Yediğiniz ekmek sadece doyuruyor

Profesyonel fırıncı Mine Ataman, bazı gelir grupları için beslenmenin “ekmek” demek olduğunu belirterek,”Ülkemiz için ekmek meselesi, memleket meselesidir. Ekmek yiyoruz, doyuyoruz ama maalesef beslenemiyoruz” diyor.

Yayınlanma: 12.01.2019 - 22:15
Abone Ol google-news

Ataman, Türkiye’de tüketilen ekmeğin yanlışlarını ve doğru ekmeğin nasıl tüketileceğini Cumhuriyet’e anlattı. 3 kuşak önce Kırım’dan göç ederken büyük dedesinin ve ninesinin yanına her şeyden önce “buğday tohumlarını” aldığını ve genç Cumhuriyetin ilk fırıncıları olan bir aileden geldiğini söyleyen Ataman, “Cennette İlk Sofra” kitabında, buğdayın 12 bin yıl önce Urfa Göbeklitepe’de insanla buluşma hikâyesini anlatıyor. Dünyadaki 22 buğday gen merkezinden 14’ünün Anadolu’da olduğunu belirten Ataman, atalık tohumların; glisemik indeksinin ve glüten oranı düşük bunun yanında vitamin ve protein değerlerinin yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

100 bin kişi ölür
Türkiye’de yaklaşık 37 milyon kişinin günlük enerjisini ekmekten aldığını vurgulayan Ataman, milyonlarca insanın sağlıksız ekmek tükettiğini söylüyor. Ataman, “Bazı gelir grupları için beslenme demek ekmek demektir. Eğer siz ‘ekmek yemeyin’ derseniz bu ülkede her gün 100 bin insan açlıktan ölür. Bu nedenle ülkemiz için ekmek meselesi, memleket meselesidir. Ekmek yiyoruz, doyuyoruz ama maalesef beslenemiyoruz” diyor.

Ataman, doğru ekmeğin “protein değerleri yüksek tam tahıllı ve ekşi mayalı ekmek” olduğunu söylüyor. Tam tahıllı ekmeklerde bulunan vitamin, mineral gibi besin değerlerinin “beyaz ekmekte” bulunmadığını belirten Ataman, “250 gramlık beyaz ekmek sizi tok tutmayıp sürekli acıkmanıza sebep olacakken tam tahıllı ekmekten alınan 80 gramın sizin günlük ihtiyacınızı karşılayacak ve gün boyu sizi tok tutacaktır” diyor. Ataman, Türkiye’de doğru ekmeği nüfusun yüzde 1’i tüketirken yanlış ekmeği halkın büyük bir bölümünün tükettiğine dikkat çekti.

‘Anadolu fırıncılığı kan kaybediyor’
Popüler kültürün de etkisiyle butik mağazalarda satılan doğru ekmeğin 16-18 TL olmasının abartı fiyat olduğunu belirten Ataman, devlet destekli yöntemlerle tam tahıllı ekmeğin halka kolay ulaştırılabileceğini vurguluyor. Ataman, “Geleneksel fırıncılığın kan kaybettiği günümüzde, birlikte hareket edilerek endüstriyel üretim noktalarında kaliteli, sağlıklı, pazarlara uygun fırıncılık ürünleri üretilerek hem iç pazara hem de dış pazara arz edilmelidir” diyor. Atamann, doğru ekmek kullanımını artırmak için Bakanlığın okullardaki süt dağıtımına ek olarak günde 70-80 gram da “tam tahıllı ekmek” dağıtmasının farkındalığı artıracağını belirtiyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon