeşillikle beslenen keçilerden elde edilen peynirin içerdiği yağ asidinin tok tutucu ve kilo verdirici özelliği olduğu düşünülüyor.

10- Yumurtanın yeri hep ayrıdır: Bir çalışmaya göre simit yerine yumurta yiyen kadınların iki kat daha fazla kilo verebildikleri bildiriliyor, tok tutucu enerji verici özelliğiyle halsizliği engelliyor.

11- Tarçın: İnsülin direncini azaltarak, kan şekerini dengeleyerek yağ yakılmasına yardımcı oluyor. Şeker hastalığı riskini azaltıyor. Günde 5-6 gr taze çekilmiş toz halinde tüketilmesi öneriliyor.

12- Yeşil kahve:Bildiğimiz kahvenin kavrulmamış hali olan yeşil kahve kısıtlı sayıda araştırmalara göre yağ yakıcı özelliği olan klorojenik asit sayesinde kilo vermeye yardımcı oluyor, kan şekerini dengeliyor. Kavrulmuş kahveyse yemek öncesi içildiğinde iştahı frenleyerek az yemenizi sağlıyor fakat metabolizmanızı pek hızlandırmıyor.

13- Acı biber: İçerdiği kapsaisin isimli madde sayesinde metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye destek oluyor.

14- Yeşil çay: Kaşesin isimli içeriği ile karın çevresindeki yağların yakılmasını kolaylaştırıcı etkisi olduğu düşünülüyor. Bu etkinin yeterli olabilmesi için günde 5-6 bardak içilmesi gerekiyor.

15- Karpuz yiyelim ancak kabuğa en yakın kısmından: Midede çok yer kaplayarak çabuk doymayı sağlıyor. Özellikle kabuğa yakın beyaz kısmının bol miktarda tüketilmesi öneriliyor. Antioksidan likopen, C vitamini, A vitamini içeriyor.

16-S ırları olan meyveler: Yaban mersini, kızılcık, ahududu, böğürtlen, dut, çilek…Tatlı arzunuzu karşılarken, düşük kalorisi sayesinde kilo aldırmıyor. Yoğun lif ve su içeriği tok tutuyor. Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sisteminizi de güçlendiriyor.

17- Gelin çiğ sebze yiyelim: Birşeyler atıştırmak istediğinizde, fazla kalori almadan açlığınızı yatıştırmak ve doymak için çiğ kabak, havuç, salatalık, biber, domates en uygun seçenekler olarak görünüyor. Yüksek vitamin içerikleri nedeniyle de diyet yaparken halsizlik hissetmenize engel oluyor.

18- Salatanı süsü sirke: Salataya lezzet vermek için kalorisiz bir seçenek arıyorsanız sirke çok uygun bir seçenek. Üstelik kısıtlı da olsa bazı araştırmalar yağ yakmayı kolaylaştırdığını düşündürüyor.

 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler