Anne sütü bağışıklık bombası

Beslenme, bağışıklık sistemini en çok etkileyen çevresel faktörlerden biri. Anne sütü bağışıklık sisteminin en önemli besini.

Yayınlanma: 15.10.2018 - 23:10
Abone Ol google-news

Bebekler, bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olduğu için yetişkinlere göre daha sık hastalanır. Özellikle mevsim geçişleri, çocukların en sık hastalandığı dönemler arasında geliyor. Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinin yetişkinlik döneminde sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi açısından büyük önem taşıdığı vurgulanıyor. Uzmanlar, “Bağışıklık sisteminde en önemli besin kaynağı tabii ki anne sütü. İçeriğindeki koruyucu faktörler bebeğe direkt olarak geçer ve bireyin ömür boyu onu koruyacak olan bağışıklığının temellerini atar. Bu özellikleri anne sütünün bebekleri her türlü enfeksiyondan korumasına yardım eder” diyor.

Bir damlasında...

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Çenesiz şu bilgileri verdi:
“Mikroplar vücuda girdiğinde vücut ona karşı asker antikor üretmeye başlar. Bir damla anne sütünde yaklaşık 1 milyon beyaz küre vardır. Makrofaj denen bu hücreler mikropları etkisiz hale getirirler.
Sütte ayrıca immünglobulin A denen ve bebeklerin bağırsaklarını kaplayarak mikropların kana sızmasını ve alerjik reaksiyon gelişmesini engelleyen önemli maddeler vardır. İlk günlerde salgılanan kolostrum (doğumdan sonra ilk 4-5 gün anne tarafından yavruya verilen ilk süttür, diğer ismi ağız sütüdür. Bileşiminde yüksek oranda protein ve bağışıklık kazandıran immünglobulin içerir) özellikle fazla miktarda antikor içerir. Erken dönemde mikrop ve yabancı hücrelerden koruma sağlar. Kolostrumda olgun sütten daha fazla lökosit ve enfeksiyondan koruyucu maddeler vardır. Prematüre bebeklerin savunması daha az olduğundan, ilk günlerde genel durumları elverdiği takdirde kolostrum almaları son derece önemlidir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler