Yasa teklifine aile hekimlerinden de tepki geldi

Son günlerde artan sağlıkta şiddet olayları toplumda büyük tepkiye sebep oldu. AKP de gelen tepkiler üzerine TBMM’ye Sağlıkta Şiddet kanun tasarısını sundu. Ancak hekimlerden bu kanuna büyük tepki geldi.

Yayınlanma: 02.11.2018 - 14:04
Abone Ol google-news

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Şenol Atakan, “Bu yasanın ismi doğru ama içeriği yetersiz. Hatta ve hatta mevcut sistemi de bozan bir yönü var. Örneğin yasa taslağının 30.maddesi bir bireyin aile hekimini, bireyin isteği olmaksızın Sağlık Bakanlığı tarafından değiştirme imkanı taşıyor. Bu madde baştan sona Aile Hekimliğinin başarısına ve devamlılığına vurulmuş bir darbe olacaktır. Özetle bu tasarının bırakınız sağlıkta şiddetle ilgili bir yasal düzenleme olmayı, bizler açısından haber değeri bile taşımayacak kadar niteliksiz bir teklif olduğunu düşünmekteyiz” dedi.

Sağlıkta şiddet olayları her geçen gün artıyor. Son olarak İstanbul’da 2 Ekim 2018 tarihinde hastası tarafından vurularak öldürülen Dr. Fikret Hacıosman’ın uğradığı şiddet toplumun tüm kesimlerini bir araya getirdi. AHEF Başkanı Dr. Atakan, hekimler olarak bekledikleri yasanın bu olmadığını vurgulayarak “Bu yasa sağlıkta şiddeti önlemek şöyle dursun hekimleri daha da mutsuz edecek özellikler barındırıyor. Hekime görevi başında şiddet uygulayan bir birey en ağır şekilde cezalandırılmalı” dedi.

Çifte standart

Atakan, şöyle devam etti:
“Oysa ki şuanda ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılıyor. Yeni yasa tasarısında da durum bundan farklı değil. Görevi başında bir polisime, bir hakimimize ya da herhangi bir kamu görevlimize şiddet uygulayan birisi serbest kalabiliyor mu? Ama Aile Hekimine şiddet uygulayınca serbest kalıyor. Bu çifte standardın bu haksızlığın acilen düzeltilmesi lazım.”

Yasanın sadece adı doğru

Söz konusu yasa teklifinin hekimlerin taleplerini yalnızca isim olarak karşıladığını dile getiren Atakan, şöyle devam etti:“Bu yasanın ismi doğru ama içeriği yetersiz. Hatta ve hatta mevcut sistemi de bozan bir yönü var. Örneğin yasa taslağının 30.maddesi bir bireyin aile hekimini, bireyin isteği olmaksızın Sağlık Bakanlığı tarafından değiştirme imkanı taşıyor. Bu madde baştan sona aile hekimliğinin başarısına ve devamlılığına vurulmuş bir darbe olacaktır. Bu yasa yaralara merhem olmayacağı gibi mevcut durumu daha da kötüye götürecektir. Acilen bu yasanın revize edilerek meclisimize sunulması gerekmektedir. Özetle bu tasarının bırakınız sağlıkta şiddetle ilgili bir yasal düzenleme olmayı, bizler açısından haber değeri bile taşımayacak kadar niteliksiz bir teklif olduğunu düşünmekteyiz. Caydırıcı nitelikte bir Sağlıkta Şiddet Yasası için AHEF olarak ülkemizdeki 24 bin aile hekimi adına Meclise sunduğumuz yasa teklifimizin dikkate alınmasını istiyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler