20’li yaşlara kadar indi: Aniden vuruyor

Uzmanlar: Genç yaşta ölüme neden olan kalp krizlerinde aile öyküsü araştırılmalı.

Yayınlanma: 05.11.2018 - 22:48
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1130316,1130136>

Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden 22 yaşındaki Fenerbahçe taraftarı Koray Şener’in vefatı, genç yaşta ölüme neden olabilen kalp krizlerini yeniden gündeme taşıdı.

Özellikle ailesinde erken yaşta ölüm vakası bulunanların aile taramasından geçmesinin önemine değinen uzmanlar, erken dönemde tespit edilebilen hastalıkların kontrol altında tutulmasıyla olası kötü sonuçların önüne geçilebileceğinin altını çiziyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Kardiyoloji ve Aritmi Uzmanı Prof. Dr. Celal Akdeniz, bazı hastalıkların kişide genç yaşta ani ölüme yol açabildiğini belirterek bunların yapısal bir kalp hastalığı olmadan da kalp kası sorunları veya aniden ortaya çıkabilen çok tehlikeli ritim bozuklukları şeklinde de görülebileceğini aktardı.
Prof. Dr. Akdeniz, doğuştan gelen kalp hastalıklarının bir kısmının tespit edilebildiğini ancak ekokardiografik incelemede kalbin tamamen normal olduğu halde aritmiyle ani ölüme yol açan bazı hastalıklar da olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

“Bunlara da genetik aritmi sendromları deniliyor. Bunların önemli bir kısmı, aniden ölüm olayı ortaya çıkana kadar hiçbir bulgu da vermeyebiliyor. Bazı hastalar sorunu, epilepsi nöbetleri zannedip doktora başvurur. Bu hastalarda da özellikle fiziksel efor veya ani heyecan, korku gibi psikolojik stres sırasında ani ölüme yol açan tehlikeli aritmi (genellikle ventriküler fibrilasyon şeklinde) ortaya çıkar. Bu hastaların ve özellikle birinci derece yakınlarının çok iyi taranması lazım. Ailede özellikle genç yaşta aniden ölen ya da bayılanlar varsa tespit edilmeli. Ayrıca hasta öyküsünde daha önce bayılma gibi şikâyetler var mı, bunlar da iyi sorgulanmalıdır. Böyle genç yaşta efor, stres gibi durumlar sırasında ölümlerin çok iyi araştırılması gerekiyor. Allah rahmet eylesin hayatını kaybeden gencimize. Bu gencin ailesinin bu bakımdan taranması gerekiyor.”

20’Lİ YAŞLARA KADAR İNDİ

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, daha önceleri kalp krizinin bir yaşlılık hastalığı olarak düşünüldüğünü belirterek “Oysa sigara kullanımı, sağlıksız ve düzensiz beslenme, stres ve hareketsiz yaşamla birlikte 60 yaş ve üzerinde görülen kalp krizi, 40’lı, hatta 20’li yaşlara indi. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki son 10 yılda 35-45 yaş grubunda görülen ani kalp krizi vakalarında artış söz konusu” dedi. 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler