Migrenin 7 belirtisi

Hemen hemen herkes hayatında en az bir kere baş ağrısıyla karşı karşıya kalıyor. Bazılarında ise bu ağrılar kronik hale gelerek dayanılmaz bir hal alıyor.

Yayınlanma: 20.02.2019 - 22:49
Abone Ol google-news

Işığa, sese hassasiyet oluşturan, bazen de bulantı ve kusmayla görülebilen migren ağrıları kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.

Işık çakması olur
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, sıradan bir baş ağrısı olmayıp, tedavisi mümkün nörolojik bir hastalık olan migrenin doktora en fazla başvurulan rahatsızlıklardan biri olduğunu söyledi. Tanı için ağrıların süre ve sıklığı takip edilmesi gerektiğini belirten Asil, “Bunun yanında kişiler aura denilen birtakım ağrı öncesi durumları yaşamaktadır. Aura durumlarını gözde ışık çakması, yarım görme veya vücutta bazı bölgelerde uyuşma olarak tarif eden hastalarda, bu belirtileri ağrı takip etmektedir” dedi.

Ağrı en az 4 saat sürer
Asil, hastalarda baş ağrılarını geçirmek için atak tedavisi uygulandığını kaydederek, şöyle devam etti: “Eğer ağrı sıklığı fazlaysa atakların sıklığı azaltılmaya çalışılır. Atak esnasında bazı ağrı kesiciler, bulantı ve kusmaya yönelik ilaçlar belli bir disiplin içerisinde kullanılır. Basit ağrı kesicilerin yetmediği zamanlarda spesifik bazı ilaçlar da migren atağını sonlandırmak için kullanılabilir. Ancak migren atağı esnasında, ağrı kesicilerin sıklıkla kullanılması durumunda ağrı kesicilerin kötüye kullanımından bahsedilir. Migrenli hastalarda baş ağrısı atak sıklığı fazla ise veya ağrı çok şiddetli oluyorsa, hastanın özellikleri de göz önünde bulundurularak atak sıklığını azaltmak için kronik tedaviler verilmektedir. Bu tedaviler verilirken ağrının karakteri yanında hastanın özellikleri ve eşlik eden durumlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Bir hastaya iyi gelen bir tedavi başka bir hastaya iyi gelmeyebilir. Kronik migren tanısı son üç ay süresince ayda en az 15 gün ve üzerinde baş ağrısı olan, gün içinde ağrının en az 4 saat sürdüğü ve ayın en az sekiz gününde bu ağrıların migren tanı kriterlerini dolduracak özellikte olan hastalarda mutlaka bir nöroloji uzmanı tarafından görüşme sırasında klinik olarak konulabilir. Kronik migren hastalarında botoks tedavisi veya ağrı noktalarına yapılacak enjeksiyonlar gibi yöntemler ve son yıllarda migren aşısı olarak da isimlendirilen yeni tedavi yöntemleri kullanılabilir.”

Hareket edince ağrı artar

“Bir baş ağrısının migren olduğunu anlamak için şu belirtilere dikkat etmek gerekir” diyen Asil, belirtileri şöyle sıraladı: 
-Ağrının orta derecede ve sürekli oluşu
-Başta zonklama türü ağrı
-Bulantı ve kusma
-Işıktan ve sesten rahatsız olmak
-Hareket edince artan ağrı
-Gözde ışık çakması, yarım görme
-Vücutta bazı bölgelerin uyuşması

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler