Zehir ittifakı kurdular

İzmirli çiftçilerin tarım ilaçlarının yasaklanması için açtığı davada Monsanto ve Tarım Bakanlığı el ele tutuştu.

Yayınlanma: 09.01.2019 - 22:37
Abone Ol google-news

 

Tarım zehirleri ve GDO’lu tohum satan Monsanto şirketinin lisansının iptali istemiyle açılan davada global şirket ile Tarım ve Orman Bakanlığı el ele tutuştu. Monsanto, Ankara 18. İdare Mahkemesi’nde başlayan davaya “bakanlıktan yana” müdahillik dilekçesi sundu. Dilekçede, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “kanserojen” olduğu tescillenen “glifosat” etken maddesini ürünlerinde kullandığını kabul etti. Tüketici Hakları Derneği ile Çiftçi-Sen de davaya müdahil olmak için harekete geçti.

‘Ürünlerimizde glifosat var’

İzmir Bergamalı çiftçiler Hamzar Kural ve Tahsin Sezer ile avukat Senih Özay, bakanlığa başvurarak kansorejon içerikli ürünlerin piyasadan toplatılmasını, Monsanto’nun da lisanslarının iptalini istedi. Bakanlığın başvuruyu yanıtsız bırakması üzerine idare mahkemesine başvurdu. Dava, Ankara 18. İdare Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Monsanto şirketi, Tarım ve Orman Bakanlığı yanında yer almak için mahkemeye müdahillik başvurusu yaptı. Şirket, mahkemeye sunduğu dilekçede, Türkiye’de ruhsat aldıkları RoundUp ve Platoon adlı yabani ot zehirlerinde DSÖ’nün kanserojen olduğunu tespit ettiği glifosat etken maddesini kullandığını kabul etti. Kendisi de uluslararası bir avukatlık şirketinin halkası olan avukatlık bürosu tarafından sunulan dilekçede, “Glifosat etken maddesi, şirketin Türkiye’de ruhsat sahibi olduğu Roundup ve Platoon isimli herbisitlerinde mevcuttur. Türkiye’de müvekkil şirket dışında birçok şirket tarafından üretilen ve satılan bitki koruyucularının içeriğinde de bulunmaktadır” denildi.

Doğanın ayaklanması

Davacı avukat Senih Özay, idare mahkemesinde global şirket ile bakanlığın yan yana gelmesini “zehir ittifakı” olarak nitelendirdi. Bir yandan da “insanlığa karşı suç” gerekçesiyle konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıdıklarını anımsatan Özay, “Türkiye içinde ve dışında gidilen bu iki yol, doğanın ve halkın ayaklanmasıdır. Bu hukuksal sürecin umut olmasını diliyorum” dedi.

Hem toprağa hem çiftçiye zararlı

Monsanto ile bakanlık ittifakına karşı üretici ve tüketiciler de bir araya geliyor. Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Şükran Eroğlu, Monsanto davasında kendilerinin de müdahillik için yer alacaklarını açıkladı. Eroğlu, “Dava, tüketiciyi doğrudan ilgilendiriyor” diye konuştu.
Üzüm-Sen Genel Başkanı ve Çiftçi-Sen Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu da, davaya çiftçilerden yana müdahil olmak için karar aldıklarını bildirdi. Çobanoğlu, “Bu zehirler hem çiftçilere, hem tüketiciye, hem de toprağa, doğaya zararlı” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler