Otizimli çocuklar eğitim eşitliğinden yararlanamıyor

Otizimli çocuklara uygun koşullar sağlanamadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.

Yayınlanma: 21.11.2013 - 13:22
Abone Ol google-news

15 yaşındaki otizmli C. G. G’nin ailesi, güzel sanatlar lisesi sınavlarında uygun koşullar sağlanmadığı için çocuklarının başarısız olduğu gerekçesiyle, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundu. Ailenin avukatı Sedef Erken, eğitim hakkının anayasal hak olduğunu belirterek “Otizmli çocuklar ne yazık ki eğitim eşitliğinden yararlanamıyor. Bu konuda hükümetin ve ilgili bakanlıkların bir an önce harekete geçmesini gerekiyor” dedi.

Otizm Platformu üyesi bir grup ile otizmli çocuğu olan aileler dün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplandı. Oyuncu Janset’in de destek verdiği basın açıklamasında grup adına açıklamayı Sedef Erken yaptı. Erken, kendisinin de otistik bir çocuk annesi olduğunu anımsatarak Dünya Çocuk Hakları gününde otizmli bir çocuğun eğitim haklarını savunmak için toplandıklarını söyledi. Mersin’de yaşayan otizmli C. G’nin babası Cezmi G.’nin çocuğunun eğitimde ayrımcılığa uğradığı ve eğitim hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle kendilerine başvurduğunu anımsatan Erken, piyano çalmayı çok sevmesine karşın C.G’nin kendisi için uygun sınav şartları oluşturulmaması nedeniyle güzel sanatlar lisesi sınavlarında başarısız olduğunu anlattı. Erken, özetle şunları söyledi: “Otizmli çocuklarımız geçen yıl açıklanan Otizm Eylem Planı’na karşın halen bu haklarını kullanamaz durumdalar. Türkiye’de bu konuda yeterli sayıda eğitimci bulunmuyor. Milli Eğitim Bakanlığı atması gereken adımları bir türlü atmıyor. Mevzuatta 1980’lerden bu yana özel eğitime dair Avrupa Birliği’ne uyum süreçleri özellikle paralelinde çok fazla kural konulmuş durumda. Fakat bu kurullar uygulanmıyor. Uygulamayan yöneticilere herhangi bir yaptırım yok. Adli süreçler de pahalı ve o kadar uzun sürüyor ki aileler bunlara cesaret edemiyor. Otizm Platformu olarak ailelere destek vereceğiz, gönüllü avukatlık yapacağız. ”

Erken, kendi çocuğu için de benzer bir suç duyurusunda bulunduklarını, sonuç alamadıklarını, bunun AİHM’ye başvurduklarını, bu konuda ilk davanın açıldığını da sözlerine ekledi.

‘Psikolojisi bozuldu’

C.G’nin babası Cezmi G. ise çocuğunun piyano çalma konusunda çok başarılı olduğu için güzel sanatlar lisesi sınavlarına girmek istediğini, okul yönetimine çocuğunun otistik olduğunu belirttiğini, buna karşın özel durumuna uygun sınav yapılmadığını, diğer çocuklarla aynı statüde sınava tabi tutulduğunu söyledi. Çocuğunun sınavda başarısız olduğunu ifade eden baba G. “Morali ve psikolojisi bozuldu. Sonra meslek lisesine göndermek durumunda kaldık” dedi.

Açıklamanın ardından, suç duyurusu dilekçesi Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere İstanbul Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı’na verildi. Dilekçede, Nevid Kodallı Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi yöneticileri hakkında “Eğitim ve öğretimin engellenmesi” ve “Ayrımcılık” suçlarından dava açılması ile ilgililerin cezalandırılması talep edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler