Hastaların tüm kişisel verileri ısrarla isteniyor

Sağlık Bakanlığı’nın şirketlerden satın alacağı programlar vasıtasıyla, hukuka aykırı olarak, ağız ve diş sağlığı polikliniklerinden hastanın her türlü sağlık ve kişisel verilerinin gönderilmesini istediği ortaya çıktı.

Yayınlanma: 17.12.2018 - 18:30
Abone Ol google-news

Türk Dişhekimleri Birliği, Dişhekimleri Odası Başkanlığı’na “kişisel sağlık verileri” başlıklı genelge gönderdi. Genelgede; il sağlık müdürlüklerinin, yönetmelikteki “Sağlık kuruluşları, kuruluşta sunulan sağlık hizmetlerine ilişkin istatistiki verileri belirlenen formata uygun şekilde ve belli aralıklarla bakanlığa gönderir” hükmünü aşan biçimde hastanın her türlü sağlık ve kişisel verisinin paylaşılmasını istediği bildirildi.

Şirketlerin programları ile depolama

Genelgede, “İl sağlık müdürlükleri tarafından hastaların bütün verilerinin, bakanlık tarafından yetkilendirilen şirketlerden satın alınacak programlar vasıtasıyla bakanlık bünyesinde oluşturulan merkezi bir sisteme gönderilmesinin istendiği; bu yönde yazıların belirli dönemlerde sağlık kuruluşlarına gönderildiği bilinmektedir” ifadeleri yer aldı.

Uymayana yaptırım

Kişisel verilen korunmasıyla ilgili düzenlemeye ve ağız ve diş sağlığı hizmeti sunan özel sağlık kuruluşları hakkında yönetmeliğe uygun olmayan bu talebe uymalanlar için sağlık müdürlüklerinin savunma isteyeceği bildirildi. Sağlık Net’e veri göndermeyen ağız ve diş sağlığı polikliniklerine yaptırım uygulanacağı kaydedildi.

 

‘Telafisi güç veya imkansız zararlar doğacak’

Yine kamuoyunda “fişleme” olarak bilinen özel hastanelere girişte parmak izi ya da avuç içi taraması yapmadan muayene olmayı engelleyen SGK düzenlemesi, Danıştay’dan dönmüştü. Danıştay’ın kararında, kamu makamlarının kişisel verileri “keyfi” kullanma hakkının olmadığı belirtilirken, “Terör ve suç örgütlerinin kişisel verileri ele geçirme yönündeki faaliyetlerinin artması gibi etkenler, günümüzdeki kişisel verilerin en üst seviyede korunmasını zorunlu kılmaktadır” ifadeleri yer almıştı. Danıştay, “Uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğacağı açıktır” tespitinde de bulunmuştu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler