Önemli uyarı: ‘Sağlığınızdan olmayın’

Prof. Dr. Pınar Saip: Bu kişiler yalnızca hekimlere ve hekimliğe zarar vermekle kalmamakta; kişisel çıkarları için insanların modern tıbba güvenini zedeleyerek ve onları bazen ölümle sonuçlanacak kadar yanlış yönlendirerek aslında ve esasen toplum sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmak-tadırlar.

Yayınlanma: 15.01.2019 - 20:02
Abone Ol google-news

 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası, sosyal medyada, basın-yayın organlarında sık sık bazı doktorlar  “ezber bozan”, “tabu yıkan”, “şoke eden” gibi açıklamalar yapıldığını belirterek bu konuda halkı uyarmak adına deklarasyon yayımladı. “Lütfen bu menfaatperest bilimdışı bilgilerle toplumu yanlış bilgilendirilmesine ve insanların sağlığını tehliyeke atmasına aracı olmayınız. Sakın kanmayın, sağlığınızdan olmayın” uyarısı yapan tabip odaları, yalnızca İstanbul’da 2018 yılında 13 meslekten men ve 64 para cezasının verildiğine dikkat çekti.

Cağaloğlu’nda dün düzenlenen basın toplantısında konuşan oda başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İstanbul Tabip Odası yönetim kurulu olarak TTB Kanunu ve ilgili mevzuatın verdiği görev, yetki ve sorumluluklar çerçevesinde gelen şikâyetler üzerine soruşturmalar açıldığını, İTO Onur Kurulu’na sevk edildiğini, kusurlu bulundukları takdirde cezalandırıldıklarını söyledi.

‘Ölümle sonuçlanabilir’

Saip, modern tıbbın dogma değil bilimsel bir disiplin olduğunu ve felsefesinden pratik uygulamasına kadar modern tıbba dair her konunun tartışılması gayet doğal ve sağlıklı olduğunu belirterek “Ancak ne yazık ki bazı tıp mensupları ısrarla ve inatla toplumun sağlık eğitimi konusundaki eksikliğini istismar etmeyi mesleki bir kariyer haline getirmektedir. Aslında olay yalnızca günümüze ve ülkemize özgü değildir; çağlar boyunca her zaman tıpla birlikte, tıbbın itibarından yararlanarak tıbbı ve hastaları istismar ederek var olmuştur ve Türk Dil Kurumu Bilim ve Sanat Terimleri Ana Sözlüğü’nde şöyle tanımlanmaktadır. Şarlatan: Bilim, vicdan, etik ve deontoloji vb. her türlü değer sistemini yok sayarak kısa zamanda ün ve varlığa ulaşmak için her türlü yola başvurarak hekimlik pratiği yapan kişi” diye konuştu.

Prof. Saip, uzmanlık ve ilgi alanları, tarzları, üslupları farklı olsa da açıklamalarıyla sık sık “kamuoyunun gündemine oturan” kişilerin ortak özellikleri hakkında “Her ne kadar modern tıbbı yerden yere vursalar da, bunu yaparken modern tıp eğitimi sonucu kazandıkları ‘doktor’ unvanlarını ve akademik kariyerlerini kullanmaya özen gösterirler; özel muayenehanelerinde, kliniklerinde hasta bakmaya, ilaç yazmaya devam ederler. Hemen her açıklamalarında bilimsel/tıbbi gerçekler/doğrularla bilimdışı yalanları/yanlışları birlikte harmanlayarak sunar, böylece yalanları/yanlışlarını gerçeklerin/doğruların arasında gizlemeye çalışırlar” dedi.

‘Bilimsel ispatı yok’

Saip, şöyle devam etti: “İleri sürdükleri ‘ezber bozan’, ‘tabu yıkan’, ‘şoke eden’ iddiaların hiçbir bilimsel ispatı yoktur. Ortaya attıkları iddiaların çürütülmesinde kendileri açısından hiçbir sıkıntı duymazlar. Hemen hepsinin kendince ‘her derde deva’ bir meyvesi, sebzesi, insan yaşamını en az 30 yıl uzatacak bir diyet/tedavi kürü vardır. Bilimsel başarılarıyla değil, medyatik söylemleriyle kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışırlar. Kendilerine uzatılan her mikrofona, yöneltilen her soruya, uzmanlık alanları olup olmadığına bakmaksızın mutlaka verilecek bir cevapları vardır. Zihin dünyaları ‘komplo teorileri’yle doludur. Açıklamalarında soyut bir ‘tıbbi endüstri’, ‘sistem’ eleştirisi varsa da hiçbir zaman mevcut sağlık politikalarını ve o politikaların sahibi siyasi iktidarı eleştirmezler, iktidar partisinin adını dahi ağızlarına almazlar; sonunda da faturayı doktorlara keserler. Bu kişiler yalnızca hekimlere ve hekimliğe zarar vermekle kalmamakta; kişisel çıkarları için insanların modern tıbba güvenini zedeleyerek ve onları bazen ölümle sonuçlanacak kadar yanlış yönlendirerek aslında ve esasen toplum sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadırlar.”

‘Denetleme önemli’

TTB İkinci Başkanı Dr. Ali Çerkezoğlu ise “Daha iyi, daha sağlıklı, daha mutlu yaşama talebi anlaşılabilir fakat hurafelerden, modern tıbbı manipüle etmeye kadar şarlatanlığa varan uygulamalarla karşı karşıyayız. Denetlenme bu aşamada çok fazla önem kazanmıştır” dedi. İstanbul Tabip Odası yönetim kurulu üyesi ve patoloji uzmanı Dr. Güray Kılıç ise şunları kaydetti: “Patoloji uzmanı olarak basın açıklamasına konu olan hekimlerden birinin özellikle patoloji alanına yönelttiği bir eleştiri vardı. Bu açıklama patologlar tarafından konulan kanser teşhisinin üzerine bir kuşku yarattı. Gerçi arkadaş yanlış anlaşıldığını söyledi ama bu tür açıklamalar çok önemli tehlikeler içeriyor .”

64 HEKİME PARA CEZASI

Prof. Pınar Saip, “İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu, 2018 yılı içinde 13 meslekten men, 64 hekime de para cezası verildi” dedi. Oda Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk ise oda olarak yaptırım güçlerinin olmadığını belirterek “Bu kararları sağlık müdürlüğüne bildiririz, meslekten men kararını uygulamak onların görevi” değerlendirmesini yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler