'Erkeklerin kalbi daha erken tekliyor'

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sevimli, kalp damar hastalıklarının erkeklerde daha sık görüldüğünü belirterek, "60'lı yaşlarda kadınlarla erkekler arasındaki bu fark kaybolmakta" dedi.

Yayınlanma: 09.10.2014 - 12:03
Abone Ol google-news

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sevimli, kalp damar hastalıklarından ölüm oranının dünyada birinci sırada yer aldığını belirterek, Türkiye'de de söz konusu hastalığın en başta geldiğini söyledi.

Kalp hastalıklarının tedavisinde özellikle son yıllarda iyiye gidildiğini vurgulayan Sevimli, "Mesela, kapalı ortamda sigara yasağının getirilmesi kalp hastalıklarında çok ciddi oranda azalmalar sağlayacaktır. Bir şeyin etkisini, bir tedbirin etkisini kısa sürede görmek mümkün olmayabilir. Sigaranın kapalı alanlarda yasaklanmasıyla akciğer hastalıklarında çok ciddi bir azalma oldu. Aynı şekilde kalp hastalıklarında da kapalı ortamlarda sigara yasağının getirilmesi çok ciddi faydası olacaktır" diye konuştu.

Sadece yasaklarla değil, verilen eğitimlerin de önemli olduğunun altını çizen Sevimli, ilkokul çağından çocukların kalp, damar hastalıkları konusunda eğitilerek, bilinç oluşturulması gerektiğini belirtti.

Alınan tedbirlerin yanında işin temelini eğitimin oluşturduğunu anlatan Sevimli, "Kişinin diyet alışkanlıklarını değiştirilmesi gerekiyor. Özellikle Akdeniz tipi diyet dediğimiz sebze ve meyvelerden zengin, sıvı yağ kullanımının zengin bir beslenme alışkanlığına doğru toplumumuzu yönlendirmemiz gerekiyor. Bizim toplumumuzda özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayvansal yağların tüketimi yüksek miktarda. Bu da direkt olarak kalp hastalıklarıyla ilişkiyi artırıyor" ifadelerini kullandı.

Kalp hastalıklarından korunmak için düzenli egzersiz de yapılması gerektiğine vurgu yapan Sevimli, insanların tempolu yürüyüşler yapmasını, yüzmesini, bisiklet sürmesini önerdi.

 

'İleri yaş bir risk faktörü'

Yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi hastalıklar varsa bunun ciddiye alınması ve uygun tedavilerin sürdürülmesini vurgulayan Sevimli, söz konusu hastalıkların ileride kalp ve damar hastalıkları için risk oluşturduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Sevimli, şunları kaydetti: "Kalp damar hastalıkları erkeklerde daha sık görülüyor. İlerleyen yaşlarda kadınlarla erkekler arasındaki bu fark kaybolmakta. 40'lı, 50'li yaşlarda erkeklerde daha fazla ancak 60'lı yaşlardan sonra aynı yaştaki kadınlar ve erkekler arasında neredeyse bir fark yok. Tabii burada kadınlar açısından 60 yaşından sonra özellikle menopozun olumsuz etkileri var. Bir de sigara içen kadınlarda kalp krizi geçirme riski, sigara içmeyen erkekle eşitleniyor. O yüzden kadınlarda sigaranın olumsuz etkilerinin daha fazla olduğunu düşünüyoruz."

Erkeklerin genetik yapısından dolayı kalp hastalığının sık görüldüğünü belirten Sevimli, "Tabii genetik kodlarımız da var. Erkek olmak bir risk faktörü. İleri yaş bir risk faktörü. Özel bir sebebi yok. Bilinmeyen nedenlerden dolayı mutlaka kalp hastalığı için bir risk sebebidir" dedi.

Erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayan Sevimli, özellikle ailesinde kalp krizi geçirenlerin, daha sık doktora gitmesi gerektiğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler